13.12.16

Καμένο αυτοκίνητο κινητοποίησε την Αντιτρομοκρατική...

Αυτοκίνητο μικρού κυβισμού που βρέθηκε καμένο στην περιοχή των Εξαρχείων εξετάζεται εάν είναι αυτό που...
χρησιμοποίησαν οι δράστες της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας χθες.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήση για κατάσβεση φωτιάς σε όχημα στην οδό Ανδρ. Μεταξά 2 στη 1:29 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Αμέσως στο σημείο μετέβησαν επτά πυροσβέστες με δυο οχήματα, όπου έσβησαν την φωτιά, ενώ την προανάκριση έχει αναλάβει το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής. 

Την ίδια ώρα, η Αντιτρομοκρατική ερευνά εάν το συγκεκριμένο όχημα σχετίζεται με τον εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε αλλά δεν εξερράγη στο υπουργείο και εξετάζει ενδελεχώς υλικό από κάμερες που έχουν καταγράψει το δρομολόγιο των δραστών. 

Ο προβληματισμός των αρχών είναι έντονος καθώς είναι η δεύτερη περίπτωση που μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα φυλασσόμενος στόχος, στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται στο στόχαστρο (η πρώτη ήταν στις 10 Νοεμβρίου, όταν μέλη της ομάδας «Οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα» επιτέθηκαν στη γαλλική πρεσβεία).

Θυμίζουμε ότι άγνωστοι δράστες φέρονται σταμάτησαν γύρω στη 1.20 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην εσοχή του δρόμου μπροστά από την είσοδο των γραφείων επί της οδού Σταδίου και αφού τοποθέτησαν τη βόμβα -που ήταν μέσα σε σακβουαγιάζ- στα κάγκελα έσπευσαν να εξαφανιστούν. 

Στη 1.22 το τηλεφωνικό κέντρο της «Εφ.Συν.» δέχτηκε κλήση κατά την οποία μια ανδρική φωνή, που έμοιαζε να είναι μαγνητοφωνημένη, επανέλαβε δύο φορές το ακόλουθο μήνυμα: «Εχει τοποθετηθεί ισχυρή δόση εκρηκτικού μηχανισμού στο υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29. Θα σκάσει σε 40 λεπτά. Δεν είναι φάρσα».

Αμέσως ενημερώθηκε το κέντρο της Αμεσης Δράσης, το οποίο με τη σειρά του ειδοποίησε τις υπόλοιπες υπηρεσίες αλλά και τον αστυνομικό φρουρό που ήταν εντός της στοάς του κτιρίου και ο οποίος -αν και δεν αντελήφθη την τοποθέτηση της βόμβας, καθώς δεν έδωσε σημασία στην ολιγόλεπτη στάση του αυτοκινήτου- τελικά εντόπισε το σακίδιο και ενημέρωσε για την ύπαρξή του τους συναδέλφους του.

Αμεσα αποκλείστηκε η περιοχή και καθώς η κίνηση ήταν μηδαμινή οι πυροτεχνουργοί διέσπασαν με τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις τον ωρολογιακό μηχανισμό της βόμβας, με σκοπό να μην καταστραφούν ίχνη DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος εντός πλαστικού πεντάλιτρου δοχείου το οποίο ήταν γεμάτο Anfo και ζελατοδυναμίτιδα ποσότητας περίπου δέκα κιλών, που αν έσκαγε εκτιμάται ότι θα προκαλούσε μεγάλες ζημιές.

Το γεγονός ότι ανάλογη εκρηκτική ύλη χρησιμοποιούνταν κυρίως από τον «Επαναστατικό Αγώνα», ο οποίος έχει στο ενεργητικό του την επίθεση κατά των γραφείων της Τραπέζης της Ελλάδος στην Αμερικής το 2014 και την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στη Citibank στο Ν. Ψυχικό το 2004, ήταν ο λόγος που οι αστυνομικοί έστρεψαν τις έρευνές τους προς τη συγκεκριμένη οργάνωση, χωρίς όμως να αποκλείουν να πρόκειται για την «Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών» ή την «Οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Πιθανολογούν όμως ακόμη ότι, επειδή η επίθεση απέτυχε, ίσως να μείνει «ορφανή» ή να εμφανιστεί μια «νέα» ομάδα που θα χρεώσει την αποτυχία στην απειρία των ατόμων που κατασκεύασαν τη βόμβα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: