17.11.16

Προσγείωση σε... δείπνο με μία φίλη...

Άνγκελα Μέρκελ, Μπαράκ ΟμπάμαΣτις 18.00 τοπική ώρα προσγειώθηκε χθες στο Βερολίνο το αεροσκάφος του προέδρου Ομπάμα, προερχόμενο από την Αθήνα. Ο Μπαράκ Ομπάμα κατευθύνθηκε αμέσως στο...
ξενοδοχείο του, στο κέντρο του Βερολίνου, όπου λίγο αργότερα θα είχε ιδιωτικό δείπνο με την καγκελάριο Μέρκελ.

Μια πρόσκληση σε δείπνο που έγινε μετά από δική του πρωτοβουλία και ανακοινώθηκε λίγες μόλις ώρες προτού πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για την έκτη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου θα συναντήσει και πάλι τη Γερμανίδα καγκελάριο, την οποία ο ίδιος πριν από λίγες μέρες χαρακτήρισε ξανά ως τη στενότερη σύμμαχό του.

Είναι αλήθεια πως τον Μπαράκ Ομπάμα και την Ανγκελα Μέρκελ συνδέουν πολλά. Υπάρχει όμως και ένα αγκάθι στην πολύ καλή σχέση τους: η διαφορετική οπτική σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

Παρά τα όσα με έμφαση δήλωσε στην Αθήνα ο Ομπάμα, το Βερολίνο απάντησε και πάλι με ένα «όχι» στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε χθες στο κυβερνητικό μπρίφινγκ και ζήτησε από τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, αλλά και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, Βαϊσγκέρμπερ, να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ο Ζάιμπερτ μας είπε πως «λάβαμε υπόψη μας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υπέδειξε τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους. Πάνω σε αυτό, το Γιούρογκρουπ συμφώνησε τον Μάιο έναν οδικό χάρτη, ο οποίος και ρυθμίζει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και για αργότερα -το 2018- τα μακροπρόθεσμα».

Ο ίδιος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη φράση του Μπαράκ Ομπάμα πως «η λιτότητα δεν αρκεί για να έρθει η ανάπτυξη», απάντησε πως «αυτή είναι και η δική μας άποψη και την έχουμε πολλές φορές εκφράσει. Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη: οι βιώσιμοι κρατικοί προϋπολογισμοί και οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και στη βάση αυτή χαράζουμε την πολιτική μας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».
Μπαράκ Ομπάμα, Άνγκελα Μέρκελ

«Δεν αλλάζουμε λόγω Ομπάμα»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε να πει πως «δεν έχει αλλάξει η στάση μας στο θέμα αυτό ούτε η επίσκεψη Ομπάμα θα αλλάξει κάτι».

Είχαν προηγηθεί προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε γερμανική εφημερίδα, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, στις οποίες ο Σόιμπλε έβαλε και πάλι φρένο στις ελληνικές επιδιώξεις για ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, «εάν η Ελλάδα θέλει σκληρό νόμισμα, θα πρέπει να μετασχηματίσει τη διοίκησή της και την οικονομία της ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές. Βοηθάμε την Ελλάδα, αλλά αν πούμε τώρα στους Ελληνες “θα συγχωρήσουμε τα χρέη σας”, αυτό θα ήταν κακή υπηρεσία, καθώς δεν θα κάνουν άλλες μεταρρυθμίσεις».

Η «Εφ.Συν.» μίλησε με συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο και ρώτησε εάν η επίσκεψη Ομπάμα θα αμβλύνει έστω και λίγο τη γερμανική σκληρή στάση.

Οπως απάντησε ο συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, «όχι, δεν μπορεί και δεν θα αλλάξει κάτι. Δεν είμαστε μόνοι μας στην Ευρώπη και την υπόθεση αυτή παρακολουθούν οι θεσμοί. Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει τίποτε να χάσει με τις δηλώσεις του. Οι ΗΠΑ δεν είναι δανειστές, δεν έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα».Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στις δύο συναντήσεις Ομπάμα-Μέρκελ, δεν θα είναι ωστόσο το βασικό που θα τους απασχολήσει.

Η δεύτερη συνάντησή τους θα γίνει σήμερα το μεσημέρι, στην καγκελαρία, στην οποία η Μέρκελ θα υποδεχθεί επίσημα τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ περίπου στις 17.00 ώρα Ελλάδας θα υπάρξει και κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η πιο σημαντική ωστόσο συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής, όταν ο Ομπάμα θα έχει συνομιλίες στο Βερολίνο όχι μόνο με τη Μέρκελ, αλλά και με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.

Η Γερμανία, αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν από τον Μπαράκ Ομπάμα -χωρίς υπερβολή, με αγωνία- να ακούσουν για τις προθέσεις του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Βασικότερο θέμα του ενδιαφέροντός τους είναι τα σχέδια του Τραμπ για την άμυνα της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι συμφωνίες εμπορίου, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ομως, όπως σημείωσε Αμερικανός σχολιαστής στη γερμανική τηλεόραση, «ο Μπαράκ Ομπάμα θα τους πει κάποια πράγματα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει για το τι θα κάνει πραγματικά ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πρόκειται για ένα απρόβλεπτο άτομο».

Η ανησυχία που επικρατεί στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη μετά την εκλογή του Τραμπ έχει και μια άλλη βασική αιτία. Προ των πυλών βρίσκονται πολύ σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις, σε Γαλλία, Γερμανία και αλλού και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται πως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει ώθηση σε ξενοφοβικά, ακροδεξιά κινήματα, όπως αυτό της Μαρίν Λεπέν, ή το Εναλλακτική για τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης με ό,τι κι εάν αυτό συνεπάγεται...

Παντελής Βαλασόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: