12.11.16

Στις αμερικανικές εκλογές δεν κέρδισε ο Τραμπ: Έχασε η Χίλαρι Κλίντον...


Η ιστορική ήττα της σοσιαλδημοκρατίας και η ακροδεξιά... 
Η υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος κέρδισε 6 εκατ. λιγότερους ψήφους απ' ότι ο  Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2012. Ούτε τις λευκές γυναίκες η κυρία Κλίντον δεν κατάφερε να κερδίσει, παρά τις σεξιστικές δηλώσεις του Τραμπ και τα αποκαλυπτικά βίντεο που τον ενοχοποιούσαν.

Τα αρνητικά ρεκόρ δεν σταματούν εδώ. Ο...
κανόνας σύμφωνα με τον οποίο ο υποψήφιος με τα περισσότερα χρήματα κερδίζει τις προεδρικές εκλογές, προβάλλοντας και τα περισσότερα διαφημιστικά σποτ, καταρρίφθηκε επίσης: η Χίλαρυ ξόδεψε 510 εκατ $ (περίπου μισό δις ευρώ!) ποσό χωρίς προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία, έναντι 255 εκατ. που συγκέντρωσε η εκστρατεία Τραμπ. Το 75% των τηλεοπτικών σποτ,συνολικής αξίας 500 εκατ $, που προβλήθηκαν, υποστήριζαν την Κλίντον. Παρόλα αυτά, ο Τραμπ κέρδισε τη μάχη, ακόμη και στις κρίσιμες πολιτείες όπου οι διαφημίσεις του Δημοκρατικού Κόμματος  βομβάρδιζαν τους πολίτες όλο το 24ωρο.

Πρόκειται για συντριπτική ήττα του πολιτικού κατεστημένου και των στενών σχέσεων του με τη Wall Street, που προσωποποιούσε η κυρία Κλίντον. Στη πραγματικότητα, ο Μπιλ έσκαψε τον λάκκο της Χίλαρι: αρχιτέκτονας της δεξιάς στροφής του Δημοκρατικού Κόμματος τη δεκαετία του 90, του νόμου που κατάργησε την διάκριση μεταξύ των παραδοσιακών και των επενδυτικών τραπεζών, γιγαντώνοντας τις διάφορες Goldman Sachs και τον καπιταλισμό-καζίνο που προκάλεσε την κρίση του 2008,  o πρώην πρόεδρος τής στέρησε την λευκή μεσαία τάξη και ιδίως τους εργάτες, οι οποίοι αποτελούσαν την εκλογική βάση των Δημοκρατικών. Στο ίδιο μοτίβο και η ηγεσία του κόμματος που με τα διάφορα βρόμικα κόλπα στέρησε το χρίσμα από τον Σάντερς, o οποίος θα μπορούσε να κερδίσει τον Τραμπ. Παραδίδοντας ουσιαστικά την εξουσία σε έναν ακροδεξιό δημαγωγό, στον «πρόεδρο των ηττημένων» από την παγκοσμιοποίηση και την ολιγαρχία του 1%.

Δυστυχώς, τηρουμένων των αναλογιών, η στρατηγική στροφή της σοσιαλδημοκρατίας και η υπόκλιση της στο κεφάλαιο, προκαλεί αντίστοιχες εξελίξεις και στην Ευρώπη. Σε μια σειρά από χώρες, η ακροδεξιά είναι σε άνοδο. (δες το χάρτη από Spiegel-πατήστε πάνω για να ανοίξει- για την ανερχόμενη δύναμη στην Ευρώπη: στις 12 από τις 15 χώρες όπου η ακροδεξιά σημειώνει άνοδο, ακροδεξιά κόμματα κυβερνούν ή συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας). 


Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Στ. Κούλογλου, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: