11.11.16

Συνελήφθη ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Cumhuriyet...

Στη σύλληψη του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου της Cumhuriyet προχώρησαν οι τουρκικές αρχές μετά από εκείνες των...
δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας.

Ο Ακίν Αταλάι συνελήφθη μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης από τη Γερμανία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας.

Στις 31 Οκτωβρίου είχε συλληφθεί ο διευθυντής και δώδεκα στελέχη και δημοσιογράφοι της Cumhuriyet με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Εννέα από αυτούς προφυλακίστηκαν.

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο μιας έρευνας για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» σε σχέση με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν --κατηγορούμενου ως ενορχηστρωτή της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος-- και με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), είχε διευκρινίσει τη Δευτέρα η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης. 

Την επόμενη μέρα η εφημέριδα κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο, που έγραφε: «Δεν θα παραδοθούμε». Η υπόλοιπη συντακτική ομάδα θύμισε πως στο παρελθόν έχει βρεθεί στο στόχαστρο φιλογκιουλενικών δικαστών και εισαγγελέων. 

Διεθνή αγανάκτηση είχε προκαλεί το μπαράζ συλλήψεων τουλάχιστον 11 στελεχών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet» από το καθεστώς του Ερντογάν, που δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί του, καθώς από τον Ιούλιο έχει κλείσει 170 ΜΜΕ, και ενώ παραμένουν στη φυλακή 105 δημοσιογράφοι...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: