20.11.16

Σκουρλέτης: Δεν έχει τεθεί θέμα υπογραφής νέου μνημονίου...

Δεν έχει τεθεί θέμα υπογραφής ενός νέου μνημονίου, διαβεβαιώνει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην...
"Real Νews" και συμπληρώνει πως «κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας του σημερινού προγράμματος». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δυο πρώτα μνημόνια απέτυχαν, «διότι οδήγησαν στην ανακύκλωση της λιτότητας», ενώ υπερασπίζεται το σημερινό πρόγραμμα, καθώς όπως εκτιμά «φαίνεται πως μπορεί να δημιουργήσει τους όρους της εξόδου από τη λιτότητα και την κρίση».

Για τη ΔΕΗ επιμένει στη θέση του ότι η ιδιωτικοποίηση του 17% θα είναι καταστροφική, χαρακτηρίζοντας ως «ξεπερασμένη και λάθος επιλογή που προσπάθησε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου». Διευκρινίζει ότι η εναντίωσή του στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση δεν είναι προσωπική θέση του, αλλά θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό πρόγραμμά του Σεπτεμβρίου 2015. «Δεν πρέπει να παραδώσουμε ένα εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης σε ιδιώτες. Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ είναι περισσότερο αναγκαία σε μια ανοικτή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», σημειώνει.

Ο αρμόδιος υπουργός τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι αυτό «θα απελευθερώσει δυνάμεις, θα λειτουργήσει εξυγιαντικά και θα ενθαρρύνει μια νέα κουλτούρα ευρύτερων συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο».

Για τα αποτελέσματα τω αμερικανικών εκλογών, σημειώνει ότι «η εκλογή Τραμπ στέλνει μήνυμα εκτός των ΗΠΑ και ενθαρρύνει πολιτικές εθνικής αναδίπλωσης» και προβλέπει πως «η ακροδεξιά στην Ευρώπη θα ενδυναμώνεται όσο οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές στρατηγικές εμμένουν στις πολιτικές της λιτότητας, υποτιμούν το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της, συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος και καθιστούν τη σημερινή Ε.Ε. συνώνυμο της φτώχειας και της περιθωριοποίησης ενός μεγάλου τμήματος των ευρωπαϊκών κοινωνιών»

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη:

Πώς κρίνετε την «απάντηση» του Βερολίνου στις δηλώσεις Ομπάμα κατά της λιτότητας και υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, κύριε υπουργέ;

Η γερμανική πλευρά σταθερά αρνείται να εγκαταλείψει την πολιτική της λιτότητας, ενώ δεν φαίνεται για την ώρα να συζητά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Βεβαίως, το νέο στοιχείο είναι ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσο σαφείς δηλώσεις εκ μέρους ενός Αμερικανού Προέδρου κατά της λιτότητας, αλλά και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Την ίδια στιγμή, οι φωνές εντός της Ευρώπης, οι οποίες τάσσονται υπέρ της ελάφρυνσης, ποτέ δεν ήταν περισσότερες. Θα είναι δύσκολο λοιπόν εκ μέρους της κυρίας Μέρκελ να υποστηρίξει μέχρι τέλους την ίδια πολιτική που μέχρι τώρα υποστήριζε. Αν λάβει, δε, κανείς υπόψη του τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται τάχιστα εντός της Ευρώπης, τότε η εμμονή σε μια άκαμπτη πολιτική αντικοινωνικής λιτότητας θα επιτείνει τα σημερινά αδιέξοδα της Ε.Ε..

Για εσάς προσωπικά, η εκλογή Τραμπ τι σηματοδοτεί;

Ο κύριος Τραμπ εκλέχθηκε υποστηρίζοντας ρατσιστικά, σεξιστικά και ομοφοβικά συνθήματα. Δεν γνωρίζω εάν έχει μια σαφή γνώση των ευθυνών που αναλαμβάνει ή είναι τελικά δημιούργημα ενός ιδιότυπου lifestyle της σημερινής αμερικανικής κοινωνίας. Κατόρθωσε όμως να συγκεντρώσει μια αντισυστημική ψήφο σε μια σαφώς συντηρητική βάση και αυτό χρήζει βαθύτερης ανάλυσης. Ελπίζω να κινηθεί σε ένα διαφορετικό μήκος κύματος από αυτό των προεκλογικών του συνθημάτων. Άλλωστε, η αμερικανική πολιτική έχει τις δικές της σταθερές.

Η εκλογή Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ενδυνάμωση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη; Και πώς μπορεί αυτό το ρεύμα να αντιμετωπιστεί, ώστε π.χ. να μην δούμε τη Λεπέν σε ηγετικό ρόλο…

Πράγματι, η εκλογή Τραμπ στέλνει μήνυμα εκτός των ΗΠΑ και ενθαρρύνει πολιτικές εθνικής αναδίπλωσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως από τους πρώτους που συνεχάρησαν την εκλογή του ήταν η κυρία Λεπέν. Η ακροδεξιά στην Ευρώπη θα ενδυναμώνεται όσο οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές στρατηγικές εμμένουν στις πολιτικές της λιτότητας, υποτιμούν το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία της, συρρικνώνουν το κοινωνικό κράτος και καθιστούν τη σημερινή Ε.Ε. συνώνυμο της φτώχειας και της περιθωριοποίησης ενός μεγάλου τμήματος των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Μπορεί η κυβέρνησή σας να υπογράψει τέταρτο μνημόνιο, ώστε να μειωθεί και το χρέος; Τι θα σηματοδοτεί κάτι τέτοιο για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν έχει τεθεί θέμα υπογραφής ενός νέου μνημονίου. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας του σημερινού προγράμματος. Άλλωστε, γι’ αυτό απέτυχαν τα δυο πρώτα μνημόνια, διότι οδήγησαν στην ανακύκλωση της λιτότητας. Η διαφορά του σημερινού προγράμματος είναι ότι φαίνεται πως μπορεί να δημιουργήσει τους όρους της εξόδου από τη λιτότητα και την κρίση.

Εσείς εξακολουθείτε να θεωρείτε καταστροφική την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ;

Ασφαλώς είναι μια ξεπερασμένη και λάθος επιλογή που προσπάθησε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Γράφτηκε μάλιστα πως η εναντίωσή μου στην ιδιωτικοποίηση του 17% είναι μια προσωπική μου θέση. Δεν είναι αλήθεια. Σας καλώ να μου θυμίσετε έστω και μια επίσημη δήλωση της κυβέρνησης υπέρ της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης. Δεν θα βρείτε. Αντίθετα, στο εκλογικό μας πρόγραμμα το Σεπτέμβριο του 2015 η άρνησή μας απέναντι στην πώληση του 17% είναι σαφής. Δεν πρέπει να παραδώσουμε ένα εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης σε ιδιώτες. Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ είναι περισσότερο αναγκαία σε μια ανοικτή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη αναμέτρηση;

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο πλαίσιο μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», θα απελευθερώσει δυνάμεις, θα λειτουργήσει εξυγιαντικά και θα ενθαρρύνει μια νέα κουλτούρα ευρύτερων συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο. Όλα αυτά, όμως, πρέπει να συζητηθούν πρώτα απ´ όλα με τις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης και τα όργανά της.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο δήμαρχος πώς θα εκλέγεται; Μπορεί και εμμέσως; Ή και χωριστά από τα ψηφοδέλτια;

Θέτετε ένα πολύ κρίσιμο και ενδιαφέρον ερώτημα που οφείλουμε να εξετάσουμε σε βάθος, λαμβάνοντας υπόψη την αυτοδιοικητική πραγματικότητα και παράδοση της χώρας μας.

Το 18μηνο για τη λίστα σε περίπτωση εκλογών βρίσκεται σε ισχύ, κύριε υπουργέ;

Είναι ένα εντελώς θεωρητικό ερώτημα, μιας και δεν βλέπω στον ορατό ορίζοντα εκλογές. Τώρα, ποιες εκλογές θεωρούνται αφετηρία (Ιανουάριος ‘15 ή Σεπτέμβριος ‘15) για τον υπολογισμό του 18μηνου, οι γνώμες των νομικών διχάζονται. Έτσι και αλλιώς το πρόβλημα θα το λύσει η ίδια η ζωή, εκλογές όμως δεν αναμένονται άμεσα.

Αλήθεια, η θερμή υποδοχή του Ομπάμα από τον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί το τέλος της εποχής του αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα; Και μήπως ο αντιαμερικανισμός μετατρέπεται σε …αντιγερμανισμό;

Κάθε εποχή έχει τα συνθήματά της και τους αγώνες της. Σας θυμίζω πως οι δικαιολογημένες αντιαμερικανικές διαδηλώσεις μετά τη μεταπολίτευση συνέβαιναν σε έναν διαφορετικό ψυχροπολεμικό, διπολικό κόσμο. Ο ρόλος των ΗΠΑ στην υπόθαλψη πραξικοπημάτων ήταν μια πραγματικότητα, ενώ το αντίπαλο δέος της τότε Σοβιετικής Ένωσης είχε τις δικές της σφαίρες επιρροής. Σας θυμίζω τη συγνώμη του τέως προέδρου Μπιλ Κλίντον για την αμερικανοκίνητη χούντα. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά. Βεβαίως ο ιμπεριαλισμός, έστω και με άλλες μορφές, εξακολουθεί να υφίσταται.

Πώς αισθάνεστε, αλήθεια, που είστε στην ίδια κυβέρνηση με τον Στέργιο Πιτσιόρλα;

Μου είναι αδιάφορο. Άλλωστε, ποτέ δεν είχα κάτι προσωπικό με τον κύριο Πιτσιόρλα, τον όποιο γνωρίζω εδώ και χρόνια. Η όποια αναφορά στο όνομά του έχει να κάνει με διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις που έχουμε σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων.

Ο κ. Σταθάκης πάντως «ξεπάγωσε» την επένδυση στις Σκουριές, αμέσως μόλις ανέλαβε το υπουργείο...

Η προχθεσινή έγκριση τεχνικής μελέτης εκ μέρους του κ. Σταθάκη δεν σχετίζεται με την τελευταία απόρριψη της αίτησης θεραπείας της εταιρείας, εκ μέρους μου, που σχετίζεται με τη μέθοδο μεταλλουργίας. Θεωρώ πως και η σημερινή πολιτική ηγεσία κινείται με βάση το τρίπτυχο νομιμότητα, προστασία περιβάλλοντος, δημόσιο συμφέρον. Όλα τα αλλά που γράφονται είναι απλά  προπαγανδιστικά φληναφήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: