5.12.16

Το 2016 ήταν ένα απαίσιο έτος για τους Ρέντσι, Ολάντ...

Κάμερον, Ολάντ, Ρέντσι, Ραχόι: Το 2016 ήταν ένα απαίσιο έτος για τους Ευρωπαίους ηγέτες (Videos) - Media
...Κάμερον και Ραχόι...
Λίγες εβδομάδες απομένουν  ώστε το 2016 να μας αποχαιρετήσει και δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές οι οποίοι μετά το αποτέλεσμα στο ιταλικό δημοψήφισμα και την...
παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, σχολιάζουν πως το τρέχον έτος δεν υπήρξε «φιλικό» προς τις ηγεσίες των μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τουναντίον, Κάμερον, Ολάντ, Ραχόϊ και Ρέντσι μπορούν να υποστηρίζουν πως το 2016 ήταν ένα «φριχτό» πολιτικό έτος.  Δυστυχώς, οι προβλέψεις για το 2017 δεν είναι ευοίωνες καθότι πρόκειται να είναι ένα «καυτό» εκλογικό έτος σε πολλές χώρες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η «έκπληξη» Ολάντ στη Γαλλία: Δεν θα είμαι υποψήφιος



Με τη δημοτικότητα του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στο ποσοστό του 4%, όλοι ανέμεναν με ενδιαφέρον την απόφασή του για το αν θα ήταν ξανά υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές των Γάλλων Σοσιαλιστών για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα. Ο «κύριος 4%» ,όπως αποκαλούν πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης τον Ολάντ,  ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες πως δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος. Έγινε, έτσι, ο πρώτος εν ενεργεία Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος δεν διεκδικεί δεύτερη θητεία. Από την άλλη, η άνοδος και η σταθερή πορεία της Μαριόν Λεπέν και του Εθνικιστικού Μετώπου στις δημοσκοπήσεις αποτελεί μόνιμη πηγή ανησυχίας για το τι πρόκειται να συμβεί στην πολιτική ζωή της Γαλλίας.

 Η έξοδος του Κάμερον την επόμενη του Brexit




Μια μέρα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit ο Ντέιβιντ Κάμερον απευθύνθηκε για τελευταία  φορά στους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου ως πρωθυπουργός της χώρας. Τις μέρες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος για το Brexit, ο Κάμερον είχε συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το αντίπαλον δέος του Κάμερον ήταν το UKIP του Φάρατζ, αλλά και  ο σημερινός υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόσον, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μια κατεξοχήν ξενοφοβική ρητορική.   

 Ο Ραχόι σχημάτισε κυβέρνηση 18 μήνες μετά τις εκλογές

Η Ισπανία για περισσότερους από 18 μήνες βρίσκονταν σε πολιτικό αδιέξοδο καθότι δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Ραχόϊ ακολούθησε πολιτικές λιτότητας ώστε να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία, ωστόσο παρά τα θετικά σημάδια για ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, η ανεργία των νέων αυξάνονταν με θεαματικούς ρυθμούς.  Οι πρόωρες εκλογές αν και ενίσχυσαν τους αριστερούς Podemos και τους κεντρώους Ciudadanos, δεν έδωσαν σε κανέναν ικανό αριθμό βουλευτών. Πριν από ένα μήνα, ο Ραχόϊ ορκίστηκε ως Πρωθυπουργός της Ισπανίας με μια κυβέρνηση ανοχής, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις αποφάσεις που θα πάρει.


Η παραίτηση Ρέντσι

Πιο πρόσφατο γεγονός σε όλα όσα εκτυλίχθηκαν στην πολιτική ζωή των χωρών που κυριαρχούν μέσα στην ΕΕ, είναι η παραίτηση του Ματέο Ρέντσι μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος. Φαίνεται, πως ο Ρέντσι δεν έμαθε από το λάθος του Κάμερον και συνέδεσε και ίδιος το πολιτικό του μέλλον ως πρωθυπουργός της Ιταλίας με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση αναφορικά με τις εξουσίες της Γερουσίας. «Αν χάσω στο δημοψήφισμα, θα παραιτηθώ από Πρωθυπουργός» είχε δηλώσει, πράγμα που έπραξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Οι δηλώσεις του «Κόμματος των Πέντε Αστέρων» καθώς και της «Λίγκας του Βορρά» μέσα από τις οποίες καλούν σε πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως να θέσουν την Ιταλία σε μια πολιτική εσωστρέφεια...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: