Σε συνέντευξή του στην "Αυγή της Κυριακής" ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζει, πως, «ολες οι πλευρές θέλουν έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης»
Ο...
Παπαδημούλης αναφέρεται μεταξύ άλλων και στη CETA, αναφεροντας, πως, «αν η Αριστερά ήταν ισχυρότερη σε όλη την Ευρώπη, θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει περισσότερα. Το τελικό αποτέλεσμα, παρά τις βελτιώσεις που εξασφάλισε η τελική φάση της διαπραγμάτευσης, απέχει πολύ από τους στόχους ενός δίκαιου και ελεύθερου εμπορίου. Η ευρωομάδα της Αριστεράς, και φυσικά και οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταψηφίσουμε την τελική συμφωνία όταν έρθει στο Ευρωκοινοβούλιο»
Η συνέντευξη:
Βλέπουμε τους θεσμούς να έχουν προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για μια ακόμη φορά με το 150% των θέσεών τους. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση και το αποτέλεσμά της, ειδικά στο θέμα των εργασιακών;
Στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, με βάση όσα γνωρίζω, σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος και εντοπίστηκαν και τα θέματα όπου παραμένουν διαφορές ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών. Όλες οι πλευρές πιστεύω ότι επιθυμούν την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης, που ξεκινά στα μέσα Νοεμβρίου, θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς εμπλοκές ή μεγάλες καθυστερήσεις.
Δυσκολίες υπάρχουν, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να τελειώνουμε με τα μνημόνια και στις εκλογές του 2019 να έχουμε ισχυρότερη ανάπτυξη, πολύ μικρότερη ανεργία και μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της τη μακρόχρονη ύφεση και την οδυνηρή, μονομερή λιτότητα.
Πιστεύετε ότι έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου μπορεί να έχει υπάρξει σημαντική αναβάθμιση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;
Στόχος της ελληνικής κυβέρνησής είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να οδηγήσει στα πρώτα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, στο Eurogroup των αρχών Δεκεμβρίου. Δυσκολίες και διαφορές υπάρχουν, αλλά η δεύτερη αξιολόγηση είναι σαφώς λιγότερο δύσκολη από την πρώτη και η ολοκλήρωσή της θα τροφοδοτήσει μια σειρά θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, που πρέπει να προχωρήσουν χωρίς εμπλοκές. Αναφέρομαι στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα πάρει ο ΕSM και στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έτσι ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον βασικό μας στόχο: Το τρίτο μνημόνιο να είναι και το τελευταίο και να τελειώνουμε με την επιτροπεία μετά το καλοκαίρι του 2018.
Η ρηγμάτωση του μπλοκ ΝΔ, Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ στο θέμα του ΕΣΡ, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση δημιουργίας του προοδευτικού πόλου για τον οποίο μιλά η κυβέρνηση;
Η υπερψήφιση από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού των προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, για την συγκρότηση του ΕΣΡ, αποτελεί ένα θετικό βήμα, καθώς ρηγματώθηκε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο της άρνησης, ενώ πιέζεται ήδη και η ΝΔ για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες από το νόμο συναινέσεις για τη συγκρότηση του ΕΣΡ που θα προχωρήσει επιτέλους τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, θέτοντας τέρμα σε ένα καθεστώς 27ετούς ανομίας, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, έσοδα και για το Δημόσιο.
Ωστόσο, είναι υπερβολικά βιαστικό να θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί τον προάγγελο ευρύτερων συμμαχιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μέσω του διαλόγου τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων για την επίτευξη κοινών στόχων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ευθύνη των κομμάτων του Κέντρου -και υποχρέωσή τους θα προσέθετα- να πάρουν αποστάσεις από μια αντι-ΣΥΡΙΖΑ απολυτότητα και επιθετικότητα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, αλλά αντίθετα τους οδηγεί στην αγκαλιά μιας ρεβανσιστικής Δεξιάς.
Παρατηρούμε αποκλίνουσες πορείες εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας – από τη μια τον ριζοσπαστισμό του Κόρμπιν και από την άλλη τη στήριξη του Ραχόι. Είναι εφικτή μια στροφή προς τα αριστερά για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής, πέρα από την άσκηση ρητορείας;
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση για την πορεία των ευρωπαϊκών κοινωνιών, περνά μέσα από τη Σοσιαλδημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά επιδιώκουν -και σωστά- συμμαχίες για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου με τις δυνάμεις των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, που αντιλαμβάνονται, για τους δικούς τους λόγους, την ανάγκη να πάρουν αποστάσεις από τις νεοφιλελεύθερες συνταγές που έχουν προκαλέσει τη σημερινή ευρωπαϊκή κρίση. Οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία είναι αντιφατικές -υπάρχουν θετικές εξελίξεις, αλλά και οπισθοδρομήσεις. Η ισχυροποίηση και η ηγεμονία της Αριστεράς για την οργάνωση προοδευτικών συμμαχικών μετώπων, είναι ένας από τους παράγοντες που θα επηρεάσουν τα πράγματα.
Η επιδίωξη συμμαχιών για την Αριστερά είναι η αλφαβήτα της εμπειρίας που προκύπτει από την ιστορία του αριστερού κινήματος. Οι νίκες που επιδιώκουμε, δεν θα έρθουν παρά μόνο αν διαμορφώσουμε πλειοψηφική δυναμική γύρω από τους στόχους που επιδιώκουμε.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη Παπαδημούλη, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου