8.11.16

Το κρίσιμο μέγεθος...


Ο πρωθυπουργός, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, έθεσε ως κεντρικό στόχο για την κυβέρνησή του να...
βγάλει τη χώρα από την κρίση και όχι απλώς να καταγραφεί ως μια κυβέρνηση που τη διαχειρίστηκε. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει έναν «οδικό χάρτη» τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε ως εξής: Εγκαιρη και χωρίς εκπτώσεις ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Επικύρωση του αποτελέσματος από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και άνοιγμα της συζήτησης για διευθέτηση του χρέους σε άμεση, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση. Ενταξη, εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ανοιγμα του δρόμου για έγκαιρη και επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Με τα σημερινά διεθνή δεδομένα και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα τα τελευταία επτά χρόνια, χωρίς αμφιβολία αυτός είναι ο «οδικός χάρτης» ώστε η Ελλάδα να μη χρειαστεί τέταρτο Μνημόνιο. Αν αυτοί οι στόχοι επιτευχθούν, δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει ραγδαία η ζωή των πολιτών προς το καλύτερο. Σίγουρα όμως θα ανακοπεί η επιδείνωση, για να υπάρξει μια αργή, βασανιστική, με το σταγονόμετρο πορεία αντιστροφής.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως αντιλαμβάνεται τη δυσκολία του εγχειρήματος και ότι θα αργήσουν πολύ τα ορατά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και τόνισε την ανάγκη να στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί στα προβλήματα και στα αιτήματα των πολιτών. «Φοβάμαι ότι πολλές φορές, αφημένοι στους μεγάλους στόχους, παραμελούμε τα μικρά αλλά σημαντικά προβλήματα», είπε. Η υπόμνηση αυτή δείχνει ότι έστω και τώρα αναγνωρίζεται η επιτακτική ανάγκη για στροφή στην καθημερινότητα.

Ομως οι «οδικοί χάρτες», όσο καλοί κι αν είναι, δεν έχουν άμεσο και ορατό αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών. Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι αδιάφορος για τους πολλούς, από τη στιγμή που δεν βελτιώνει το βιοτικό επίπεδό τους. Οι μεγάλες ιδέες και τα μεγαλόπνοα σχέδια δεν γεμίζουν το στομάχι. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν θα κριθεί από αυτά, όσο σημαντικά κι αν είναι. Θα κριθεί από την αναμέτρησή της με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Εκεί που δοκιμάζονται η επιβίωση και η αξιοπρέπεια των πολιτών...

ΕΦ.ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: