22.11.16

Η... απλή μέθοδος των τριών εναντίον ΣΥΡΙΖΑ...

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Σταύρος ΘεοδωράκηςO Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το κάλεσμα για εθνική πανστρατιά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσαν επί τάπητος τους όρους τους, χωρίς...

να είναι απολύτως αρνητικοί και συμφωνώντας με τη διαπίστωση ότι η χώρα βουλιάζει και η παρούσα κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν.

Το «μέτωπο κατά του λαϊκισμού» μπορεί να μη συγκροτήθηκε ακόμη, ωστόσο αν κάτι προέκυψε ως συμπέρασμα είναι η κοινή βούληση για μια δυνητική μελλοντική συνεργασία, βασισμένη σε κάποιες προϋποθέσεις.

Ολα αυτά συνέβησαν χθες κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Το νησί που φεύγει» (εκδ. Παπαδόπουλος) του Γιώργου Παγουλάτου.

Η κοινή παρουσία του αρχηγού της Ν.Δ., του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βρίσκεται σε φανερή διάσταση με το κόμμα του και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση μόνο με την ιδιότητα του τέως αντιπροέδρου της κυβέρνησης, καθώς και του επικεφαλής του Ποταμιού πραγματοποιήθηκε στο φόντο των επίμονων σεναρίων περί συμπόρευσης των λεγόμενων φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Βασικός αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, πεδίο σύγκλισης το «τέρας του λαϊκισμού» που πρέπει να καταπολεμηθεί, όπως επίσης η εμπέδωση μεταρρυθμιστικού πνεύματος, που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. δεν διαθέτει.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν συγκεκριμένος στο κάλεσμα που απηύθυνε, ζητώντας «εθνική πανστρατιά», πολιτική και κοινωνική, που «θα υπερβαίνει τους διαχωρισμούς» και θα έχει σκοπό να σταματήσει η «τεράστια ζημιά» που επιφέρει η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε δε ονομαστικά στον Στ. Θεοδωράκη και στον Ευάγγ. Βενιζέλο, δηλώνοντας βέβαιος για τις κοινές τους αξίες, την κοινή πεποίθηση και τον προσανατολισμό της χώρας

Δεν παρέλειψε φυσικά να θέσει χαρακτήρα κατεπείγοντος στο αίτημά του για πολιτική αλλαγή, μίλησε για «συμφωνία αλήθειας και εμπεριστατωμένης ελπίδας», υπογραμμίζοντας ότι «πάνω σε αυτήν -ανεξάρτητα από την πολιτική μας αφετηρία- πρέπει να χτίσουμε έναν νέο πατριωτισμό».

Κινητοποίηση του συνόλου των πραγματικά δημοκρατικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων ζήτησε στην παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προτάσσοντας ως μοναδική λύση τη λεγόμενη «εθνική στρατηγική».

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι απαιτούνται θεσμικές εγγυήσεις για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση με συναινετική διάθεση, διαφωνώντας με τη στρατηγική αυτοδυναμίας της Ν.Δ. Συμφώνησε ωστόσο ότι χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση και εκλογές γρήγορα.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέρριψε εκατέρωθεν ευθύνες σε Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχρονική διόγκωση του λαϊκισμού «που κατατρώει τη χώρα». Κλείνοντας την ομιλία του σιβυλλικά τόνισε:

«Το νησί φεύγει (ο τίτλος του βιβλίου), ελπίζω να μη φύγει μόνο προς το σημείο Νέμο, το πιο απομακρυσμένο σημείο από τη στεριά, το οποίο υπάρχει και κάποιος πρέπει να σταματήσει το νησί που φεύγει. Κάποιος; Οχι κάποιος. Κάποιοι, γιατί ο ένας δεν αρκεί και γιατί μιλάμε για ένα ολόκληρο νησί», αναφορά που ερμηνεύτηκε ότι αφήνει περιθώρια ενός μετώπου.

Μεταξύ των παρόντων στην εκδήλωση ήταν οι Ι. Βαρβιτσιώτης, Β. Κικίλιας, Νίκη Κεραμέως, Γ. Κουμουτσάκος, Δ. Σταμάτης, Τ. Γιαννίτσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Γρηγοράκος, Φ. Σαχινίδης, Μ. Αποστολάκη, Αθ. Τσαυτάρης, Δ. Κούρκουλας, Μ. Κύρκος, Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Γ. Μαυρωτάς, Ν. Αλιβιζάτος και άλλοι...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: