...για συμφωνία στις 5 Δεκέμβρη...
Mε το βλέμμα στραμμένο μεταξύ Χίλτον και Βερολίνου η κυβέρνηση μπαίνει από αύριο στην τελική μάχη αξιολόγησης και χρέους - μια μάχη, στην οποία ο στρατηγικός στόχος για την Αθήνα συνοψίζεται στο...
«όλα για όλα για συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου».
«όλα για όλα για συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου».
Απέναντι σ’ αυτό τον στόχο παραμένουν αυτή τη στιγμή ανοιχτά δύο μεγάλα - και απρόβλεπτα ακόμη ως προς την τελική έκβασή τους - εμπόδια: Η επιμονή του ΔΝΤ για σκληρές λύσεις και αποφάσεις στα εργασιακά και η εμμονή Σόιμπλε να απορρίπτει κατηγορηματικά, έως και απαξιωτικά, οποιαδήποτε συζήτηση για την μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους.
Μπαράζ νομοσχεδίων με προαπαιτούμενα
Η κυβέρνηση έχει ελάχιστο χρόνο να υπερβεί και τα δύο αυτά εμπόδια και να πετύχει τον, πολιτικά και κοινωνικά ανεκτό, συμβιβασμό, καθώς τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα επιβάλουν να κλείσουν τα βασικά μέτωπα με τους δανειστές εντός της εβδομάδας και να αρχίσει ένα μπαράζ νομοθέτησης των προαπαιτούμενων της β’ αξιολόγησης από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Η πρόκληση, ωστόσο, όπως και τα σκληρά μηνύματα Βελκουλέσκου και Σόιμπλε αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία από το Μαξίμου όπου παραμένει η εκτίμηση πως ο στόχος «είναι δύσκολος αλλά εφικτός», ενώ στην ανάλυση των δεδομένων συνυπολογίζεται ιδιαιτέρως το κλίμα υψηλής έντασης και αβεβαιότητας που έχει διαμορφώσει στην Ευρώπη η αγωνία της «εποχής Τραμπ».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή η αβεβαιότητα - παρά τις παγίδες της - μπορεί εν τέλει να λειτουργήσει προωθητικά για να επιδιώξουν και οι ευρωπαίοι να κλείσει γρήγορα το εσωτερικό ελληνικό μέτωπο.
Επιμένει σκληρά το ΔΝΤ στα εργασιακά
Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στο πεδίο της β’ αξιολόγησης το ΔΝΤ πιέζει μεν για σκληρές παρεμβάσεις στα εργασιακά, και κυρίως στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, ωστόσο η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής και επιδεικνύει στάση αναμονής.
Το γεγονός αυτό δεν θεωρείται προάγγελος ευρωπαϊκής σύμπλευσης με την ελληνική πλευρά, εκτιμάται ωστόσο ότι μπορεί να οδηγήσει σε τελικό συμβιβασμό στον οποίο τουλάχιστον θα γίνει αποδεκτή η ανάγκη θεσμικής προέγκρισης των μαζικών απολύσεων εάν όχι από τον αρμόδιο υπουργό, τουλάχιστον από μια ανεξάρτητη αρχή.
Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου