9.11.16

Ξεπέρασαν τον πανικό οι «ευέλικτες» αγορές...

Στάση αναμονής κρατούν οι «ευέλικτες» αγορές, αφού η αναταραχή αμέσως μετά τη νίκη Τραμπ ξεπεράστηκε σχετικά σύντομα. Μπορεί αρχικά οι...
ευρωπαϊκές μετοχές να σημειώσαν μεγάλη πτώση, αλλά στη συνέχεια οι τιμές των μετοχών ανέκαψαν, όπως επίσης ανέκαμψε και το γιεν, ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα, που κατέγραφαν σημαντικές απώλειες.

Σε αυτό βοήθησε και η εκτίμηση ότι ο ιδιόρρυθμος και απρόβλεπτος μεγιστάνας ως πρόεδρος θα αυξήσει τις δαπάνες για τονώσει την ανάπτυξη. Μεγάλες ήταν οι απώλειες για το μεξικανικό νόμισμα πέσος εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση του προστατευτισμού στις αμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

Ωστόσο, πολύ χρηματιστές είπαν ότι οι αντιδράσεις δεν ήταν τόσο άσχημες όσο θα περίμενε κανείς αν και ακόμα είναι νωρίς. Όλοι τώρα αναρωτιούνται ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Δεν επικρατεί πανικός τονίζουν και οι FFinancial Times σε ανάλυσή τους με αρκετούς οικονομολόγους να εκτιμούν πως οι αγορές θα αποδειχθούν αρκετά ανθεκτικές. 

Τονίζουν δε ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και το γεγονός ότι ακόμα δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει στο μέλλον δεδομένου ότι η εκλογή Τραμπ θα αποτελέσει σημαντική αλλαγή για όλους.

Απόδειξη της ψύχραιμης αντίδρασης είναι ότι ο δείκτης Standard & Poor's ανέκαμψε κατά το ήμισυ από την αρχική του πτώση.

Θυμίζουμε ότι με το άνοιγμα οι ευρωπαϊκές αγορές άρχισαν να πέφτουν από 2 έως 4%. Η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίστηκε με πτώση κατά 2,45% έναντι του ευρώ, ο Dow Jones με κατά 4,27%, ο Nasdaq κατά 5% και ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο κατά 6%...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: