27.11.16

Γιατί κανένα σινεμά δεν παίζει το ντοκιμαντέρ της Angelique Kourounis...

...για τη Χρυσή Αυγή;...
Η Αναστασία Παπαδοπούλου (popaganda.gr) με τη δημιουργό του doc «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» που πέρασε 5 χρόνια, συγκεντρώνοντας 18ΤΒ υλικού, ερευνώντας -ακόμα και μέσα στα σπίτια τους- τα μέλη της οργάνωσης.
"Δημοσιογραφία είναι...
να δημοσιεύεις αυτό που δεν θέλουν οι άλλοι να δημοσιευτεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι δημόσιες σχέσεις". Η Angelique Kourounis, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Γαλλία, περιγράφει τον εαυτό της ως «πίτμπουλ, γιατί δεν αφήνει εύκολα κάτι, άπαξ και το δαγκώσει». Επαγγελματικά πορεύεται με βάση την παραπάνω διάσημη ρήση του Τζορτζ Όργουελ. Έτσι έκανε και με την Χρυσή Αυγή κι άξιζε τελικά τον κόπο. 

Το ντοκιμαντέρ Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση είναι μία ομαδική δουλειά. Το μοντάζ επιμελήθηκε η ομάδα του Omnia TV, ο Αντώνης Δημόπουλος επιμελήθηκε την μουσική και το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Arte συνέβαλε με την αδειοδότηση να χρησιμοποιηθούν και παλαιότερα αρχεία από τα δύο προηγούμενα ντοκιμαντέρ της δημιουργού, ώστε να βγει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα το είδαμε σε μια προβολή στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Πρόκειται για ένα φιλμ που διεισδύει σε βάθος στην οργάνωση της Χρυσής Αυγής και μπορεί να μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο σε όποιον θέλει να μάθει περισσότερα, αλλά και -κυρίως- σε όποιον δεν θέλει να μάθει. Τη συναντήσαμε για μια κουβέντα σχετικά με τις συνθήκες που γυρίστηκε και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει στη διανομή του…
kourounis-angelique-heloise-jouanard-5
 Angelique Kourounis

Πότε ακούσατε πρώτη φορά για την Χρυσή Αυγή και τι σας κίνησε την προσοχή; Όταν πρωτοεπέστρεψα στην Ελλάδα, ως ελληνίδα μετανάστρια από την Γαλλία, πριν 28 χρόνια περίπου. Είχα ξαφνιαστεί που είδα στα περίπτερα κρεμασμένες εφημερίδες «Στόχος» με πρωτοσέλιδα καθαρά ρατσιστικά, αντισημιτικά, σεξιστικά, τα οποία δεν θα μπορούσαν να είχαν καν γραφτεί δημοσίως στην Γαλλία. Πόσο μάλλον να έχουν δημοσιευτεί και να κρέμονται στα περίπτερα να τα βλέπει όλος ο κόσμος. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή. Πήγα να πάρω συνέντευξη από τον εκδότη του «Στόχου» και το ένα έφερε το άλλο: «Στόχος», «Εμπρός», «Χρυσή Αυγή» κλπ. Τα γραφεία της Χ.Α. ήταν δίπλα από το σπίτι μου, πήγα και τους πήρα συνέντευξη εκεί τότε. Σαν μετανάστρια, εγώ είμαι ένα καθαρό προϊόν του γαλλικού δημόσιου, δημοκρατικού, κοσμικού σχολείου που είναι, το ίδιο, προϊόν της γαλλικής επανάστασης και του γαλλικού Διαφωτισμού. Με αυτά που εμείς μαθαίναμε και μαθαίνουμε ακόμα, δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στην Γαλλία – και όχι μόνο στην Γαλλία.
Πέρα από αυτό, ήμουν για χρόνια μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας και, μάλιστα, για κάποια χρόνια, το πιο νεαρό μέλος της. Γύρω στα 13-14, υπήρξα ενεργή ακτιβίστρια κατά των φασιστικών καθεστώτων της Νότιας Αμερικής (Χιλή, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη). Τα φασιστικά κινήματα, ως κόμματα και καθεστώτα ήταν μια προσωπική εμμονή που είχα, μια αναζήτηση. 

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη ΕΔΩ...

πηγή: popaganda.gr

πηγη left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: