18.11.16

Ο Τραμπ στο τραπέζι του Ομπάμα...

Μπαράκ Ομπάμαμε τους Ευρωπαίους...

Κύριο αντικείμενο των συνομιλιών του Βερολίνου ανάμεσα στους ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν οι...
ανησυχίες τους για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν επί της ουσίας διαβεβαιώσεις ότι η πολιτική των ΗΠΑ δεν θα αλλάξει στα ουσιώδη ζητήματα της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και έναντι της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο, κινούνταν σαφώς προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς ανέφερε:

«Οι ηγέτες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της συλλογικής προσπάθειας να προωθήσουν τη διατλαντική ατζέντα, ειδικότερα με την επίτευξη της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, παράλληλα με τη διασφάλιση ότι θα δοθεί μια διπλωματική λύση στις συγκρούσεις στη Συρία και στην ανατολική Ουκρανία».

Η «φιλική» προδιάθεση που εκφράζει ο Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν, η μη ξεκάθαρη θέση του έναντι του Μπασάρ Αλ Άσαντ, είναι από τα θέματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Εν όψει των συναντήσεων του Βερολίνου ο Μπαράκ Ομπάμα είχε πει ότι ελπίζει πως ο Ντόναλντ Τραμπ «είναι αποφασισμένος να αντιταχθεί στη Ρωσία, όταν αυτή απομακρύνεται από τις αξίες και τους διεθνείς κανόνες».

Και τον προειδοποίησε να μην υποκύψει στον πειρασμό «να έρθει σε συμφωνίες με τη Ρωσία», οι οποίες θα θίξουν άλλες, μικρότερες χώρες, «μόνο και μόνο «επειδή φαίνονται συμφέρουσες στη συγκεκριμένη συγκυρία».

Αυτή η ομοφωνία μεταξύ των Μπαράκ Ομπάμα, Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ, Τερέζα Μέι, Ματέο Ρέντσι και Μαριάνο Ραχόι, ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τις οποίες αμφισβήτησε τις ΝΑΤΟϊκές σχέσεις, λέγοντας ότι θα πρέπει να τεθούν εκ νέου σε διαπραγμάτευση. Επιπλέον έχει πει ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, αλλά και για τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Τέλος, έχει υποσχεθεί ότι «θα σκίσει» τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (TTIP), οι οποίες μετά την εκλογή του έχουν παγώσει από την Ε.Ε., εν αναμονή της ανάληψης της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει στάση αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του.

«Υπάρχει κάτι που σχετίζεται με τις σοβαρές ευθύνες αυτής της θέσης», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ. «Κάτι που σε αναγκάζει να συγκεντρωθείς, κάτι που απαιτεί σοβαρότητα».
Κάλεσμα για ενότητα

Άλλωστε η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ε.Ε. και οι ανησυχίες που έχει αυτή προκαλέσει επέτρεψαν στον Μπαράκ Ομπάμα να μιλήσει για τη σημασία της ενότητας εντός της.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και οικονομικά επιτεύγματα του κόσμου και αυτά τα επιτεύγματα δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα», τόνισε.

«Τα επιτεύγματα που είδαμε σε αυτή την ήπειρο σε αντίθεση με τις συγκρούσεις και τη διάσπαση του προηγούμενου αιώνα, είναι αυτά που μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να συνεργαζόμαστε», τόνισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πλέον ταξιδεύει για το Περού, ενώ στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, που δέχθηκε σημαντική στήριξη και επαίνους από τον Αμερικανό πρόεδρο, έχει συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους της...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: