25.11.16

Συμβολισμοί…

Η επιλογή του Πρωθυπουργού (δική του προσωπική σύμφωνα με τις πληροφορίες) να βρεθεί, στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Ξάνθης την Παρασκευή έχει μια σειρά από συμβολισμούς εκούσιους ή ακούσιους. Το...
συγκεκριμένο σχολείο είναι η απόδειξη του αδιεξόδου όλων των πολιτικών που ασκήθηκαν αλλά και το εμφατικό παράδειγμα της καταστροφής που μπορεί να προκληθεί (ειδικά στην εκπαίδευση που αποτελεί το πλέον ζωτικό ζήτημα για τις σχέσεις με τη μειονότητα) όταν δεν επικρατούν οι νηφάλιες φωνές.

Και είναι απόδειξη γιατί πρόκειται για ένα σχολείο που στεγάζεται σε ένα εμφανώς ακατάλληλο κτίριο, σε τάξεις των 35 και 40 ατόμων (!) με απογευματινές βάρδιες, με έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και με τεράστια λειτουργικά και άλλα προβλήματα ακριβώς επειδή είναι ένα «σύμβολο» στο οποίο άσκησαν κάθε δυνατή πίεση οι υπερσυντηρητικές δυνάμεις της πολιτείας αλλά και της μειονότητας, με στόχο και αποτέλεσμα να παραμένει η μειονοτική εκπαίδευση, μια «κακή» και υποβαθμισμένη εκπαίδευση, πολύ πίσω από τις αυτονόητες κατακτήσεις της Παιδείας στη χώρα και το δυτικό κόσμο.

Είναι ένα σχολείο που είναι ιδιωτικό αλλά είναι και δημόσιο, που εποπτεύεται από την Ελληνική πολιτεία αλλά διοικείται από άλλους, που διδάσκουν στα τουρκικά καθηγητές ιδιώτες αλλά διορίζονται και καθηγητές ελληνικών από το Δημόσιο. Και που το καταδικάζουν εσκεμμένα στην εξαθλίωση αυτοί που αποφασίζουν για λογαριασμό της πολιτείας και ενδίδουν - πονηρά - στις πιέσεις τοποθετούνται ολοένα και περισσότεροι μαθητές από χωρίς όμως ποτέ κανείς να μιλήσει για το αυτονόητο, δηλαδή μια στεγαστική αποκατάσταση και μια λειτουργία με σύγχρονους όρους και ξεκάθαρες σχέσεις στην ιδιοκτησία και τη διοίκησή του. Αυτό μαρτυρά το παράδοξο που επικρατεί σε όλα τα μειονοτικά ζητήματα της Θράκης ενώ στην πραγματικότητα είχε πολλά χρόνια να παρατηρηθεί τόσο εχθρική στάση απέναντι στους παράγοντες της μειονοτικής εκπαίδευσης και της μειονότητας εν γένει, σε κάθε επίπεδο. Και που ζει ένα περίεργο και επικίνδυνο κλίμα τον τελευταίο καιρό.

Έτσι αυτή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού ίσως είναι μια αφετηρία για να επανασυνδεθεί με την κοινωνία της Θράκης και να αρχίσει να κλείνει ανοιχτά ζητήματα που απαιτούν απλή αντίληψη της πραγματικότητας απαλλαγμένη από τις στρεβλώσεις των βολικών μύθων και της υποκρισίας. Άλλωστε στη Θράκη πολλοί είναι αυτοί που για να γίνουν αρεστοί (ίσως και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό) δημιουργούν στο παρασκήνιο νέα προβλήματα που κάποια στιγμή εκρήγνυται και τότε εμφανίζονται ως «πατριώτες» και «χρήσιμοι» για να τα επιλύσουν και να προσφέρουν υπηρεσίες.

Τίποτε δεν αλλάζει σε μια μέρα αλλά σε μια περίοδο που το αντίπαλο πολιτικό δέος δεν είναι αποκομμένο από τη μειονότητα αλλά διατηρεί παραδοσιακές σχέσεις, μάλλον ήρθε η ώρα για το ΣΥΡΙΖΑ να επαναπροσεγγίσει τα ζητήματα της ευαίσθητης αυτής περιοχής και να επιβάλει τη δική του οπτική...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: