27.11.16

Οι διαφορές στο Κυπριακό δεν είναι αγεφύρωτες...

Δεν είναι αγεφύρωτες οι διαφορές που προέκυψαν μεταξύ των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας, εκτιμά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε...
συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαφορές, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκαν στο Μον Πελεράν, ήταν περισσότερο διαφορές λόγω της τακτικής που ακολούθησε η τουρκική πλευρά, η οποία, όπως ανέφερε, προσπάθησε ξεκάθαρα να διασυνδέσει ένα θέμα ουσίας, όπως είναι το εδαφικό, με τις εγγυήσεις.
Προς συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Συνέντευξη έδωσε ο κ. Χριστοδουλίδης και στη «Χαραυγή». Είπε ότι καταγράφεται η θετική ανταπόκριση της Τουρκίας στο αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν για συζήτηση της πτυχής της ασφάλειας. Ελλάδα και Τουρκία, πρόσθεσε, συζητούν δια της διπλωματικής οδού για καθορισμό της ημερομηνίας της συνάντησης.

Σε συνέντευξη εξάλλου στη «Σημερινή» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού και από αυτήν εξαρτάται εάν θα υπάρξει κατάληξη στον επιδιωκόμενο στόχο. Πέραν της δημόσιας ρητορικής της Τουρκίας, ότι επιθυμεί λύση, επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν υπήρξαν ακόμη από πλευράς Άγκυρας συγκεκριμένες ενέργειες που θα είναι καθοριστικές για την επίλυση του Κυπριακού.
Ο Άιντα αναζητεί φόρμουλα

Με στόχο την εξεύρεση φόρμουλας για συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό, μετά το ναυάγιο του Μον Πελεράν, έφθασε σήμερα στην Κύπρο, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Μπαρθ Αϊντα. Τη Δευτέρα το πρωί, ο κ. Αϊντα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίες κρίνονται καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν την περασμένη Δευτέρα στην Ελβετία, ενώ η τουρκοκυπριακή επιδιώκει διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και συζήτησή τους σε μια πολυμερή διάσκεψη.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα βρίσκεται την Τρίτη στην Κύπρο για επαφές, ενώ στο νησί φθάνει εντός της εβδομάδας και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόναθαν Κόεν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: