17.12.16

«Όχι» σε εκ των προτέρων μέτρα...

Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ «ναι» σε συμβιβασμό...

Διατεθειμένη να βρεθεί το σημείο εκείνο συμβιβασμού που θα αφήνει όλους εν μέρει ικανοποιημένους (με εκατέρωθεν, δηλαδή, υποχωρήσεις) είναι η...
ελληνική κυβέρνηση, και μάλιστα επιδιώκει την επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Υπό έναν όρο, όμως, που η κυβέρνηση δεν συζητά καν: ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ήταν, ίσως, η πιο εμφατική φράση από όσα έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, από το Βερολίνο (σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώνεται η διήμερη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη γερμανική πρωτεύουσα, με ομιλία στο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς).

Όπως έλεγε ο εν λόγω αξιωματούχος, τα μέτρα που αξιώνει το Ταμείο είναι «πολιτικά αδιανόητα, κοινωνικά καταστροφικά και οικονομικά παράλογα. Από εκεί και πέρα συζητάμε το συμβιβασμό».

Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα αυτό, όσες πιέσεις και αν της ασκηθούν.

Καθώς δε, πολλές φορές στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας έχει εξάρει την υπευθυνότητα που έχει επιδείξει η καγκελάριος Μέρκελ σε ευρωπαϊκά ζητήματα (το προσφυγικό επί παραδείγματι), η ελληνική κυβέρνηση έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι και τη φορά αυτή, το Βερολίνο θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα επιτρέψει το μπλοκάρισμα της διαδικασίας όσον αφορά την αξιολόγηση.

Με την Ευρώπη να διανύει μια γενικότερη φάση αποσταθεροποίησης (προσφυγικό, θέματα ασφάλειας, οικονομικά ζητήματα) σε μια εκλογική μάλιστα, χρονιά (το 2017) για τις σημαντικότερες χώρες της ηπείρου μας, το εύλογο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα επιθυμεί την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, κατά τρόπο τεχνητό μάλιστα, εκτιμούν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Δεν τίθεται θέμα πολιτικής λύσης

«Εδώ δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται αποφάσεις. Εδώ θα συζητήσουμε για να δούμε πώς εκτιμά ο Ελληνας πρωθυπουργός την κατάσταση. Θέλουμε και οι δύο να δούμε αποτέλεσμα. Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και το Eurogroup. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντοτε εύκολες, αλλά είναι πάντοτε ειλικρινείς».

Με την τοποθέτηση αυτή, λίγο πριν από τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργού, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι η ίδια δεν μπορεί να αναμιχθεί σε θέματα διαπραγμάτευσης καθώς τις αποφάσεις παίρνουν τα τεχνικά κλιμάκια

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχοντας μπροστά του τα εξής δεδομένα:

• η Μέρκελ άκουσε τις απόψεις του για την πορεία της οικονομίας, αλλά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμμένει στο να εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις και να υψώνει τείχη

• κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και η Γαλλία έχουν υψώσει πρωτοφανώς τους τόνους στην αντιπαράθεση με το Βερολίνο

• το ΔΝΤ, αφού έριξε το σπίρτο στα άχυρα, στέκεται σιωπηλό και επιμένει να μη λαμβάνει αποφάσεις

• οι τεχνικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αργά και πλέον εξ αποστάσεως.

• η Ν.Δ. υπηρετεί απαρέγκλιτα τη λογική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχειρώντας να αποκομίσει τα όποια πολιτικά οφέλη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: