21.11.16

Με νέους φόρους 2,6 δισ. στη Βουλή ο προϋπολογισμός...

Νέους φόρους ύψους 2,6 δισ. ευρώ, υψηλές προσδοκίες για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,25 δισ. ευρώ (1,8 % ΑΕΠ), φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017 που...
κατατίθεται σήμερα στη Βουλή μετά από την σφραγίδα που έβαλαν χθες και οι δανειστές.

Η υψηλή ανάπτυξη βασίζεται στην έκρηξη των επενδύσεων οι οποίες προβλέπεται ότι θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο κατά 9,1% του ΑΕΠ, των εξαγωγών που αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5% του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης που αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% του ΑΕΠ.

Η πρόβλεψη ενσωματώνει τις προσδοκίες για λύση του χρέους και σταδιακή επαναφορά σε μια κανονικότητα που θα σηματοδοτήσει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η προσπάθεια δοκιμαστικής επιστροφής στις αγορές προς τα τέλη του 2017.

Την ίδια ώρα αναμένεται ένα νέο πακέτο -κυρίως έμμεσων φόρων- ύψους τουλάχιστον 2,6 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ, τσιγάρα, καφέ, καύσιμα, σταθερή τηλεφωνία, όπως επίσης η πλήρης εφαρμογή των μειώσεων σε αφορολόγητο και των αλλαγών στην φορολογική κλίμακα και την κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ είναι συντηρητική και μπορεί να ξεπεραστεί. 

Όχι όμως επειδή έχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα με τη φορολογική μας διοίκηση, αλλά επειδή, όπως και για το 2016, έτσι και τον επόμενο χρόνο η πρόβλεψη για τα έσοδα είναι υπερβολικά υπερτιμημένη.

Η υπέρβαση αυτή των εσόδων έκλεισε χθες το βράδυ και το κενό που φαινόταν ότι υπήρχε στην χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που φιλοδοξεί να βοηθήσει 250.000 νοικοκυριά σε όλη την χώρα να αυξήσουν το εισόδημά τους πάνω από το όριο της φτώχειας, καλύφθηκε.

Οι δανειστές δέχθηκαν ότι τα 760 εκ. ευρώ που χρειάζεται για την εφαρμογή του θεσμού από 1/1/2017 μπορούν να βρεθούν χωρίς νέα μέτρα και έβαλαν την υπογραφή τους στο νέο προϋπολογισμό.

Καλύτερο του αναμενόμενου το 2016

Ένα ακόμη στοιχείο που θα αποτυπώνεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο σε σχέση με το προσχέδιο που εκδόθηκε ένα μήνα πριν είναι ότι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού θα είναι αυξημένα στα 49,2 δισ. ευρώ, από 48,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. 

Και αυτό είναι αποτέλεσμα του συντηρητικού υπολογισμού για την απόδοση των μέτρων που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης την ίδια περίοδο.

Αυτός είναι και ο λόγος που η βάση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους θα είναι εξαιρετικά θετική με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 να αναμένεται να προσεγγίσει το 0,8% από το 0,5% που ήταν ο στόχος και το 0,63% του ΑΕΠ που περιείχε ως πρόβλεψη το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Οι προκλήσεις στις δαπάνες 

Μπορεί όπως το 2016 και οι δαπάνες του 2017 να έχουν λυθεί, αλλά οι δανειστές εντόπισαν ήδη κενό ύψους 600 εκ. ευρώ για το 2018. 

Η διαφορά αυτή σύμφωνα με την ελληνική πλευρά θα καλυφθεί με την αναθεώρηση των δαπανών (spending review) που θα γίνει σε όλα τα υπουργεία μέχρι και το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου.

Επειδή όμως το κενό έχει προκύψει από τώρα, θα πρέπει και να καλυφθεί τώρα με κάποια μέτρα που θα αποδεικνύουν ότι τα 600 εκ. ευρώ μπορούν να βρεθούν. 

Έτσι το οικονομικό επιτελείο για πρώτη φορά θα πρέπει να πάρει μολύβι και χαρτί για να υπολογίσει ξανά έσοδα και δαπάνες και να κλείσει και αυτό το κενό...

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: