27.11.16

Tα όρια της ρήξης...

Σε ό,τι αφορά αμιγώς την αξιολόγηση τα καίρια ανοιχτά θέματα – όπως προκύπτει και από το σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου που παρέδωσαν οι θεσμοί στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο – είναι οι...
ομαδικές απολύσεις στα εργασιακά και τα δημοσιονομικά μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος του 3,5% το 2018.

Στις ομαδικές απολύσεις, παρά τη μεγάλη μέχρι τώρα απόσταση, η εκτίμηση κυβερνητικών πηγών είναι πως υπάρχουν περιθώρια για, έστω και δύσκολο, συμβιβασμό, ενώ το δημοσιονομικό κενό του 2018 δείχνει πως θα κλείσει με νέες έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις – ήτοι, με την κατάργηση και των τελευταίων φορολογικών εκπτώσεων για τους μισθωτούς, την εξάλειψη της έκπτωσης για τις ιατρικές δαπάνες και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και επιδομάτων που αφορούν ειδικές ομάδες πολιτών.

Σαφέστερο στίγμα επί της προοπτικής συμβιβασμού σ’ αυτά τα δύο πεδία αναμένεται στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, όπου θα φανεί εάν υπάρχουν πιθανότητες για άμεση συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Από εκεί και πέρα, ωστόσο, αρχίζει το πιο δύσκολο, και «πολιτικό», τμήμα της διαπραγμάτευσης που αφορά τους στόχους για τα πλεονάσματα μετά το 2018. Οι δανειστές, μέχρι στιγμής, επιμένουν να διατηρηθεί ο πήχης στο δυσθεώρητο 3,5% έως το 2020, εντάσσουν αυτή την πρόβλεψη στα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, και ζητούν να αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2020 που θα πρέπει να κατατεθεί έως τον Μάιο του 2017. Και το ΔΝΤ έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό ζητώντας να προσδιοριστούν από τώρα και τα πρόσθετα μέτρα που θα διασφαλίσουν αυτούς τους στόχους – μέτρα, που εστιάζουν σε μειώσεις συντάξεων και περικοπές/απολύσεις στο Δημόσιο...

πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: