5.11.16

Στα «βαθιά» με το καλημέρα...

το νέο οικονομικό επιτελείο...

Στα βαθιά και μάλιστα χωρίς περίοδο χάριτος θα πέσουν τα νέα στελέχη του οικονομικού επιτελείο οι οποίοι θα αναλάβουν να...
πετύχουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο χρόνο-ρεκόρ των 30 ημερών.

Ο σκληρός πυρήνας της διαπραγματευτικής ομάδας, ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης, όπως αναμένονταν, παρέμειναν στην θέση τους ώστε να συνεχιστεί κανονικά η ανταλλαγή στοιχείων και θέσεων με τους δανειστές.

Η οικονομολόγος κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου η οποία θα πάρει την θέση του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, με βαθμό υφυπουργού και όχι αναπληρωτή υπουργού όπως ο προκάτοχός της θα αναλάβει μια βασική αποστολή. 

Μαζί με το ΓΓ δημοσίων εσόδων κ. Γιώργο Πιτσιλή θα πρέπει από εδώ και πέρα να διαπραγματευτούν σε τελικό βαθμό τον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις, ώστε να πάρει το δρόμο για την Βουλή το κομβικής σημασίας νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την σύνδεσή τους με το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων και να ψηφιστούν οι διατάξεις για την οικειοθελή αποκάλυψη των μη δηλωμένων εισοδημάτων, το οποίο θα αποτελέσει καταλύτη για το ξεκαθάρισμα των διαφόρων… λιστών με τους καταθέτες του εξωτερικού.

Η δεύτερη πρόκληση για το ανανεωμένο οικονομικό επιτελείο θα ανατεθεί στον καθηγητή κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου ο οποίος καταλαμβάνει από σήμερα την νευραλγική θέση του υπουργού ανάπτυξης στην θέση του κ. Γιώργου Σταθάκη που γίνεται υπουργός ενέργειας.

Από την Διεύθυνση του Ινστιτούτου Levy, που αποτελούσε για πολλά χρόνια το βασικό think tank του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας την καταστροφική επίδραση των μνημονίων στην Ελληνική Οικονομία θα κληθεί τώρα να διαπραγματευτεί το τρίτο από αυτά. 

Μάλιστα θα πρέπει να βρει βάση συνεννόησης με τους δανειστές και να καταλήξει στις πολλές λεπτομέρειες που είναι ακόμη ανοιχτές σε ένα ευαίσθητο θέμα όπως είναι η διευθέτηση των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων. 


Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένα ακόμη κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης. Τούτο διότι αποτελεί τον πρώτο νόμο-πλαίσιο με βάση τον οποίο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων και μαζί οι οφειλές προς το δημόσιο θα εκκαθαρίζονται με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Με άλλα λόγια η επιβίωση των επιχειρήσεων θα κρίνεται με βάση την απόφαση της πλειοψηφίας των πιστωτών και όχι με κάποιο αυστηρό κρατικό νόμο όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Παπαδημητρίου θα έχει όμως και μια δεύτερη δύσκολη αποστολή που λέγεται «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Η απελευθέρωση των αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών, η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και η ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού είναι μέσα στις αρμοδιότητες του και η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι πολλή.

Μια τρίτη πολύ δύσκολη αποστολή αλλά και παράλληλα πολύ δελεαστική για ένα φανατικό υποστηρικτή της Κεϋνσιανής Θεωρίας, είναι να επιβάλλει την σύσταση του κρατικού επενδυτικού ταμείου ώστε να δημιουργηθεί ο παράλληλος στρατηγικός πυλώνας για τον οποίο έχει μιλήσει πολλές φορές ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια λόγω των αντιρρήσεων των δανειστών.

Δίπλα του, θα έχει τον μέχρι χθες πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος κατάφερε να φέρει σε αμηχανία την αξιωματική αντιπολίτευση και έχει κάνει πολλές φορές έξαλα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνοντας απτά και μετρίσιμα αποτελέσματα στον κρίσιμο τομέα των αποκρατικοποιήσεων. 

Στο βιογραφικό του έχει μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την παραχώρηση του Ελληνικού και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή αποκρατικοποιήσεις που εκκρεμούσαν από το 2013 και ίσως λίγο νωρίτερα...

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: