27.11.16

«Η Ν.Δ. έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία»...

Γιάννης Μουζάλας
Για «μαύρη προπαγάνδα» που παρεμποδίζει το έργο της κυβέρνησης στο προσφυγικό έκανε λόγο ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία και υποκινεί...
τον πληθυσμό».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι «θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κλίμα συναίνεσης, αλλά από ένα σημείο και μετά θα επιβάλουμε τις λύσεις». «Κλίμα συναίνεσης δεν θα πει ότι δεν κάνουμε τίποτα», διευκρίνισε.

Για την τραγωδία με δύο νεκρούς στο hotspot της Μόριας, επανέλαβε ότι πρόκειται για «τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε», το οποίο ωστόσο κάνει «επιτακτική την ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών στο hot spot».

Ο ίδιος εξέφρασε για ακόμα μία φορά τη θλίψη του για το περιστατικό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διαταχθεί έρευνα για την απόδοση ευθυνών.

Στη σημερινή συνέντευξη απηύθυνε «έκκληση στους νησιώτες να πάψουν να ακούνε λαϊκίστικες λύσεις και να υποστηρίξουν τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων».

Υποστήριξε ότι το επόμενο διάστημα τα κέντρα φιλοξενίας θα μειωθούν κατά το ήμισυ με ταυτόχρονη μείωση και του πληθυσμού σε αυτά, καθώς και ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η παροχή μετρητών ή κουπονιών για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών.
Απαντώντας στις κατηγορίες για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης για το προσφυγικό δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ταχυδακτυλουργός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο του».

Εξέφρασε δε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και περιγράφει τις τρεις μάχες που δίνει η κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο: για τη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου και το αίτημα για δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Αναφέρθηκε στην απόφαση του Βελγίου να μην ανανεώσει τη θητεία των Βέλγων εμπειρογνωμόνων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου για λόγους ασφαλείας, αλλά ζητάει η συζήτηση να επικεντρωθεί στις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως λέει, δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Τέλος, σχετικά με την εξαίρεση της Διεύθυνσης Ιθαγένειας από το νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης για την ιθαγένεια δεν θα κριθεί από το σε ποιο υπουργείο είναι» και διαπιστώνει την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για την απόδοση ιθαγένειας, ώστε να είναι περισσότερο αντικειμενική, στα πρότυπα των συστημάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: