...η αστυνομία διέλυσε και έναν καταυλισμό μεταναστών...
Η γαλλική αστυνομία απομάκρυνε σήμερα χιλιάδες μετανάστες από έναν καταυλισμό στο βορειοανατολικό Παρίσι που είχε ...
διπλασιαστεί σε έκταση μετά το κλείσιμο, την περασμένη εβδομάδα, του καταυλισμού «Ζούγκλα» στο Καλαί.
Η αστυνομία εισέβαλε στον καταυλισμό με το πρώτο φως της ημέρας. Οι μετανάστες θα μετακινούνταν σε γήπεδα και άλλες εγκαταστάσεις προτού μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής διαμονής, ενόψει της εξέτασης των αιτήσεών τους για άσυλο.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έδωσε εντολή για την επιχείρηση μερικές ημέρες αφότου ο μεγαλύτερος καταυλισμός στη βόρεια γαλλική ακτή διαλύθηκε.
Περίπου 600 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο βορειοανατολικό Παρίσι την Παρασκευή (σήμερα), έπειτα από την τεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας που σημειώθηκε στο ίδιο σημείο τη Δευτέρα, όταν αξιωματικοί πραγματοποίησαν ελέγχους ταυτοτήτων.
Αξιωματούχος της πόλης του Παρισιού δήλωσε πως η επιχείρηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και πως 3.852 μετανάστες απομακρύνθηκαν από το σημείο. Ένας άλλος είπε πως η επιχείρηση διεξήχθη χωρίς προβλήματα.
Ο αριθμός των μεταναστών που κοιμούνται πρόχειρα σε αντίσκηνα και αυτοσχέδια καταλύματα κοντά στον σταθμό Σταλινγκράντ του μετρό είχε μειωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στους 3.000-4.000, δήλωσε η υπουργός Οικισμού Εμανουέλ Κοσέ.
Μερικά από τα πρώτα λεωφορεία αναχώρησαν εν μέσω ζητωκραυγών, χειροκροτημάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κραυγών αλληλεγγύης με τους μετανάστες από περαστικούς.
Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό δήλωσε πως οι αρχές του Παρισιού θα στεγάσουν πολλές εκατοντάδες ευάλωτες γυναίκες και παιδιά καθώς δύο προσωρινοί καταυλισμοί κατασκευάζονται στα περίχωρα της πόλης.
Οι καταυλισμοί του Παρισιού και του Καλαί, που στέγαζαν συνολικά περίπου 10.000 μετανάστες, συμβολίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην προσπάθειά της να διαχειριστεί μια χωρίς προηγούμενο συρροή μεταναστών που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε πως τουλάχιστον οκτώ στους δέκα μετανάστες του Καλαί αναμένεται να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο.
Οι διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία, όπου τα αντι-μεταναστευτικά αισθήματα ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε στην ψήφο υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν κλιμακωθεί γύρω από το ερώτημα ποιος θα φροντίσει τους μετανάστες του Καλαί.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει διχαστεί: από τη μία έχει να διαχειριστεί την άνοδο του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου και από την άλλη πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα για ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων.
Σε τηλεοπικό ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε χθες όλοι οι συντηρητικοί υποψήφιοι είπαν πως η Βρετανία πρέπει να διαχειριστεί το θέμα των αιτούντων άσυλο στο έδαφός της, αντί να αφήνει το έργο αυτό να γίνει στη Γαλλία.
«Θα πρέπει να καταγγείλουμε τις συμφωνίας Λε Τουκέ», δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ, αναφερόμενος στη συμφωνία που μετέθεσε τους συνοριακούς ελέγχους από τη νότια Βρετανία σε γαλλικό έδαφος.
Ο κυριότερος αντίπαλός του για το προεδρικό χρίσμα της κεντροδεξιάς, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, είπε: «Πρέπει να πάμε στη Βρετανία και να διαπραγματευθούμε με τη (βρετανίδα πρωθυπουργό) Τερέζα Μέι το άνοιγμα ενός κέντρου έτσι ώστε οι Βρετανοί να αποφασίσουν εκείνοι ποιον θέλουν να πάρουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου