11.11.16

ΔΝΤ και Ελλάδα ζητούν οδικό χάρτη για το χρέος...

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος ΧουλιαράκηςΜε το ένα πόδι εντός του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που για πρώτη φορά, χθες, έδωσε προοπτική συμβιβασμού με τις θέσεις του Βερολίνου στο...
θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εξέλιξη η οποία προκάλεσε προβληματισμό στην κυβέρνηση, που μέχρι αργά χθες βράδυ προσπαθούσε να αποκωδικοποιήσει την αλλαγή στάσης του Ταμείου.

Στη διάρκεια ενημέρωσης χθες στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, «γεφύρωσε» πολύ διακριτικά τις μεγάλες διαφορές που είχαν μέχρι πρότινος οι δύο ισχυρές κυρίες, Κριστίν Λαγκάρντ και Ανγκελα Μάρκελ, πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Από τις δηλώσεις του κ. Ράις είναι εμφανής η συμφωνία τους, όπως και ο συμβιβασμός που κάνει το ΔΝΤ: «Η μείωση του χρέους δεν χρειάζεται να γίνει εξ αρχής (up front). Μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στις μεταρρυθμίσεις», είπε επί λέξει ο εκπρόσωπος του Ταμείου, για να προσθέσει ότι «απαιτείται, όμως, να είναι γνωστά τα μέτρα (ο τύπος) και ο σκοπός της ελάφρυνσης».

Με άλλα λόγια, ο κ. Ράις, κλείνοντας το μάτι στις Βρυξέλλες, είπε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, αλλά αρκεί μια «υποσχετική» από τους Ευρωπαίους που θα τα περιγράφει αναλυτικά διότι αποτελούν κριτήριο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με δήλωσή του προς την «Εφ.Συν.» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει: «Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα και το πώς θα βγει από το πρόγραμμα το 2018. Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται οι Ευρωπαίοι να κάνουν και τώρα και στο μέλλον».

«Πακέτο»...

Τα μέτρα αυτά θα είναι ανάλογα με την πρόοδο που επιδεικνύει η Ελλάδα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, το οποίο, σύμφωνα με το Ταμείο, χρήζει περαιτέρω επιτάχυνσης. Ας σημειωθεί πως στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δήλωσε ότι τα μέτρα για το χρέος πάνε «πακέτο» με τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιεί η Αθήνα.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο κ. Ράις, αφού καλωσόρισε την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, που είναι και το τελευταίο αυτής της χρονιάς, είπε ότι το Ταμείο θα παρουσιάσει τη δική του έκθεση βιωσιμότητας τον επόμενο μήνα.

Πάντως, στο τραπέζι των συζητήσεων σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν πέσει οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και η μακροπρόθεσμη επέκταση των λήξεων του χρέους, σε συνδυασμό με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ετσι, μόνο τυχαία δεν ήταν η επανάληψη της πάγιας θέσης του εκπροσώπου του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι μεγαλύτερα από 1,5% του ΑΕΠ, αφήνοντας να φανεί ότι η μείωση του χρέους αντισταθμίζει την ανάγκη για νέα μέτρα.

«Δεν ζητούμε περισσότερα μέτρα και περισσότερη λιτότητα», τόνισε ο κ. Ράις υποστηρίζοντας ότι ο στόχος για πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018 δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. «Δουλεύουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα βγαίνουν οι αριθμοί», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Ταμείου. Και αυτό μόλις λίγα 24ωρα μετά το «παράθυρο» που άνοιξε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για επανεξέταση των στόχων στα πλεονάσματα τους οποίους θα υπηρετήσει μετά το 2018 η Αθήνα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το ΔΝΤ προτίθεται να διαθέσει περί τα 6 δισ. ευρώ, ίσα ίσα για να αναχρηματοδοτήσει την εξόφληση του δεύτερου δανείου που χορήγησε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 2ου Μνημονίου.

Η χώρα μας απομένει να καταβάλει στο Ταμείο περίπου 13 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προεξοφληθεί τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού με χρήματα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ετσι, η Ελλάδα θα οφείλει πλέον στον ESM και θα επωφεληθεί από το πολύ χαμηλότερο, έναντι του ΔΝΤ, επιτόκιο του Μηχανισμού, ενώ θα καμφθούν οι αντιστάσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για την ένταξή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και η μακροπρόθεσμη επέκταση των λήξεων του χρέους, σε συνδυασμό με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Αυστηρό...

Η ενεργός συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα δεν αποτελεί καλό μαντάτο για την Αθήνα. Οι Ελληνες το γνωρίζουν ήδη καθώς, όπως έχει παρατηρηθεί, το μνημόνιο του ΔΝΤ είναι πολύ πιο αυστηρό σε μέτρα σε σχέση με το ευρωπαϊκό, που θεωρείται λίγο πιο… ελαφρύ. Δεν χρειάζεται να πάμε αρκετά πίσω στο παρελθόν παρά μόνον έναν μήνα, όταν η Ρουμάνα εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου πρότεινε αφορολόγητο μόλις 5.000 ευρώ, φτάνοντας στο σημείο μέχρι και οι υπόλοιποι από την παρέα του κουαρτέτου να απορούν με τη σκληρότητα της επιχειρηματολογίας της.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, το ΔΝΤ θα συντάξει το νέο, δικό του, λεπτομερές μνημόνιο, το οποίο θα ονομάζεται Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), δηλαδή Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, και το οποίο θα πρέπει να «ταιριάξει» με το κείμενο της Ε.Ε. (MoU), όπως ακριβώς συνέβη με τις περιπτώσεις των Μνημονίων 1 και 2, όπου τα δύο κείμενα «έτρεχαν» παράλληλα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: