7.12.16

Επιχείρηση «βυθίσατε Τόμσεν και ΔΝΤ»...

Παίρνει πρωτοβουλίες ο Τσίπρας...

Με μετωπική επίθεση απαντά στις Συμπληγάδες ΔΝΤ και Βερολίνου η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο να δίνει το σύνθημα για πυρ κατά βούληση στον...
εκπρόσωπο του Ταμείου για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, ο ρόλος του οποίου πλέον… ελέγχεται μετά και το προχθεσινό Eurogroup.

«Αντί να πιέσει στην κατεύθυνση μείωσης των πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για 10ετή συνέχιση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και να πιέζει μόνο προς τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Η σκληρή αναφορά του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είναι ενδεικτική των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου, που πίσω από τη στάση Τόμσεν βλέπει να εξυφαίνεται μία νέα συμπαιγνία σε βάρος της Ελλάδας.

Την ώρα που το Ταμείο εμφανίζεται δύσθυμο ως προς τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, προτάσσοντας μέτρα εκτός λογικής και ενώ το χρέος ως προς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του κλείδωσε, η επόμενη μέρα χωρίς το ΔΝΤ ως γραμμή άμυνας στη συμπαιγνία των δύο δυναστών της χώρας φαντάζει όλο και πιο θετική στην κυβέρνηση.

Έτσι, στη συνέχεια του παραγγέλματος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπος, ο συνήθως χαμηλών τόνων αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης συνέχισε το σκληρό ροκ κατά του ΔΝΤ από το βήμα των Βρυξελλών.

«Εκκινούμενο από ιδεολογική θέση, το ΔΝΤ υπονομεύει την ομαλή και γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», κατηγόρησε το διεθνή οργανισμό ο κ. Χουλιαράκης μιλώντας από το βήμα επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εκ νέου τάχθηκε υπέρ της μη συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά τις αντιδράσεις του Βερολίνου για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα σύγκρουσης ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους προκειμένου να αμβλυθούν οι διαφορές για το κλείσιμο και της αξιολόγησης μετά την επίτευξη των μέτρων για το χρέος.

Τα δύο βασικά ζητήματα τα οποία «καίνε» το Μαξίμου και θα τεθούν επί τάπητος δεν είναι άλλα από τα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν θα πάει ούτε βήμα πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018, όπου απορρίπτεται κατηγορηματικά κάθε σενάριο για πρόσθετα μέτρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δε, από την κυβέρνηση δεν παραλείπουν να στηλιτεύσουν την απαξιωτική στάση της ΝΔ για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία χαρακτήρισε «αυτονόητα».

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως σε αντίθεση με το PSI, η νέα ελάφρυνση του χρέους «τουλάχιστον 45 δισ. ευρώ δεν συνοδεύθηκε από μέτρα και δεν στοίχισε ούτε ένα ευρώ στους φορολογούμενους», ενώ επαναλαμβάνουν πως «επειδή τα επιχειρήματα τους δεν γίνονται πιστευτά, επιμένουν ότι θα πάρει νέα μέτρα ο ΣΥΡΙΖΑ -πάλι έξω πέφτουν».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως «αντί η ΝΔ να κουράζεται γράφοντας και σβήνοντας σημειώματα καλό θα είναι να απαντήσει:

– Είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων;

– Τι υποστηρίζει για τις ομαδικές απολύσεις;

– Αποδέχεται ότι δεν πρέπει να ληφθεί κανένα μέτρο με τη λήξη του προγράμματος;»...

tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: