4.12.16

Υποχρέωση της Ε.Ε...

να στείλει μήνυμα στην τουρκική ηγεσία, επισημαίνει ο Ν. Βούτσης...

Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην...
εφημερίδα Realnews και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.

Πού το πάει κατά τη γνώμη σας ο Ερντογάν, κ. Πρόεδρε; Και, κυρίως, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Νομίζω πως δεν έχει νόημα να αναλωνόμαστε σε εικασίες και σε πιθανά σενάρια που οι αντιφάσεις τους τα αλληλοακυρώνουν. Ό,τι παρακολουθούμε μετά το πραξικόπημα, την αντιμετώπισή του στην Τουρκία και κυρίως βέβαια όσα επακολούθησαν με την ταυτόχρονη εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των ευρύτερων διεργασιών στη Συρία και τα Νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας, προδίδουν αμηχανία και μια κλιμάκωση ρητορικής που προκαλεί κινδύνους για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής. Νομίζω ότι η θέση της χώρας μας που έχει δημόσια εκφραστεί απ’ όλους τους αρμόδιους παράγοντες είναι σαφής, σταθερή και γι’ αυτό εκτιμώ ότι θα είναι και αποτελεσματική.

Υπενθυμίζουμε το αυτονόητο, ότι ο απόλυτος σεβασμός και η προσήλωση στη Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί τη σταθερά για τα σύνορα, την καλή γειτονία, την ειρήνη στην περιοχή και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Μήπως η Αθήνα θα πρέπει να διεθνοποιήσει το πρόβλημα με τις τουρκικές απειλές; Με πρωτοβουλίες του ιδίου του πρωθυπουργού;

Η σταθερή υπόμνηση ότι τα σύνορα της χώρας μας είναι και σύνορα της Ε.Ε. στην περιοχή, είναι ακρογωνιαίος λίθος που ενισχύει τη διεθνή πτυχή αυτού του ζητήματος, το οποίο επαναλαμβάνω ότι είναι αυτονόητο και δεν επιδέχεται τροποποιήσεις ή «γκρίζες ζώνες» στην εκφορά των εκατέρωθεν επιχειρημάτων.

Η χώρα στηρίζει τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό. Αν όμως η συμφωνία σπάσει, τι πρέπει να γίνει, κ. Πρόεδρε;

Όπως σωστά θέτετε στο ερώτημά σας, πρόκειται για μια συμφωνία Ε.Ε.–Τουρκίας. Η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας–Ε.Ε. αλλά και η μη τήρηση εκ μέρους των ευρωπαϊκών χωρών των συμφωνηθέντων για την ανάληψη του μερίσματος ευθύνης σε σχέση με τη φιλοξενία των προσφύγων, παράγει πράγματι ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας. Μ’ αυτήν την έννοια, αποτελεί ευθέως και απολύτως ζήτημα πολιτικής της Ε.Ε. η προώθηση και η εφαρμογή των συμφωνιών και δεν είναι ζήτημα της Ελλάδας η εκπόνηση εναλλακτικών σχεδίων και η ανάληψη μονομερούς ευθύνης για τη χώρα μας, που έτσι κι αλλιώς σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της συμφωνίας. Τα μηνύματα που ενδεχομένως πρέπει να σταλούν με αποδέκτη την τουρκική ηγεσία, αποτελούν υποχρέωση της Ε.Ε. Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα απέναντι στην Τουρκία η προχθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της κομισιόν για το θέμα.

Μήπως τελικά, κ. Πρόεδρε, είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση σε θέματα όπως το Κυπριακό, το προσφυγικό ή και το χρέος; Μήπως τα κόμματα θα πρέπει να συνεννοηθούν; Και σε μια τέτοια περίπτωση, φαντάζομαι, την πρωτοβουλία την αναλαμβάνει η κυβέρνηση ή και ο ίδιος ο πρωθυπουργός…

Εκτιμώ ότι επί της ουσίας είναι ορατό εδώ και καιρό ένα πλαίσιο σύγκλισης και συμπτώσεων ευρύτερων δυνάμεων τόσο για το προσφυγικό όσο και για το Κυπριακό ή ακόμα και για το κρίσιμο ζήτημα της αναδιάρθρωσης και απομείωσης του χρέους, ζήτημα στο οποίο μέχρι το πρόσφατο παρελθόν υπήρχε αντίθετη άποψη από την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς μίλαγε για «βιωσιμότητα του χρέους».

Άρα η συνεννόηση επί της ουσίας γίνεται σε αυτή τη φάση μέσα από τους θεσμικούς δρόμους των συζητήσεων στο Κοινοβούλιο, καθώς και των παράλληλων δημοσίων συζητήσεων και των επιμέρους επεξεργασιών των κομμάτων. Αν και όταν χρειαστεί κάτι επιπλέον, υπάρχουν οι διαφανείς τρόποι και οι θεσμικοί δίαυλοι για να επιχειρηθεί.

Ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, τι μήνυμα θα θέλατε να αποστείλετε στους δανειστές; Κυρίως προς τους σκληρούς, τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ…

Το μήνυμα έχει σταλεί από τον Πρωθυπουργό ευθέως, δημοσίως και  επανειλημμένα, ότι δηλαδή η αυτονόητη εφαρμογή από την ελληνική πλευρά των συμφωνηθέντων που αποτελούν ύλη για τη δεύτερη αξιολόγηση, πρέπει ταυτόχρονα να σημάνει τη ρητή δέσμευση και τις αντίστοιχες αποφάσεις που μεσομακροπρόθεσμα θα απομειώσουν το χρέος, ότι θα δοθεί επίσης πράσινο φως για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής επέκτασης και θα ενεργοποιηθούν οι δίαυλοι για τις επενδύσεις έτσι ώστε να υπάρξει ο «ανοικτός διάδρομος» για την οικονομία και τη δυνατότητα για μια πραγματική έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο ’17.

Αν αποτύχει η αξιολόγηση, το ενδεχόμενο των εκλογών είναι πιθανό, είπε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός. Τι θα σήμαινε για εσάς μια αποτυχία της διαπραγμάτευσης που πιθανόν θα οδηγούσε και σε κάλπες; Μήπως ότι οι δανειστές θα ήθελαν να σας ρίξουν;

Δεν έχει νόημα να κάνουμε εικασίες με βάση κινδυνολογικά σενάρια τα οποία διοχετεύονται από διάφορες πλευρές που αμφισβητούν γενικότερα τη θέση και τη στάση της χώρα μας ως ενός σταθερού πυλώνα στην περιοχή που πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στη βάση και των γενικότερων συμφερόντων της Ε.Ε. που ζει τη δικιά της βαθιά κρίση. Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία τον αναγκαίο οδικό χάρτη για να βγει η χώρα από την κρίση, ανέφερε ως απευκταίο σενάριο το ζήτημα των εκλογών, τονίζοντας τις συνέπειές του προς όσους το εισηγούνται, δηλαδή κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση.

Έχετε πει ότι εκείνο που σας ανησυχεί περισσότερο είναι το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να διαρρήξει τη σχέση του με την κοινωνία. Υπάρχουν κοινωνικά στρώματα που η διάρρηξη των σχέσεών τους με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτή; Και τι πρέπει να γίνει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Είναι προφανές και αναμενόμενο όσο συντηρείται η αβεβαιότητα για την οικονομία ότι η σχέση μας ως Κυβέρνηση και ως ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία βρίσκεται σε μια δοκιμασία. Εκτιμώ ότι το πέρας της παρούσας αξιολόγησης και η συστηματική εφαρμογή σειράς μέτρων που υλοποιούνται από παρόντα νομοθετήματα και από άλλα που θα εισαχθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εξισορροπήσουν επί της ουσίας αλλά και επικοινωνιακά το εύλογο «μούδιασμα» και την απόσταση που υπάρχει σήμερα από πληττόμενα κοινωνικά στρώματα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Είστε το πρόσωπο που ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Ήθελα να σας ρωτήσω, σε τι χρόνο αναμένετε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός και να έχουμε νέο τηλεοπτικό τοπίο; Και υπό ποιες προϋποθέσεις εκτιμάτε ότι πρέπει να δοθούν προσωρινές άδειες;

Καθένας μας πρέπει να ασκεί τον ρόλο που από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, σε ό,τι αφορά το Προεδρείο της, έχει αναλάβει. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα με όσα δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός, ο Νίκος Παππάς, τόσο στην ορκωμοσία του νέου ΕΣΡ όσο και αμέσως μετά αναλυτικά, θα κάνει ό,τι πρέπει έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρόνο μερικών μηνών η διαγωνιστική διαδικασία με ευθύνη του ΕΣΡ και να υπάρξει ένα ιστορικό ορόσημο στην τακτοποίηση του ψηφιακού πλέον τηλεοπτικού τοπίου. Όσο πιο γρήγορα έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, τόσο μικρότερη θα είναι η πιθανότητα να πάμε σε καθεστώς προσωρινών αδειών. Θέλω για μια ακόμη φορά να τονίσω ότι είναι στα θετικά της λειτουργίας της Βουλής και ευρύτερα του πολικού συστήματος ότι μέσα σε 10 μήνες υπήρξε για πρώτη φορά συγκρότηση με εξαετείς θητείες για όλα τα μέλη όλων των Ανεξαρτήτων -συνταγματικά κατοχυρωμένων- Αρχών.

Παλαιότερα, με συνέντευξή σας στη Realnews, είχατε εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από μη κρατικές υπηρεσίες. Εξακολουθείτε και έχετε την ίδια ανησυχία; Και τι απαντάτε στις καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο;

Απλώς εξέφρασα τις ανησυχίες που είχαμε και έχουμε όλοι μας για ένα περιβάλλον ενδεχόμενων υποκλοπών συνομιλιών, που έχει διεθνοποιηθεί και μεγιστοποιηθεί την τελευταία πενταετία. Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο, οι αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές και βεβαίως η Δικαιοσύνη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει φραγμός υπέρ της Δημοκρατίας σε οποιαδήποτε τέτοια «κακοποίησή» της από υπηρεσίες ή και από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Είμαι αισιόδοξος ότι με αφορμή και τις πρόσφατες καταγγελίες του ΚΚΕ θα ενταθούν οι αναγκαίοι έλεγχοι...


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: