Η τράπεζα Monte dei Paschi, η αρχαιότερη της Ευρώπης και η τρίτη μεγαλύτερη της Ιταλίας είναι η αχίλλειος πτέρνα του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Μέσα στην εβδομάδα...
η τράπεζα, φορτωμένη με κακά δάνεια 46 δισ. ευρώ, επρόκειτο να προχωρήσει σε ένα σχέδιο επείγουσας ανακεφαλαιοποίησης 5 δισ. ευρώ με κεφάλαια ιδιωτών.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τα ανατρέπει όλα αυξάνοντας και τον κίνδυνο μετάδοσης του προβλήματος και σε άλλα ιδρύματα.
Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες των FT, με τις μετοχής της τράπεζας να σημειώνουν πτώση 2,6%, έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ της Monte dei Paschi και συμβούλων της JPMorgan και της Mediobanca για να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση ή όχι.
Οι τραπεζίτες πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν ή θα υποχωρήσουν με την αιτιολογία των αντίξοων συνθηκών στην αγορά.
Αλλά σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, εκτιμούν τραπεζίτες αναμένεται να παρέμβει το ιταλικό κράτος και να κρατικοποιήσει το προβληματικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Εάν η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας δεν προχωρήσει με τη συμμετοχή ιδιωτών τότε θα πρέπει να παρέμβει με «προληπτική ανακεφαλοποίηση» το κράτος για να αποφύγει την εκκαθάριση του ιδρύματος με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Σύμφωνα με μεγαλοεπενδυτή της τράπεζας, η ήττα του Ρέντσι «ήταν ένα πολύ κακό αποτέλεσμα» που πιθανώς θα οδηγήσει σε υπαναχώρηση των ιδιωτών και στην ανάγκη χρηματοδότησης από το κράτος.
Σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, μια «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» θα περιλαμβάνει μοίρασμα του βάρους με τους λεγόμενους «ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης», όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανόνες- κάτι που η κυβέρνηση Ρέντζι είχε προσπαθήσει να αποφύγει με κάθε τρόπο προκειμένου να μην ενθαρρύνει την επιδρομή των καταθετών στους λογαριασμούς τους και ένα φαινόμενο ντόμινο σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό της τομέα.
Το διοικητικό συμβούλιο της Monte dei Paschi θα συνεδριάσει αύριο. Αλλά ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Δεν είναι σαφές, σημειώνει το Reuters, ως πιο σημείο οι ιδιώτες, που κατέχουν ήδη ομόλογα 2,1 δισ. ευρώ, θα υποστούν κούρεμα.
Αξιωματούχοι και τραπεζίτες προσπαθούν να αποφύγουν επιδρομή των καταθετών στους λογαριασμούς τους στην Monte dei Paschi - μετά από πτώση που έχει ήδη καταγραφεί στις καταθέσεις κατά 10% φέτος.
Αλλά θέλουν να προλάβουν και την μετάδοση της κρίσης στον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα που ήδη τρεκλίζει κάτω από το βάρος των προβληματικών και μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 360 δισ. ευρώ, της χαμηλής κερδοφορίας αλλά και των πολλών υποκαταστημάτων που είναι περισσότερα και από τις πιτσερίες στην Ιταλία.
Από τις κορυφαίες ανησυχίες των αρμοδίων είναι η αναμενόμενη αύξηση του κεφαλαίου ύψους 13 δισ. ευρώ για την μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας την UniCredit, που πρόκειται να ανακοινωθεί στις 13 Δεκεμβρίου ως μέρος του νέου επιχειρηματικού σχεδίου της.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η UniCredit πιθανότατα θα βρουν επενδυτές, αλλά αμφιβάλουν εάν θα καταφέρουν να κάνουν το ίδιο και οι μικρότερες τράπεζες, όπως η Carige στη Γένοβα, η Popolare di Vicenza και η Veneto Banca, που θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 δισ. εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό Κεντρικό τραπεζίτη Εντβαλντ Νοβότνι, η Ιταλία, η οποία σε αντίθεση με την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποίησε πολύ λίγα κρατικά κονδύλια για να ενισχύσει τις τράπεζες της, μπορεί τώρα να υποχρεωθεί να το κάνει.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου