12.12.16

Τα επικρατέστερα ονόματα στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας...

Τα επικρατέστερα ονόματα στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας
Πιθανή είναι η παρουσίαση της νέας λίστας με τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την ιταλική κυβέρνηση από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι στον...
πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα.

Σε ότι αφορά τα διάφορα υπουργεία διαρροές κάνουν αναφορά στην δυνατότητα μετακίνησης του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θεωρείται πιθανή η αποχώρηση τριών υπουργών: της Μαρία Έλενα Μπόσκι από το υπουργείο Μεταρρυθμίσεων, της Μαριάννα Μαντία από την Δημόσια Διοίκηση και της Στεφάνια Τζαννίνι από το Παιδείας.

Η Μπόσκι θεωρείται, σε έναν βαθμό, υπεύθυνη για την αποτυχία του δημοψηφίσματος, διότι συνέταξε την μεταρρύθμιση του συντάγματος που οι Ιταλοί απέρριψαν στις 4 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα και με τις προβλέψεις της δημόσιας τηλεόρασης Rai, υπάρχει η πρόθεση να αναλάβει, στο εξής, ευθύνες εκπροσώπου του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» στην βουλή.

Η Μαριάννα Μαντία «πληρώνει» την απόρριψη, από μέρους του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μέρους της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και ειδικότερα των κανόνων που αφορούν την δυνατότητα απόλυσης υπαλλήλων χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η δε Στεφάνια Τζαννίνι «θυσιάζεται», όπως φαίνεται, λόγω της μεταρρύθμισης της Παιδείας, η οποία δεν έχει φέρει όλα τα επιθυμητά αποτελέσματα: παρά την μαζική μετακίνηση εκπαιδευτικών σε διάφορες περιοχές της χώρας (με αντάλλαγμα την πρόσληψη) υπάρχουν ακόμη τάξεις που έχουν μείνει χωρίς δάσκαλο και καθηγητή.

Ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, όπως γράφουν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει υπουργός Οικονομικών και η Ρομπέρτα Πινόττι δεν αναμένεται να μετακινηθεί από το υπουργείο Αμυνας. Ο Κάρλο Καλέντα, στενός συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, πρόκειται να παραμείνει υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης.

Δυο είναι, στην φάση αυτή, τα κύρια ερωτήματα προς απάντηση: αν θα δοθεί ένα τουλάχιστο υπουργείο σε εκπρόσωπο της αριστερής πτέρυγας του «Δημοκρατικού Κόμματος», σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εσωκομματική ένταση μετά το δημοψήφισμα. Και αν οι γερουσιαστές που εγκατέλειψαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να στηρίξουν την νέα κυβέρνηση (όπως είχαν κάνει, άλλωστε και με την κυβέρνηση Ρέντσι) θα λάβουν, τελικά, κάποιου αξίωμα υπουργού ή υφυπουργού στο νέο κυβερνητικό σχήμα που διαμορφώνεται τις ώρες αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: