17.11.16

Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο από το Αρχείο της ΕΡΤ...

Πολυτεχνείο
Συμπληρώνονται 43 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973 και με αφορμή αυτήν την επέτειο το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ www.ert.gr στη διεύθυνση http://www.ert.gr/exegersi-tou-polytechniou-17-noemvriou-1973/ το ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Τα άλλα Πολυτεχνεία». Στην ίδια...
διεύθυνση, οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να δουν και μία ψηφιακή συλλογή 11 φωτογραφιών από το Αρχείο της ΕΡΤ, στις οποίες αποτυπώνονται στιγμιότυπα των γεγονότων του 1973 (η κατάληψη της Νομικής, οι μαζικές διαδηλώσεις, η εισβολή του άρματος μάχης στο χώρο του Πολυτεχνείου, η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου κ.ά.), όπως αυτά καταγράφηκαν από το φακό του φωτορεπόρτερ του Associated Press, Αριστοτέλη Σαρρηκώστα. 

Το ντοκιμαντέρ «Τα άλλα Πολυτεχνεία»Πρόκειται είναι ένα επετειακό αφιέρωμα του 1982 με θέμα το χρονικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου της Αθήνας, το οποίο εστιάζει ταυτόχρονα και στις παράλληλες εξεγέρσεις σε Πάτρα, Γιάννενα και Θεσσαλονίκη. Μέσα από μαρτυρίες των πρωταγωνιστών των φοιτητικών εξεγέρσεων στις επαρχιακές πανεπιστημιουπόλεις, παρακολουθούμε πώς αναπτύχθηκε το φοιτητικό κίνημα έξω από την Αθήνα, από τις αρχές του 1972, με τις μορφές παρανομίας, μέχρι τη βαθμιαία μαζικοποίησή του, όπως εκδηλώθηκε στις πολιτικές αντιδικτατορικές συγκεντρώσεις το φθινόπωρο του ’73.

Η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ ανήκει στον Νέστορα Παβέλλα, με αφηγητή τον Χρήστο Τσάγκα που έφυγε από κοντά μας τον Μάρτιο του 2011 ενώ τη διεύθυνση παραγωγής είχε η αξέχαστη Λουκία Ρικάκη που επίσης έφυγε από κοντά μας πρόωρα,  τον Δεκέμβριο του 2011.

Η ιστορική αναδρομή φωτίζει θέματα της φοιτητικής κοινότητας της περιόδου της δικτατορίας, τον αγώνα για ελεύθερες εκλογές, τη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων και τις αποφάσεις για κατάληψη το Νοέμβρη του 1973, στο άκουσμα της κατάληψης της Αθήνας. Οι αφηγήσεις επικεντρώνονται ακόμη στον τρόπο αντίδρασης των Συντονιστικών Επιτροπών των άλλων Πολυτεχνείων στην είδηση της πτώσης του Πολυτεχνείου της Αθήνας τη νύχτα της 16ης προς 17ης Νοεμβρίου, όπως και στο σχέδιο εκκένωσης της Πολυτεχνικής της Θεσσαλονίκης. Για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας μιλούν οι Άκης Ταγκαλάκης, Τάκης Τσίγκας, Αντώνης Τσουρινάκης, Τζόγια Καπάγου και Κώστας Βογιατζής, για  τα γεγονότα στα Γιάννενα οι Νίκος Ράπτης, Δανιήλ Σπαρτιάτης, Σπύρος Παπαδόπουλος και Πέτρος Ευθυμίου, ενώ για όσα εκτυλίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι Θωμάς Βασιλειάδης, Γιώργος Αποστολάκης, Τάκης Πετρίδης και Φώτης Σιούμπουρας.

Υπάρχουν βέβαια αναφορές στη λειτουργία  του ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού στο κτίριο του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και την απήχηση που είχε στον κόσμο. Γίνεται αναφορά στις αιτίες, στους σκοπούς και στα οράματα της εξέγερσης, παράλληλα με τα συνθήματα των διαδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής.

Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται κινηματογραφικά πλάνα αρχείου από την Αθήνα και την Πάτρα, επίσης από την πρώτη επέτειο, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα -αποσπάσματα από εκπομπές του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κήρυξη στρατιωτικού νόμου και διάγγελμα Γ. Παπαδόπουλου της επόμενης μέρας από τη διάλυση του Πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: