9.11.16

Κατσιαντώνης προς Αχτσιόγλου...

Κατσιαντώνης προς Αχτσιόγλου: «Ντόμινο» ανεργίας - Σώστε την κατάσταση έστω και τώρα!«Ντόμινο» ανεργίας - Σώστε την κατάσταση έστω και τώρα!...

Ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων ζητά να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους εργοδότες, ώστε να συστήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Την εκρηκτική ανεργία, όπως...

αυτή καταγράφεται από το σύστημα «Εργάνη», με τις απολύσεις να ξεπερνούν τις 90.000 μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο, επισημαίνει, σε ερώτηση του προς τη νέα υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης.

Ο ίδιος τονίζει ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην ΕΕ και οι εννέα στους δέκα ανέργους δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητά να γίνουν ουσιαστικές πλέον ενέργειες για τη μείωση της ανεργίας και να δοθούν οικονομικά κίνητρα μέσω δράσεων στους εργοδότες, ώστε να συστήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Η ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων έχει ως εξής:

Θέμα: Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση - Εργασιακός Γολγοθάς για τους εργαζόμενους.

Δέος και φοβικά συναισθήματα προκαλούν τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη για την μισθωτή απασχόληση. Ειδικότερα,  σύμφωνα με όσα έρχονται στη δημοσιότητα, διαφαίνεται να καταγράφεται εκρηκτική αύξηση των απολύσεων, με τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου να αγγίζει το ιλιγγιώδες νούμερο των 90.000 ανέργων. Άνθρωποι που, στο σύνολό τους, ήταν «νοικοκυραίοι», βρίσκονται παραμερισμένοι κοινωνικά, εργασιακά και επαγγελματικά, χωρίς ουσιαστική και πρακτική βοήθεια από το κράτος και με αβέβαιο το «αύριο» για τη ζωή τους και τις οικογένειές τους.

Μόνον για το μήνα Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ο απολογισμός των απολύσεων αγγίζει σχεδόν τις 80.000 εργαζομένους. Αν σκεφθεί κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι, προφανώς, «αναφέρονται» σε έναν πυρήνα 2-4 εξαρτωμένων από αυτούς ανθρώπων, τότε γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για 160.000-320.000 οικογένειες που εισήλθαν ξαφνικά σε καθεστώς φτώχειας!

Ανατρέχοντας και στα στοιχεία που αφορούν τον μήνα Αύγουστο του τρέχοντος έτους, ο οποίος, σημειωτέον, είναι ο κατεξοχήν «καλός μήνας» για την εποχική απασχόληση, βλέπουμε ότι η απώλεια θέσεων κατέγραψε ρεκόρ δεκαπενταετίας. Συγκεκριμένα, οι απολύσεις υπερτέρησαν κατά 16.128 έναντι των προσλήψεων, με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ να κάνουν αναφορά για αύξηση των ανέργων για τον ίδιο μήνα κατά 28.000, πράγμα που δεν έχει σημειωθεί ποτέ από το 2001 έως και το 2015… Άξιο, δε, αναφοράς είναι και το γεγονός ότι, ακόμη και οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, αφορούν κυρίως μερική και εκ περιτροπής απασχόληση (σε ποσοστό 60%), με άλλα λόγια αποτελούν ημίμετρο, ή προστάδιο της φτώχειας στην οποία πιθανότατα θα περιέλθουν αυτοί οι εργαζόμενοι σε σύντομο χρόνο…

Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου του αντιστοίχου περσινού έτους (2015), εν μέσω της άκριτης αβεβαιότητας από τα capital contriols που είχαν μόλις επιβληθεί- οι πραγματικές αποχωρήσεις ήταν 441, ενώ τον Αύγουστο του 2014 αλλά και του 2013 υπήρξε πλεόνασμα στο ισοζύγιο απασχόλησης (+1311 τον Αύγουστο του 2014 και +10.969 τον Αύγουστο του 2013).
Οι πλέον θιγμένοι φαίνεται να αφορούν σε ηλικές 15-24 ετών, με τα επαγγέλματα της εστίασης και των καταλυμάτων να κατέχουν τα πρωτεία.

Με βάση τα όσα δίδει στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Αύγουστο 2016 αυξήθηκαν κατά 2,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015 (ή κατά 27.5000), ενώ και για το μήνα Ιούλιο του τρέχοντος έτους η αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2015 ανήλθε σε ποσοστό 2,1%. 

Βρισκόμαστε, με λίγα λόγια, ενώπιον του φαινομένου του επονομαζόμενου ως «εργασιακό ντόμινο», το οποίο χαρακτηρίζεται αφενός από επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη, λόγω της ακατάσχετης φορολόγησης και της έλλειψης κινήτρων, για να δώσουν δουλειά σε εργατικά χέρια, και αφετέρου της συνεχιζόμενης απώλειας εσόδων από πλευράς του Κράτους από τα εργατικά χέρια που χάνει και εξ’ αυτού στερείται των σχετικών εσόδων.

Το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται σταθερά πάνω από το 24% και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Ωστόσο, το τραγικό του ποσοστού κρύβεται πιο βαθιά: Το 73% είναι μακροχρόνια άνεργοι, ενώ 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ (σχετικά, ττα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ).

Η ανεργία αποστερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισ. Ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε καθολική προφανή επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού τομέα της Ελλάδας.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1)      Προτίθεστε να προβείτε σε άμεσες, και ποιες, ενέργειες που θα έχουν ως στόχο τη μείωση της ανεργίας, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον κατώτατο μισθό, χωρίς «ψιλά γράμματα για υποκατώτατο μισθό»;

2)     Προτίθεστε να δημιουργήσετε δράσεις οι οποίες θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα στους εργοδότες, προκειμένου να συστήσουν νέες θέσεις εργασίας με ελάχιστο χρόνο παραμονής σε αυτή των νεοπροσλαμβανομένων/ανέργων;

3)     Με ποιες ενέργειες προτίθεστε να προστατέψετε το εργασιακό δυναμικό της Ελλάδας σε σχέση με τη ραγδαία αύξηση των απολύσεων (μη εξαιρουμένων των ομαδικών απολύσεων)? Υπάρχει σχετική μελέτη για σχέδιο που θα καλύπτει τους απολυμένους, και αν ναι, ποια είναι αυτή;

4)     Υπάρχει σχετική μελέτη για τη συλλογική μεταρρύθμιση επί τω βελτίω στην αγορά εργασίας, και αν ναι, ποια είναι αυτή και σε τι χρόνους προσδιορίζετε τα τυχόν οφέλη της;

5)     Πώς προτίθεστε να ενεργήσετε στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, με τρόπο τέτοιο ώστε να προσαρμοστεί το εργασιακό κόστος μέσω των τιμών και όχι μέσω των απολύσεων;

6)     Προτίθεστε να θεσμοθετήσετε το θεσμό της διαιτησίας, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους, και εάν ναι, υπάρχει σχετική μελέτη ως προς τα κριτήρια και το πλαίσιο εφαρμογής;...


protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: