23.12.16

1,5% πλεόνασμα ίσον 100 δισ. πρόσθετη χρηματοδότη...

ΟικονομίαΜηνύματα στην Αθήνα αλλά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει το Βερολίνο μέσω του υπουργείου Οικονομικών. Με τη συζήτηση για...
μείωση των ελληνικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά να έχει «φουντώσει» μιας και αποτελεί διεκδίκηση τόσο του Ταμείου όσο και της Ελλάδας, το γερμανικό Υπ.Οικ. φροντίζει να βάλει «φρένο» στις ορέξεις εκτιμώντας πως πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% θα οδηγήσει σε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 100 δισ. ευρώ, άρα και νέο μνημόνιο.

«Ένα νέο πακέτο βοήθειας»

Αν οι πιστώτριες χώρες, όπως η Γερμανία, επιδείξουν υπερβολική επιείκεια έναντι των στόχων της λιτότητας στην Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναμεταδίδει η Deutsche Welle, τότε αυτό θα μπορούσε να τους κοστίσει ακριβά.

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να πετύχει τα επόμενα χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Αν καταφέρει πλεόνασμα 1,5%, όπως ζητά το ΔΝΤ, τότε η Αθήνα θα χρειαζόταν μεσοπρόθεσμα πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 100 περίπου δις ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό το ποσόν τουλάχιστον ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν. Σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές θα έπρεπε να επωμισθούν το πρόσθετο αυτό βάρος. «Και αυτό θα ήταν περίπου ένα νέο πακέτο βοήθειας», υποστήριξε ενώπιον των βουλευτών ο Σπαν.

Δυσπιστία

Ο εκπρόσωπος μάλιστα της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο χριστιανικών κομμάτων για δημοσιονομικά ζητήματα Έκχαρτ Ρέμπεργκ δηλώνει στην FAZ: «Και μόνον αυτός ο χονδρικός υπολογισμός δείχνει ξεκάθαρα τα προβλήματα που έχει ακόμα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα». 

Ο Ρέμπεργκ ξεκαθαρίζει: «Πάντως εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε ούτε σε ένα ονομαστικό κούρεμα χρέους ούτε σε πρόσθετη οικονομική βοήθεια σε τέτοιο ύψος» για να καταλήξει στο σε όλους μα γνωστό ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να εφαρμόσει τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις χωρίς εκπτώσεις»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: