27.12.16

Δέκα πολιτικά πρόσωπα που θα μας απασχολήσουν το 2017...

Το 2017 αναμένεται χρονιά έντονων προκλήσεων για τη γηραιά ήπειρο. Το γερμανικό πρακτορείο Ρόυτερς επιλέγει δέκα πρόσωπα της διεθνούς πολιτικής σκηνής που εκτιμά ότι...
θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο το επόμενο διάστημα.

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Μετά το Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο της υπερδύναμης άφησε εμβρόντητους τόσο Αμερικανούς όσο και Ευρωπαίους και έδωσε τροφή στους ευρωσκεπτισκιστές και δημιούργησε φόβους σε διάφορα επίπεδα. Η οικονομική πολιτική του εκλεγμένου Προέδρου μπορεί να σημάνει τόσο την τόνωση των εμπορικών δραστηριοτήτων όσο και τον μαρασμό. Η ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία μπορεί να σημάνουν υποβάθμιση του ρόλου του ΝΑΤΟ και ανεξέλεγκτες καταστάσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις για τα πυρηνικά μπορούν να αναζωπυρώσουν μια κούρσα εξοπλισμών.

ΓΙΑΡΟΣΛΑΒ ΚΑΤΣΙΝΣΚΙ

Αν και τυπικά ένας εκ των 460 βουλευτών της Πολωνικής Βουλής, σύμφωνα με τo politico είναι το νούμερο ένα στη λήψη των αποφάσεων στη χώρα του και το νούμερο 4 σε λίστα 28 ονομάτων που διαμορφώνουν την ευρωπαϊκή πολιτική. «Το ερώτημα είναι ,» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο άνθρωπος πίσω από το δεξιό ευρωσκεπτισκιστικό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) «εάν η Ένωση στην παρούσα της κατάσταση με τη φριχτή γραφειοκρατία και την θεσμοθετημένη υπονόμευση του έθνους-κράτους θα μπορέσει να επιβιώσει. Πιστεύω πως όχι.» Ωστόσο, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η Πολωνία θα είναι η Πέμπτη σε πληθυσμό χώρα της ΕΕ και η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία. Οι Βρυξέλλες Κι το Βερολίνο θα χρειαστούν μια φιλοευρωπαϊκή Πολωνία και είναι σίγουρο ότι θα βρουν το Κατσίνσκι απέναντί τους.

ΓΚΕΕΡΤ ΒΙΛΝΤΕΡΣ

Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι μπορεί τελικά να είναι εκείνοι που θα δώσουν τον εκλογικό τόνο στην Ευρώπη το 2017, αν επιβεβαιωθούν δημοσκοπήσεις που θέλουν το δεξιό, αντι-ισλαμικό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) να μπαίνει πρώτο στην ολλανδική Βουλή. Μολονότι θα χρειαστεί συνασπισμός δυνάμεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενδεχόμενη νίκη του Βίλντερς μπορεί να καταστήσει την ψήφο των Γερμανών ή των Γάλλων ψηφοφόρων προς την άκρα Δεξιά πιο εύκολη. Η Ευρώπη περιμένει να δει πως μια χώρα-ιδρυτικό μέλος θα χειριστεί έναν άνθρωπο που θέλει να την εγκαταλείψει.

ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ

«Το Brexit σημαίνει Brexit.» Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να υλοποιήσει τις δηλώσεις της μέχρι τις 31 Μαρτίου που θα πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες επιστολή που θα εκκινεί τις διετείς διαδικασίες διαζυγίου με την Ευρώπη. Εκτός από το εξωτερικό, όπου οι Ευρωπαίοι φοβούνται πως οποιαδήποτε παραχώρηση στο ΗΒ μπορεί να εγείρει απαιτήσεις και από άλλους, έχει να αντιμετωπίσει ζωτικά ζητήματα και στο εσωτερικό, με την κυβέρνηση και τον κόσμο στη χώρα διχασμένο και μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Σκωτία, στα πρόθυρα της απόσχισης.

ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έχει σημασία αν η ηγέτιδα του αντι-ευρωπαϊκού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας στις 7 Μάϊου. Αν και αναμένεται να κερδίσει τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου, είναι αμφίβολο το πόσο θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο τέλος. Στις τελευταίες της δηλώσεις η Μαρίν Λεπέν εγκαταλείπει τις ακρο-δεξιές και καθολικές της καταβολές και στρέφεται σε μια πιο «γκωλικού τύπου» σοβινιστική Δεξιά κατεύθυνση που θέλει μια μεγάλη Γαλλία. Αυτό την καθιστά επικίνδυνο αντίπαλο ειδικά με τον Γαλλικό σωβινισμό να αναβιώνει καθώς πολλοί Γάλλοι αποστρέφονται την ιδέα μιας γερμανοκρατούμενης Ευρώπης.

Ο ΑΦΡΙΚΑΝΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

Το παλιό όνειρο των Δυτικοαφρικανών να ταξιδέψουν στην Ιταλία μετά τις χειμερινές καταιγίδες αργοσβήνει. Με την ένταση των μηχανισμών ασφαλείας, με την ενίσχυση της Λιβυκής αστυνομίας και με μαζικές απελάσεις, η ΕΕ σχεδιάζει να υλοποιήσει δράσεις που εφαρμόστηκαν για να εμποδίσουν Σύριους που εισέρχονταν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας και να τους κάνει να σκεφτούν περισσότερο τη σχέση κόστους-ωφέλειας. Γιατί να διακινδυνεύσουν το πέρασμα της Σαχάρας και της Μεσογείου μόνο και μόνο για να συλληφθούν και να σταλούν πίσω;

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

Ο Ρώσος Πρόεδρος παίζει σκληρό παιχνίδι στη διπλωματική σκακιέρα, αποσκοπώντας να επαναφέρει τη Μόσχα στο στάτους των μεγάλων διεθνών παικτών. Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 μέχρι την επέμβαση στη Συρία η Ρωσία εμφανίζεται στρατιωτικά αποτελεσματική, ενώ παράλληλα παίζει σε επίπεδο διπλωματίας το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, επιβάλλοντας αντίμετρα στις κυρώσεις της ΕΕ, συμμαχώντας με την Τουρκία και το Ιράν και κλείνοντας το μάτι στις ΗΠΑ. Στις 31 Ιουλίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα άρουν ή θα συνεχίσουν τις κυρώσεις. Εάν οι ΗΠΑ χαλαρώσουν τις κυρώσεις η ΕΕ θα δυσκολευτεί να εμποδίσει μέλη της να κάνουν το ίδιο.

ΣΕΡΤΖΙΟ ΜΑΤΑΡΕΛΛΑ

Ο 75χρονος Σικελός δικηγόρος και Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας εισήλθε στον πολιτικό στίβο όταν ο αδελφός του δολοφονήθηκε από τη Μαφία. Τώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πρέπει να πείσει αντιμαχόμενα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ παράλληλα πρέπει να προετοιμάζονται για εκλογές σε χρόνο που δεν γνωρίζουν και με κανόνες που μπορεί να αλλάξουν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ιταλίας παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, καθώς – σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Πορτογαλία – η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει, αλλά και πολύ μεγάλη για να σωθεί.

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ

Η 62χρονη φυσικός από την ανατολική Γερμανία ετοιμάζεται για την τέταρτη θητεία στο Γερμανικό Κοπινοβούλκιο μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η ηγέτιδα των ηγετών της Ευρώπης απειλείται από την πολιτική της των «ανοιχτών θυρών», καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο έχουν μπει στη χώρα από τον περασμένο χρόνο. Αν οι ακρο-Δεξιοί ευρωσκεπτισκιστές ανέβουν τότε ο πονοκέφαλος εντός του συνασπισμού της Γερμανίδας Καγκελαρίου θα είναι το μικρότερο πρόβλημα. Η Μέρκελ αποτελεί σύμβολο της φιλελεύθερης Γερμανίας και εγγυητή της σταθερότητας στην Ευρώπη και στο ευρώ, αλλά τι θα γίνει εάν οι γείτονές της αρχίσουν να καταρρέουν;

Ο ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ

Μισεί την Ευρώπη που ζει. Το Ισλαμικό Κράτος, με τον πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ έχει ακονίσει το μίσος του και των ωθεί να δράσει, με όποια μέσα διαθέτει. Αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα, καθώς οι απρόβλεπτες ενέργειές του μπορούν να οδηγήσουν σε εξίσου απρόβλεπτες αντιδράσεις την κοινή γνώμη και να εκτροχιάσουν τα σχέδια και τις προτεραιότητες της Ευρώπης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: