21.11.16

Ένας πρώην πρωθυπουργός μελλοντικός πρόεδρος;...

Φρανσουά ΦιγιόνΣτις χθεσινές προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς ο Φρανσουά Φιγιόν κατάφερε την ανατροπή, ο Αλέν Ζιπέ από φαβορί έγινε αουτσάιντερ και ο...
Νικολά Σαρκοζί υποχρεώθηκε να αποσυρθεί.

Έτσι, η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά και πάλι σήμερα για την ανάδειξη του υποψηφίου που θα εκπροσωπήσει την κεντροδεξιά στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017.

Την ερχόμενη Κυριακή «μονομάχοι» είναι δύο πρώην πρωθυπουργοί: ο Φρανσουά Φιγιόν, πρωθυπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί (2007-2012), ο οποίος επικράτησε συντριπτικά στον χθεσινό πρώτο γύρο με 44% των ψήφων και είναι πλέον το φαβορί της διαδικασίας, και ο Αλέν Ζιπέ, πρωθυπουργός υπό την προεδρία του Ζακ Σιράκ (1995-1997) που κατέλαβε το 28,6% των ψήφων.

Οι εκλογές αυτές αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα για τον Νικολά Σαρκοζί, που ήλθε τρίτος (20,6% των ψήφων) και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική σκηνή δίνοντας την υποστήριξή του στον Φιγιόν.

«Ο Νικολά Σαρκοζί στη σύνταξη στα 62», ειρωνεύεται σήμερα η «Liberation» κάνοντας λόγο για την «πτώση» του Σαρκοζί στον πρωτοσέλιδο τίτλο της.


Πλέον φαβορί είναι ο 62χρονος χαμηλών τόνων Φρανσουά Φιγιόν, που κατέγραψε άνοδο στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Το 2007 είχε δηλώσει ότι βρίσκεται επικεφαλής ενός κράτους σε πτώχευση, κομίζει ένα φιλελεύθερο σχέδιο στον οικονομικό τομέα (κατάργηση μισού εκατομμυρίου θέσεων στον δημόσιο τομέα, περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων) και σκοπεύει να ορίσει ετήσια ανώτατα όρια εισόδου μεταναστών και να τροποποιήσει τον νόμο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων.

Απέναντί του, ο 71χρονος Αλέν Ζιπέ που απάντησε στις φωνές για παραίτησή του -ώστε να μην υπάρξει δεύτερος γύρος και να μείνει το κόμμα συσπειρωμένο- ότι: θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τέλους. «Τώρα οι Γάλλοι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικά προγράμματα», ανέφερε χθες.

Αλέν Ζιπέ
Πράγματι το άκρως φιλελεύθερο πρόγραμμα Φιγιόν με θατσερικούς τόνους, που θεωρείται μη εφαρμόσιμο κατά τον Ζιπέ σε μια Γαλλία που κατεβαίνει στους δρόμους, παρουσιάζει αρκετές διαφορές από το πιο ήπιο πρόγραμμα Ζιπέ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κυβερνώσα Αριστερά κινδυνεύει να μην περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, αφήνοντας τη θέση της για μία μονομαχία στον δεύτερο γύρο ανάμεσα στον υποψήφιο της Κεντροδεξιάς και την επικεφαλής της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Για τον λόγο αυτό πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο νικητής της προσεχούς αναμέτρησης θα είναι και ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: