3.11.16

Χουλιαράκης: Δεν αποτελεί πανάκεια η απομείωση του χρέους...


 Την σημασία της από τώρα παραμετροποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων απομείωσης του χρέους υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας στην σχετική Υποεπιτροπή της Βουλής. Ο...

Γ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά θα υλοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018, είναι όμως σημαντικό να παραμετροποιηθούν από τώρα ώστε, από την μία η χώρα να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής χαλάρωσης, κι από την άλλη να δοθεί το σήμα στις αγορές ότι σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών, το 2019, θα υπάρξει μείωση των φορολογικών συντελεστών.

«Να δώσουμε από τώρα το σήμα στις αγορές, όσο και στην ιδιωτική οικονομία, ότι σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών, το 2019, θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και των επιχειρήσεων και αντίστοιχα οι συντελεστές κοινωνικής ασφάλισης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Χουλιαράκης συμπληρώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει «μια αξιόπιστη δέσμευση τώρα ότι τα οφέλη που προκύπτουν από μία μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων θα οδηγήσουν σε τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και σε ενάρετο κύκλο την Ελληνική οικονομία», κάτι που θα ωφελήσει και την Ευρώπη.

Δεν αποτελεί πανάκεια η απομείωση του χρέους, αντιμετώπιση και των παθογενειών της οικονομίας

Ο Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι η απομείωση του χρέους δεν αποτελεί «πανάκεια» επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κι ενδογενείς μεταβλητές για τη βιωσιμότητα του χρέους και συγκεκριμένα ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας και τα επιτόκια δανεισμού. Ο Γ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι «ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας μακροχρόνια συναρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας», παθογένειες που οδήγησαν την οικονομία και χρέος στην κατάσταση του 2010.

Ο Γ. Χουλιαράκης έθιξε το ζήτημα της διαχρονικά στενής φορολογικής βάσης η οποία συχνά οδηγεί σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών που επιβαρύνει τους συνεπείς φορολογούμενους κι αποτελεί «τροχοπέδη» για την μακροχρόνια ανάπτυξη. Παράλληλα, ο Γ. Χουλιαράκης αναφέρθηκε και στα επιτόκια δανεισμού, τα οποία επηρεάζονται κι από την αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν παράγονταν ελλείμματα ανεξάρτητα από το αν η οικονομία ήταν σε ύφεση ή ανάκαμψη, κάτι που απέδωσε στις πελατειακές σχέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων επισημαίνοντας ότι «αυτή η μεροληψία υπέρ της παραγωγής ελλειμμάτων πρέπει να φύγει».

Μεγάλο ρίσκο η θέση της Ν.Δ. για άμεση μείωση των φόρων

Ο Γ. Χουλιαράκης δεν απέφυγε την εκ νέου κριτική στο πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων που εξήγγειλε η Ν.Δ. υπενθυμίζοντας ότι υπολογίζεται σε άμεσα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ. Ο Γ. Χουλιαράκης αναρωτήθηκε τι από τα δύο δεν θα κάνει η Ν.Δ. προκειμένου να εφαρμόσει το πακέτο αυτό: να δώσει προτεραιότητα στην δημοσιονομική προσαρμογή ή να στηρίξει την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο Γ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να γίνει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες διαφορετικά υπάρχει «μεγάλο ρίσκο», καθώς ή η χώρα οδηγείται σε τέταρτο πρόγραμμα ή σε μείωση των κοινωνικών δαπανών. «Δεν θα επιτρέψουμε κανένα από τα δύο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Χουλιαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: