28.11.16

Κερέ: Όχι πολιτικές παρεμβάσεις στις διοικήσεις των τραπεζών...

Κερέ: Όχι πολιτικές παρεμβάσεις στις διοικήσεις των τραπεζών
Τις θέσεις του τόσο για τη βελτίωση των συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα όσο και για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, παρουσίασε ο Μπενουά Κερέ, στο...
συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο.

Το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ υπογράμμισε την ανάγκη ταχύτατης διαχείρισης των κόκκινων δανείων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου, πέραν όλων των άλλων να βελτιωθεί η ρευστότητά τους. Ξεκαθάρισε ότι εάν οι τράπεζες δεν συμμορφωθούν με τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει το Μνημόνιο τότε η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία.

Δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα και προς την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν πολιτικά ανεξάρτητες διοικήσεις, πρωταρχικός στόχος των οποίων θα είναι τα συμφέροντα των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Όπως υπογράμμισε «οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν πολύπλοκες αποφάσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, για την αξιολόγηση της φερεγγυότητας, με τις διοικήσεις τους να είναι πολιτικά ανεξάρτητες».

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται ο δικαστικός μηχανισμός, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να επιταχυνθεί η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, όπως στην Ιρλανδία όπου οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται σε 6 μήνες μόνο».

Επανέλαβε την πάγια θέση των δανειστών για την ανάγκη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, υποστήριξε ότι στο Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα της βιωσιμότητάς του, με στόχο η λύση που θα δοθεί να καθησυχάσει τις αγορές, ενώ χαρακτήρισε απόλυτα αναγκαία τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος.

Για το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης, το όλο ζήτημα εξετάζεται από την ΕΚΤ, αλλά προκειμένου να ληφθεί η όποια απόφαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Επεσήμανε ακόμη χαρακτηριστικά ότι «τυχόν αποτυχία του ελληνικού προγράμματος θα θεωρείται αποτυχία όλων μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: