13.11.16

Η πρόταση Αχτσιόλγλου για τις ομαδικές απολύσεις...

Εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ομαδικές απολύσεις πρόκειται να καταθέσει η υπουργός Εργασίας Εφή Αχτσιόγλου στην επικείμενη διαπραγματευτική συνάντηση με τους δανειστές.

Η...
πρόταση (πέρα από την απόφαση του ευρωδικαστηρίου όσον αφορά την έγκριση, τον αριθμό ή το ποσοστό απολύσεων) που αποτελεί το "κοινωνικό πλάνο" της κυβέρνησης στο μείζον θέμα προβλέπει μεταξύ άλλων και την αξιοποίηση ειδικών κοινοτικών κονδυλίων για την ανακούφιση όσων χάνουν τη δουλειά τους.

Πέρα όμως από τα σχετικά κονδύλια η υπουργός Εργασίας θα ζητήσει από τους δανειστές και (θεσμική) δέσμευση της εργοδοτικής πλευράς και αποτύπωση αυτής της δέσμευσης στη συμφωνία.

Αναλυτικά η κα. υπουργός πρόκειται να προτείνει:

Στην περίπτωση ομαδικών απολύσεων, αυτές θα έχουν την έγκριση του υπουργείου μόνο στην περίπτωση έμπρακτης δέσμευσης του εργοδότη για χρηματοδότηση συγκεκριμένων μέτρων όπως: α) χρηματοδότηση προγράμματος κατάρτισης και επανεκπαίδευσης των απολυμένων, β) κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι είναι κοντά στην συνταξιοδότηση.

Τόσο τα συγκεκριμένα μέτρα όσο και η δέσμευση των εργοδοτών για την υλοποίησή τους

θα συζητηθούν όπως αναφέραμε στην επόμενη συνάντηση με του κουαρτέτο των δανειστών.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνάντηση είχε συζητηθεί και το μέτρο του μειωμένου ωραρίου με χρηματοδότηση των υπό απόλυση εργαζομένων μέσω πχ. ΟΑΕΔ και στόχο να αποτραπούν οι απολύσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: