19.11.16

Με «Μακεδονία» περιμένουν τους Ελληνες «ζητιάνους»!...


«Ιερός πόλεμος» πλέον! Μέχρι και αυτό ακούσαμε από το Σαράγεβο. Επιχειρήσαμε να λάβουμε από την πρωτεύουσα της Βοσνίας, την επoνομαζόμενη...
«Ιερουσαλήμ της Ευρώπης», τον αντίλαλο που γέννησε η ανάρτηση του πανό-ντροπή στο «Καραϊσκάκη» και δεν χρειάστηκε ιδιαίτερος κόπος. Η οργή ξεχείλιζε...

Οταν διάβασαν «Μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα», όπως έγραφε στα σερβικά το πανό, υπενθύμιση της σφαγής Βοσνίων από τους Σέρβους το 1995, είναι σαν να διαβάζαμε εμείς δικό τους πανό για την περίοδο της Τουρκοκρατίας, της γερμανικής Κατοχής ή μιας από τις αμέτρητες ανθρωποθυσίες Ελλήνων στο διάβα της Ιστορίας.

Το πιθανότερο, όπως καταλάβαμε από τις συζητήσεις μαζί τους, είναι να διαβάσουμε κάτι αντίστοιχο που αναπόφευκτα θα μας πονέσει στο παιχνίδι της 9ης Ιουνίου.

Σε περίπου επτά μήνες θα παίξουμε στη Ζένιτσα και απορούμε αν και πώς θα καθίσει μπροστά από την τηλεόρασή του για να δει το ίδιο παιχνίδι ο... ψευτοεπαναστάτης που το κρέμασε για να προκαλέσει παίκτες και ταξιδιώτες οπαδούς από τη Βοσνία.

Σχήμα λόγου η ερώτησή μας. Είτε δεν είχε συναίσθηση όσων θα γεννούσε το προκλητικό περιεχόμενό του, είτε, ακόμη χειρότερα, ήξερε τι έκανε, το δικό του (τους, αν είναι πολλοί οι εμπνευστές...) αρρωστημένο μυαλό δεν έχει την ευαισθησία-πύλη εισόδου αυτοκριτικής ώστε να κατανοήσει(-ουν) το κακό που έκανε(-αν)!

Υπαρκτή, λοιπόν, η ανάγκη τους να μας απαντήσουν, κυρίως επειδή «το χώμα στη Σρεμπρένιτσα δεν έχει στεγνώσει ακόμη από το αίμα των αδελφών μας» όπως διαβάσαμε σε βοσνιακή αθλητική ιστοσελίδα.

Ο δειλός εμπνευστής του ίδιου πανό «πετάει» παίκτες, συνοδούς, κάθε άλλο Ελληνα που θα βρεθεί τον Ιούνιο στην Ζένιτσα, βορά στ’ αγριεμένα θηρία!

Στους Βόνιους που αν και δεν θέλουν να φέρνουν στη μνήμη τη σφαγή από τους Σέρβους το 1995 (εκεί αναφέρεται το περιεχόμενο της εμετικής ανάρτησης), το βρήκαν και το διάβασαν μπροστά τους με δεδομένη τη διεθνοποίησή του, αφού επρόκειτο για παιχνίδι πρόκρισης σε Παγκόσμιο Κύπελλο, άρα, όπως κι έγινε, θα είχε διεθνή απήχηση.

Η πρωτεύουσα της Βοσνίας-«ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ», το Σαράγεβο λοιπόν, ονομάζεται έτσι επειδή είναι πόλη με έντονη αλλά και ετερόκλητη θρησκευτικότητα πολυσύνθετου πληθυσμού.

Πάντως κυριαρχούν οι μουσουλμάνοι σε ποσοστό 85%, έχουν στη διάθεσή τους 86 τζαμιά σε αντίθεση με τη μία ορθόδοξη εκκλησία της πόλης. Τα ποσοστά είναι ανάλογα και στη Ζένιτσα, όπου θα γίνει το παιχνίδι του Ιουνίου.

«Πανέμορφη πόλη αλλά και δύσκολη για όσους δεν είναι μουσουλμάνοι και Βόσνιοι» ακούσαμε για το Σαράγεβο από τον Κώστα Σελόπουλο, που ζει εκεί.

Πήγε πριν από λίγα χρόνια, «όπως και άλλοι Ελληνες» μας είπε, ξέρετε γιατί... Μήπως κάνει κανένα μεροκάματο που έχει γίνει... νερό στην έρημο της δικής μας κοινωνίας εντός της παρατεινόμενης περιόδου κρίσης που βιώνουμε.

Αλλο ένα στοιχείο που σαρκάζει (πόσο μάλλον αν είναι Ελληνας) την ανάρτηση του πανό από εκείνον που έβαλε «φωτιά» και στα δυο παιχνίδια. Ο συμπατριώτης μας, πωλητής σε κατάστημα ειδών λαϊκής τέχνης της βοσνιακής πρωτεύουσας, πιέστηκε για να μας πει δυο λέξεις.

«Για να μη βρω τον μπελά μου. Εδώ δεν αστειεύονται» τόνισε. Τι αφουγκράστηκε από τις σχετικές αντιδράσεις των Βόσνιων;

«Ενοχλήθηκαν. Τι λέω “ενοχλήθηκαν”; Εξοργίστηκαν! Βόσνιες, κυρίως μουσουλμάνες, στέλνουν τις κατάρες τους προς την Ελλάδα. Δεν ξέρω πώς θα το ακούσετε, αλλά είδαν τα παιδιά τους, τους φίλους τους να χάνουν τη ζωή τους. Λογικό είναι ν’ αντιδρούν έτσι. Πανό εναντίον της Ελλάδας, με περιεχόμενο την Τουρκία και τη “Μακεδονία” των Σκοπιανών, θα δείτε σίγουρα στο παιχνίδι του Ιουνίου και η ατμόσφαιρα θα βράζει!

»Ισως υπάρχει αναφορά και στην τωρινή περίοδο οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, αναφορά στους... “Ελληνες-ζητιάνους της εποχής μας”, όπως ήδη μας αναφέρουν μ’ εκδικητικότητα. Τους πόνεσε πολύ και τους εξόργισε το πανό στο “Καραϊσκάκη”».

Προσθέστε και ότι κάποιοι... ψευτοπαλικαράδες δικοί μας τραυμάτισαν, λίγο πριν από την έναρξη, κοντά στο «Καραϊσκάκη» τρεις Βόσνιους φιλάθλους. Αρα τον Ιούνιο ο δρόμος στην πρωτεύουσα Σαράγεβο, γενέτειρα των διεθνούς φήμης δημιουργών της ταινίας «Ο καιρός των Τσιγγάνων», του συνθέτη Γκόραν Μπρέγκοβιτς και του κινηματογραφιστή Εμίρ Κουστουρίτσα (με τον νεαρό Τσιγγάνο της ταινίας, τον Περχάν), ταινία που αγαπήσαμε όσοι την είδαμε, όπως και στη Ζένιτσα όπου θα γίνει το παιχνίδι, δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τους Ελληνες διεθνείς.

Καταλάβατε, ανεπίδεκτοι μαθήσεως;...

Σπύρος Τσάμης (efsyn)

Δεν υπάρχουν σχόλια: