Σχεδόν μία δεκαετία μετά την πρόθεση της κυβέρνησης Καραμανλή, το 2007, να καθιερώσει την υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18, η Ν.Δ. επαναφέρει την...
πρότασή της δημιουργώντας έναν εύλογο προβληματισμό όσον αφορά τον προσδιορισμό της πολιτικής ενηλικίωσης αλλά και τις σκοπιμότητες που μια τέτοια άποψη εξυπηρετεί.
Σε μια εποχή που η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει κηρύξει και επισήμως τον ιδεολογικό πόλεμο στο “φυτώριο της Αριστεράς”, που για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τα στελέχη του κόμματός του δεν είναι τίποτε άλλο από τα πανεπιστήμια, είναι επακόλουθο να χρησιμοποιείται η στράτευση των νέων ως μέσο απορρύθμισης του νεολαιίστικου κινήματος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με την πρόταξη της στρατιωτικής αντί της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης η Ν.Δ. ευελπιστεί σε μια πρώιμη συντηρητικοποίηση των νέων διά της αναγκαστικής πειθαρχίας και της παθητικής υπακοής στο μεγάλο σχολείο του στρατού.
Η διά νόμου κατάργηση των αναβολών στράτευσης για σπουδές αποτελεί πολιτική πρόταση με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, που έρχεται να προστεθεί στη στρατηγική απορρύθμισης ενός φοιτητικού κινήματος που στο συντηρητικό υποσυνείδητο της αξιωματικής αντιπολίτευσης γεννά ιδεολογικούς αντιπάλους.
Είναι δε τέτοιου μεγέθους η εμπάθεια και η εμμονή των ακραιφνών δεξιών της σκιώδους κυβέρνησης της Ν.Δ. κατά των “φυτωρίων της Αριστεράς”, ώστε υποβαθμίζονται τα λειτουργικά προβλήματα που η πρότασή τους θα δημιουργήσει στις ίδιες τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Είναι να απορεί κανείς με την αφέλεια του Άδωνι Γεωργιάδη, που παραβλέπει το γεγονός πως διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό λειτουργικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων καλύπτεται από εξειδικευμένους οπλίτες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς κόστος.
Με δεδομένη την οικονομική αδυναμία του αρμόδιου υπουργείου να καλύψει τις συγκεκριμένες θέσεις με επαγγελματίες, μπορεί εύκολα κανείς να φανταστεί το μπλακ άουτ που θα προκληθεί στη λειτουργία του αμυντικού συστήματος της χώρας με τη μαζική στράτευση ανειδίκευτων νέων που δεν θα μπορούν να στελεχώσουν τις χιλιάδες θέσεις που σήμερα καλύπτονται από το επιστημονικό προσωπικό που υπηρετεί τη θητεία του.
Ας ρωτήσει για παράδειγμα ο σκιώδης υπουργός Άμυνας τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας αν μπορεί να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σώμα χωρίς εξειδικευμένους σμηνίτες.
Πέραν, των αντικειμενικών προβλημάτων που η εφαρμογή της στράτευσης στα 18 θα προκαλούσε, η πρόταση της Ν.Δ. αποτελεί ένα ακραίο παράδειγμα αναχρονιστικής θεώρησης όχι μόνο της στρατιωτικής θητείας, αλλά κυρίως της φοιτητικής κοινότητας.
Η πρόταση της Ν.Δ. είναι ουσιαστικά η κήρυξη του πολέμου στη νεολαία, την οποία το νεοδεξιό μοντέλο επιθυμεί να οδηγήσει με την ακρίβεια στρατιωτικού βηματισμού από τον Νόμο του στρατοπέδου στην Τάξη ενός πολιτικά αποστειρωμένου πανεπιστημίου και, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται τη βελτίωση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, απλώς ψεύδεται...
Πέτρος Κατσάκος (Η ΑΥΓΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου