18.12.16

Το "παρών", η αποχή και... σόι μπλε...


Οι... γερά - γερά Γερούν και οι βασταΔουΝουΤούδες ποτέ δεν έλειψαν από τα χλιδάτα σαλόνια της πολιτικής μας και τα ευωδιαστά...
περιβόλια της ενημέρωσής μας. 

Ευδοκιμούσαν πάντα, και μάλιστα ως διαδεδομένο και όχι ως σπάνιο είδος. Τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης, μαζί με αυτούς ευδοκιμεί και ένα άλλο είδος: οι κρατα-Σοϊμπλέδες. Ή, αλλιώς, οι ανήκοντες στο... σόι μπλε. Και αυτοί υπήρχαν, απλώς από το απόγευμα της Πέμπτης πήραν και... πιστοποίηση. Κέρδισαν με την... ψήφο τους τον χαρακτηρισμό όταν αποφάσισαν να δηλώσουν «παρών» ή να επιλέξουν την αποχή στην ονομαστική ψηφοφορία για την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους. Πήραν και το... πτυχίο τους, γιατί το έκαναν όταν ο... κανονικός Σόιμπλε επιχείρησε να στήσει μία ακόμα παγίδα στην ελληνική κυβέρνηση αμφισβητώντας το δικαίωμά της να διαθέσει κατά το δοκούν μέρος του πλεονάσματος. Τότε το αρχικό «ναι», ή μάλλον «ναι», έγινε ξαφνικά «παρών» και αποχή, με αποτέλεσμα αυτή η επιλογή να προκαλέσει έκπληξη, αμηχανία, αλλά και αντιδράσεις.

Κάποιοι, κρίνοντας τη στάση κυρίως της Ν.Δ., μίλησαν για επικοινωνιακό Βατερλώ, άλλοι χαρακτήρισαν την επιλογή του «παρών» και της αποχής από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων πολιτικά ανεξήγητη και κοινωνικά απαράδεκτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δικαιολογήσει αυτή τη στροφή από το «ναι» στο «παρών», ισχυρίστηκε, από τις Βρυξέλλες, ότι το έκανε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας «παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια». Ότι κυβερνά και αποφασίζει χωρίς να ρωτήσει τους δανειστές της χώρας. Ότι το χριστουγεννιάτικο επίδομα στους συνταξιούχους θα θέσει σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Ωραία! Αλήθεια, πότε ακριβώς τα διαπίστωσε; Όταν το κόμμα του διέρρεε ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία ή όταν επέλεγε ένα αμήχανο, περίεργο και ενοχικό «παρών»; Αν όντως πίστευε ότι η κυβέρνηση τζογάρει με το μέλλον της χώρας, τότε γιατί επέβαλε στους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν ένα άηχο «παρών» και όχι ένα βροντερό «όχι»; Γιατί, αφού διαπιστώνουν -όπως λένε- «ύποπτα παιχνίδια» από τον πρωθυπουργό, δεν όρθωσαν το ανάστημά τους προστατεύοντας έτσι και τη χώρα και την αξιοπιστία τους;

Αποχή από την ευθύνη

Μην ψάχνετε απαντήσεις σε όλα αυτά. Η αλήθεια είναι απλή. To είπε καθαρά από το βήμα του Κοινοβουλίου ο ίδιος ο πρόεδρος του σώματος Ν. Βούτσης, ο οποίος σημείωσε ότι η θέση των τριών κομμάτων είναι στάση αποχής από την ευθύνη και ότι επέλεξαν την αποχή αντί να στείλουν ένα μήνυμα σε αυτούς που βάζουν τρικλοποδιές, όχι στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα.

Είναι φανερό ότι η Ν.Δ. έκανε μια επιλογή από αυτές που κάνει συνήθως ένας καιροσκόπος και όχι ένα σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα. Επιχείρησε να πατήσει σε δύο βάρκες. Επέλεξε τη γραμμή “και με τον... χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ”. Για να μην ταυτιστεί με την κυβέρνηση, δεν θέλησε να στηρίξει μια κυβερνητική απόφαση που είχε στόχο να στηρίξει, από την υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων, τμήματα του πληθυσμού που υποφέρουν περισσότερο από την κρίση. Δεν θέλησε, όμως, να βρεθεί ευθέως αντίθετη ούτε με τους χαμηλοσυνταξιούχους, που περιμένουν πώς και πώς το επίδομα για να κάνουν ανθρώπινα Χριστούγεννα. Κυρίως, όμως, δεν θέλησε να δυσαρεστήσει τον Σόιμπλε και την παρέα του, οι οποίοι, σαν έτοιμοι από καιρό, επιχείρησαν παράνομα, παράτυπα και εκβιαστικά να βάλουν «πάγο» σε μια καθ’ όλα νόμιμη, συμβατή με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και κοινωνικά επιβεβλημένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Απομονώθηκε η... συμμαχία των ακραίων

Τι πέτυχαν, ύστερα από όλα αυτά, η Ν.Δ. με το «παρών», αλλά και το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων με την αποχή; Μια τρύπα στο νερό. Η τροπολογία ψηφίστηκε κανονικά και με ενισχυμένη πλειοψηφία, οι θεσμοί φαίνεται ότι θα... χωνέψουν τελικά την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει το επίδομα στους συνταξιούχους, ενώ η συμμαχία των ακραίων και το σύστημα Σόιμπλε -έστω και προσωρινά- απομονώθηκαν. Η Ελλάδα, και όχι μόνο η κυβέρνηση, δεν ήταν ούτε αυτή τη φορά μόνη. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι πήραν θέση ανοιχτά υπέρ της Ελλάδας και κάλεσαν τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για εξηγήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τι έμεινε στο εσωτερικό; Έμεινε η γκρίνια στη Ν.Δ., που, αν και δεν πήρε δημοσίως διαστάσεις, βράζει στο εσωτερικό της. Έμεινε η εξήγηση γιατί... στερεύει το Ποτάμι, αλλά και τα... αποκαλυπτήρια για το τι είναι και τι εκφράζει τελικά η Ένωση Κεντρώων. Έμεινε όμως και κάτι άλλο: η απορία των συνταξιούχων, οι οποίοι δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι βουλευτές των τριών κομμάτων δεν ψήφισαν την τροπολογία. Και είναι βέβαιο ότι στις γιορτές θα τους περιμένουν να δώσουν το... παρών, και φυσικά να δώσουν και εξηγήσεις.

Κουτσοκώστας Γιάννης (Η ΑΥΓΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: