24.11.16

Πλουσιότεροι οι πλούσιοι και φέτος...


Και φτωχότεροι οι φτωχοί βεβαίως…

Κάθε χρόνο και καλύτερα για τους πλούσιους, κάθε χρόνο και χειρότερα για τους φτωχούς. Αυτό μας λέει η...
ετήσια έρευνα της Credit Suisse που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, λιγότερο από 1 % του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει σχεδόν τον μισό πλούτο της υφηλίου! Την ίδια ώρα οι φτωχοί, που είναι πάνω κάτω επτά στους δέκα κατοίκους του πλανήτη, δεν έχουν στα χέρια τους ούτε το 3 % του πλούτου. Και η περίφημη μεσαία τάξη, διολισθαίνει αργά αλλά σταθερά…

Να το δούμε αναλυτικά με αριθμούς. Σύμφωνα με την Credit Suisse, το 0,7 % του παγκόσμιου πληθυσμού, 33 εκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή με προσωπική περιουσία πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, κατέχει 116,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό μας κάνει 45,6 % του συνολικού πλούτου.

Λίγο πιο κάτω βρίσκουμε όχι τους εκατομμυριούχους, αλλά το ανώτερο στρώμα της μεσαίας τάξης. Όσους κατέχουν από 100 χιλιάδες ως 1 εκατομμύριο δολάρια, οι οποίοι είναι συνολικά 365 εκατομμύρια άνθρωποι με συνολικό πλούτο 103,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ποσοστό 40,6 % επί του συνόλου.

Και η κατώτερη μεσαία τάξη; Όσοι και όσες έχουν πλούτο από 10 χιλιάδες ως 100 χιλιάδες δολάρια; Αυτοί και αυτές είναι 897 εκατομμύρια άνθρωποι με συνολικό πλούτο 29,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ποσοστό 11,4 % επί του συνόλου.

Όσο για τα δόλια τα φτωχαδάκια, με πλούτο κάτω από 10 χιλιάδες δολάρια έκαστος και έκαστη, αριθμούν λίγο παραπάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ψυχές και κατέχουν μόλις το 2,4 % του παγκόσμιου πλούτου. Σε χρήμα μεταφραζόμενον: 6,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα: Αν δει κανείς τα περυσινά στοιχεία της Credit Suisse, θα παρατηρήσει ότι τα ποσοστά τους στον παγκόσμιο πλούτο τα αύξησαν μόνο οι εκατομμυριούχοι και η ανώτερη μερίδα της μεσαίας τάξης. Η κατώτερη μερίδα και οι φτωχοί είδαν τα μερίδιά τους να συρρικνώνονται.

Κι αυτό δεν ήταν μόδα τωρινή. Αν παρατηρήσει κάποιος την πρώτη μελέτη της Credit Suisse (2010), θα ανακαλύψει ότι στην τελευταία εξαετία μόνο οι εκατομμυριούχοι αύξησαν το ποσοστό τους (45,6 % από 35,6 %) επί του παγκόσμιου πλούτου. Όλες, μας όλες ανεξαιρέτως οι υπόλοιπες κατηγορίες, είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται δραματικά. Τους φτωχούς ιδίους (2,4  % από 4,2 %) και το κατώτερο στρώμα της μεσαίας τάξης (11,4 % από 16,5%) τα πήρε κανονικά ο διάολος. Κι ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί μας προκύπτουν φαινόμενα τύπου Brexit ή Τραμπ…

Y.Γ.: Όλα τα στοιχεία αναφέρονται σε ενήλικο πληθυσμό. Αν βάλουμε μέσα και τα πάμφτωχα πιτσιρίκια, ζήτω που κακήκαμε…

Χρήστος Ξανθάκης (newpost)

Δεν υπάρχουν σχόλια: