27.11.16

Γαλλία: Ζιπέ, ή Φιγιόν...

Γαλλία: Ζιπέ ή Φιγιόν - Σήμερα η Κεντροδεξιά ψηφίζει για υποψήφιο πρόεδρο
Η τελική αναμέτρηση στη γαλλική δεξιά...
Ανοιξαν πάλι οι κάλπες στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρω των εσωκομματικών εκλογών στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών που θα αναξείδουν τον υποψήφιο της παράταξης για την προεδρία της χώρας. 

Η...
αμερικανικού τύπου εσωκομματική αναμέτρηση, η πρώτη για το κόμμα, είναι μια μάχη μεταξύ του πολύ συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν και του πιο μετριοπαθούς Αλέν Ζιπέ και πιθανότατα εκτός από τον υποψήφιο της Δεξιάς θα «δείξει» και ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. 

Οποιος κερδίσει λοιπόν σήμερα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα έχει να αντιμετωπίσει στις εθνικές εκλογές του χρόνου την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, αφού προς το παρόν οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ελπίδες να περάσουν στον δεύτερο γύρο. 

Ο Φρανσουά Φιγιόν, πολιτικός καριέρας και πρωθυπουργός από το 2007 έως το 2012, έχει προειδοποιήσει τους συμπατριώτες του ότι η Γαλλία «βρίσκεται στο χείλος της εξέγερσης» και δείχνει να πιστεύει ότι το σχέδιο του για περικοπή  500.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και για πιο «φιλική» αντιμετώπιση των επιχειρήσεων είναι το φάρμακο που χρειάζεται η χώρα. 

«Θα κάνω τα πάντα για τους επιχειρηματίες!» διακήρυξε ξανά στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση την Παρασκευή το βράδυ στο Παρίσι, υποσχόμενος να αφήσει το ελεύθερο στους επιχειρηματίες προκειμένου να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για να μειωθεί η επίμονα υψηλή ανεργία.  

Ο πιστός Καθολικός και λάτρης των αγώνων ταχύτητας έχει κερδίσει την υποστήριξη πολλών από την άκρα δεξιά με τη σκληρή στάση του απέναντι στους μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες και με τις διακηρύξεις του για την προστασία της Γαλλικής ταυτότητας, της γλώσσας και των οικογενειακών αξιών. 

Στην ομιλία του την Παρασκευή απαίτησε «η Ισλαμική θρησκεία να αποδεχθεί αυτά που έχουν αποδεχθεί κι άλλοι στο παρελθόν» δηλαδή ότι «ο εξτρεμισμός και οι προκλήσεις δεν έχουν καμμία θέση» στη Γαλλία. 

«Βάναυσες» μεταρρυθμίσεις

Από την άλλη, ο αντίπαλός του, επίσης πρώην πρωθυπουργός, Αλέν Ζιπέ έκανε ξανά άνοιγμα στο κέντρο.

Παρότι και ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ της συρρίκνωσης του κράτους, κατηγόρησε τον Φιγιόν ότι θέλει να μεταρρυθμίσει «με βάναυσο τρόπο» την Γαλλία υιοθετώντας ένα μη ρεαλιστικό πρόγραμμα για να έχει την υποστήριξη της ακροδεξιάς και υποσχέθηκε ότι θα αναζητήσει μια «ταυτότητα ευτυχίας» για μια πολυπολιτισμική Γαλλία, παρά τις ανησυχίες για την μετανάστευση και τον ισλαμικό εξτρεμισμό 

«Νομίζω ότι με το πρόγραμμα μου είμαι σε καλύτερη θέση για να κερδίσω την Μαρίν Λεπέν» είπε σε ομιλία του την Παρασκευή, και απευθυνόμενος στο πλέον μετριοπαθές κομμάτι του εκλογικού σώματος τόνισε τις υπερσυντηρητικές απόψεις του αντιπάλου του για τις αμβλώσεις και τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων καθώς και τις «στενές σχέσεις» που έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος έχει επαινέσει τον Φιγιόν χαρακτηρίζοντας τον «ένα πρόσωπο με αρχές». 

Παρόλα αυτά είναι ο Φιγιόν που έχει το προβάδισμα. Κέρδισε τον πρώτο γύρο ην περασμένη Κυριακή με 44% και από τότε έχει αποσπάσει και την δημόσια υποστήριξη άλλων στελεχών του κόμματος, μεταξύ αυτών και του Νικολά Σαρκοζί. 

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. 

Ολο και πιο δεξιά

Εκτός από την Λεπέν, ο νικητής της σημερινής αναμέτρησης θα έχει να αντιμετωπίσει στις εθνικές εκλογές και τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, που πιθανώς να είναι ο Φρανσουά Ολάντ, αφού ο Γάλλος πρόεδρος παρά τα πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια. Μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία, μέτρηση την Παρασκευή έδειξε ότι ακόμα και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα ήταν πιο δημοφιλής υποψήφιος από τον Ολάντ.

Την υποψηφιότητα του έχει δηλώσει και ο πρώην προστατευόμενος του Ολάντ και πρώην υπουργός Οικονομίας 38χρονος Μανουέλ Μακρόν. 

Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν και ο υποψήφιος της Δεξιάς θα είναι οι δυο που θα προχωρήσουν στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών του Μαίου 2017, με πιθανότερο νικητή μεταξύ των δυο τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο που αναμένεται σε αυτή την περίπτωση να κερδίσει ψήφους και από δεξιά και από αριστερά για να ανακοπεί η πορεία της Λεπέν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: