7.11.16

Υποκρισία και συμφέροντα...

Τράπεζα SaderatΜια σημαντική επιτυχία της οικονομικής διπλωματίας της Αθήνας προσπαθούν να υπονομεύσουν ορισμένες αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες φοβούνται ότι...
θα χάσουν ιρανικά κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων, που βρίσκονται εδώ και χρόνια «παγωμένα» στα χρηματοκιβώτιά τους.

Παρά την άρση των κυρώσεων, μέμφονται την Ελλάδα που επιδιώκει το άνοιγμα λογαριασμού «Vostro» της ιρανικής τράπεζας Saderat, στην Αθήνα.

Με αυτόν τον λογαριασμό, η ιρανική τράπεζα θα μπορεί να πραγματοποιήσει συναλλαγές με την ελληνική αγορά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να στείλει χρήματα στο Ιράν.

Ετσι, για παράδειγμα, αντί να πληρώνουν τα ΕΛ.ΠΕ. το ιρανικό αργό πετρέλαιο που αγοράζουν σε ελβετικές τράπεζες, θα μπορούν να το κάνουν στην Αθήνα.

Οι Ιρανοί έχουν επίσης την πρόθεση να μεταφέρουν κεφάλαια δισεκατομμυρίων που βρίσκονται σε ευρωπαϊκές τράπεζες, στην Αθήνα και να χρησιμοποιήσουν μέρος αυτών των κεφαλαίων για επενδύσεις, ενώ αυτό θα ενισχύσει σοβαρά και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Οταν, μετά την άρση των κυρώσεων, ξεκίνησε το «ξεπάγωμα» των ιρανικών λογαριασμών στο εξωτερικό, απέμεινε η εκκρεμότητα της ιρανικής τράπεζας Saderat, την οποία το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε συνδέσει από το 2007 με μεταφορά κεφαλαίων από και προς οργανώσεις όπως η Χεζμπολά του Λιβάνου ή η παλαιστινιακή Χαμάς, τις οποίες θεωρούσε «τρομοκρατικές».

Η Saderat προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ε.Ε. και δικαιώθηκε σε δεύτερο βαθμό τον περασμένο Απρίλιο, καθώς δεν προσκομίστηκαν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την απαγόρευση.

Κατόπιν αυτού, η Αθήνα δεν συναίνεσε, στις 22 Οκτωβρίου, στην ανανέωση των κυρώσεων κατά της Saderat και άνοιξε ο δρόμος για την ιρανο-ελληνική διατραπεζική συνεργασία που θα βοηθήσει πάρα πολύ στην ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Ας σημειωθεί ότι η Αθήνα είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για την πρόθεσή της να θέσει βέτο στην ανανέωση των κυρώσεων κατά της Saderat και δεν υπήρξε κάποια αντίδραση.

Είναι βαθιά υποκριτική η ενόχληση ορισμένων δυτικών τραπεζών, που επιδιώκουν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται οι ίδιες τα ιρανικά κεφάλαια, ενώ αντιδρούν στην ελληνική πρωτοβουλία, που έχει κάθε διεθνή νομιμότητα, με υστεροβουλία και επιχειρήματα διπλών στάνταρντ.

Στον χορό της κριτικής μπήκε την περασμένη εβδομάδα και μάλιστα συμπτωματικά (;) την ημέρα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Ελλάδα και η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Ευρωπαϊκή απόφαση

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα σημείωσαν πως «η απόφαση του Δικαστηρίου κατά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έκρινε παράνομες τις κυρώσεις κατά της τράπεζας Saderat δεν ήταν απόφαση ενός εθνικού δικαστηρίου, ούτε ενός δικαστηρίου του Ιράν.

»Ηταν απόφαση ενός δικαστηρίου ευρωπαϊκού, και αν εμείς, ως E.E., δεν εφαρμόζουμε τις δικαστικές αποφάσεις, πώς θα πείσουμε τον υπόλοιπο κόσμο ότι σεβόμαστε το κράτος δικαίου και ότι δεν εφαρμόζουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά; Είτε είμαστε, ως Ε.Ε., κοινότητα δικαίου είτε δεν είμαστε».

Οσον αφορά δε κακόβουλα σχόλια για τη στάση της χώρας μας ως προς το Ιράν, τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι «η Ελλάδα στηρίζει και σέβεται τη συνολική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ουδόλως την υπονομεύει.

»Αντίθετα, ενισχύει την εφαρμογή της συνολικής συμφωνίας με σεβασμό στις αρχές του δικαίου, δίνοντας το μήνυμα σε όλους ότι εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με δίκαιο τρόπο»...


 Νικόλας Ζηργάνος, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: