18.12.16

Άλλα 200 χιλ. δάνεια ρυθμίστηκαν...

Άλλα 200 χιλ. δάνεια ρυθμίστηκαν φέτος από τις τράπεζες - Μη εξυπηρετούμενα ένα στα δύοφέτος από τις τράπεζες... Μη εξυπηρετούμενα ένα στα δύο...

Σε ρυθμίσεις  μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για περίπου  200.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάθε κατηγορίας, προχώρησαν φέτος οι Τράπεζες σε...
μια απόπειρα να κρατήσουν εν ζωή χιλιάδες δανειολήπτες πριν αυτοί κηρύξουν οριστική παύση πληρωμών.

Πρόκειται για μαζικές ρυθμίσεις που είχαν κυρίως ως στόχευση τη μακροπρόθεσμου χαρακτήρα διάρκεια αποπληρωμής των δανείων ,όπως αναφέρεται στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής του 2016 της Τράπεζας της Ελλάδος , ενώ  σε ανάλογες ρυθμίσεις είχαν προχωρήσει επίσης οι Τράπεζες   τα τελευταία χρόνια  για το 40% των  ανοιγμάτων τους τα οποία αποτιμώνται σε 109 δις ευρώ.

Οι μακροπρόθεσμες ,φέτος, ρυθμίσεις  σε επιπλέον 200.000  "κόκκινα" και επίφοβα για κραχ δάνεια μεταφράζονται σε μείωση του επιτοκίου,επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, "σπάσιμο" του δανείου στα δύο με εξυπηρέτηση του ενός μέρους και "πάγωμα" του άλλου για κάποιο χρονικό διάστημα,διαγραφή μέρους οφειλής κλπ.

Ωστόσο παρότι οι Τράπεζες προχώρησαν φέτος η τα τελευταία χρόνια σε κάθε είδους ρυθμίσεις δανείων το 70% από αυτά παραμένουν στην περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων,την ώρα που σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση έως το τέλος του 2019 θα πρέπει να μειωθούν  κατά 38% η 40,2 δις ευρώ(από 109 δις ευρώ) τα  ανοίγματα των Τραπεζών.Από τα ανοίγματα αυτά (ίσον κόκκινα στην πραγματικότητα κατά κανόνα δάνεια) το 27,5% αφορά δάνεια αβέβαιης είσπραξης και το 44% δάνεια των οποίων οι δανειακές συμβάσεις καταγγέλθηκαν από τις ίδιες τις Τράπεζες.
"Μη εξυπηρετούμενα ένα στα δύο - Οι κλάδοι των κακοπληρωτών"

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ το 2007 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφταναν σε ποσοστό μόλις στο 4,5% των συνολικών ανοιγμάτων των τραπεζών,δέκα χρόνια αργότερα το ποσοστό ξεπέρασε το 45 % οδηγώντας πλέον στην παραδοχή  ότι για ένα στα δύο δάνεια έχει κηρυχθεί στάση πληρωμών από τους δανειολήπτες προς τις τράπεζες.

Ποιοί είναι όμως οι κλάδοι-πρωταθλητές στη στάση πληρωμών ? Στην εστίαση το ποσοστό είναι 79,5%,στην Κλωστουφαντουργία 75,9%,στον κλάδο ξυλείας,χάρτου και επίπλων 71,7%,στη γεωργία 62,7%,στις κατασκευές και στη διαχείριση ακινήτων 54,9%.Αντίθετα καλοπληρωτές θεωρούνται οι κλάδοι της ενέργειας-πετρελαιοειδών (4,5%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων(27,5%).

Αναφορικά με τη πιστοληπτική συμπεριφορά συγκεκριμένων τομέων,η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του υποδιοικητική τους Θεόδωρου Μητράκου, κάνει λόγο για στάση πληρωμών στα πιστωτικά ιδρύματα κατά 67,2% από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, κατά 59,9% από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ,κατά 29,1% από μεγάλες επιχειρήσεις ,κατά 55,3% από κατόχους καταναλωτικών και 44,7% στεγαστικών δανείων...


newpost.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: