20.11.16

Υπόθεση Τραμπ: Τα social media θα αποτοξινωθούν;...

Πώς οι ψευδείς ειδήσεις έβγαλαν πρόεδρο στις ΗΠΑ...
Οι υποστηρικτές του δισεκατομμυριούχου, νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, χρησιμοποίησαν ευρέως το διαδίκτυο για να διαδίδουν τα ψεύδη τους. Φοβούμενοι μήπως...
κατηγορηθούν για λογοκρισία, οι γίγαντες του παγκόσμιου ιστού αρνούνται να φιλτράρουν το περιεχόμενο και αρκούνται σε περιορισμένα μέτρα.  


Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εξελέγη χωρίς να κερδίσει την λαϊκή ψήφο. Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, η Χίλαρι Κλίντον προηγείτο μάλιστα κατά 770.000 ψήφους έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Για ορισμένους ρεπουμπλικανούς όμως, η εν λόγω καταμέτρηση δεν έχει αξία, παρά μόνον αν κάποιος πιστεύει τον αμερικανικό τύπο. 

Πράγμα που πολλοί χρήστες του διαδικτύου αρνούνταν να πράξουν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναφερόμενοι σε μια καταμέτρηση, βάσει της οποίας ο Τραμπ τελικά, είχε 700.000 ψήφους, περισσότερες από την αντίπαλό του. Η πληροφορία αναμεταδόθηκε εκτενώς από το Twitter. Στην Γαλλία, την είδηση αναπαράγει ο οικονομολόγος Jacques Sapir. 

Η ακροδεξιά ιστοσελίδα Dreuz.info σχολιάζει: «Αν ανατρέχετε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, εξακολουθούν να ψεύδονται, όπως άλλωστε έκαναν - επί μάταιω - καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».  

Ωστόσο, αν υπάρχει ψέμα, αυτό προέρχεται από την πλευρά των συνωμοσιολόγων… Εξαιτίας των επιστολικών ψήφων απομένουν ακόμη επτά εκατομμύρια ψήφοι προς καταμέτρηση, αλλά όλοι οι σχολιαστές συμφωνούν, καταλήγοντας ότι η απόσταση μεταξύ Κλίντον και Τραμπ  θα συνεχίσει να μεγαλώνει, προς όφελος της πρώτης. Η οποία, σύμφωνα με τα παραπάνω αναμένεται να πάρει το λιγότερο ένα εκατομμύριο επιπλέον ψήφους. 

Κάτι, που βεβαίως δεν αλλάζει τίποτα στην έκβαση της ψηφοφορίας: Από την στιγμή που ο Τραμπ συγκέντρωσε περισσότερους εκλέκτορες, κέρδισε εκ των πραγμάτων και την προεδρική εκλογή. 

Ψευδή στοιχεία - Ψεύτικα νούμερα

Αυτή η παραπληροφόρηση σχετικά με την λαϊκή ψήφο που κέρδισε ο Τραμπ είναι το νιοστό παράδειγμα ψευδών ειδήσεων που άνθισαν κατά την διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας. 

Το γεγονός όμως ότι η παραπληροφόρηση εξαπλώθηκε σαν επιδημία  τις τρεις τελευταίες ημέρες, συνέβη κυρίως διότι ένας ιστότοπος, το 70news εμφανίστηκε πρώτο στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

Πληκτρολογώντας final elections results («οριστικά αποτελέσματα της εκλογής») στην μηχανή αναζήτησης, οι χρήστες του διαδικτύου έπεφταν όλη την μέρα της Δευτέρας σε ένα άρθρο αυτού του ιστοτόπου ο οποίος έχει στόχο να «μοιράζεται τις πληροφορίες που τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης [μάλλον της αριστεράς σύμφωνα με τα αγγλο - σαξωνικά κριτήρια, σ.σ.] δεν θα σας δώσουν».  

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: