1.10.16

«Φρένο» Τσίπρα στις προκλήσεις Ερντογάν...

Μετά τον αρχικό προβληματισμό αλλά και την ανησυχία της Αθήνας για τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μία αυστηρή απάντηση, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. 

«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, που ρύθμισε ξεκάθαρα και...
οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Τσίπρας απαντά στον Ερντογάν: Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, τόνισε πως «ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο».

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή, ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος επέκρινε την τουρκική ηγεσία που μετείχε στις συνομιλίες και υπέγραψε την Συνθήκη της Λωζάννης, σημειώνοντας πως «δώσαμε τα νησιά του Αιγαίου», ήρθε η απάντηση από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών:


«Η Συνθήκη της Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό».

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Βερολίνου 

Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε η αρχική τοποθέτηση για το θέμα του εκπρόσωπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ: Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι' αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. 

Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Λίγη ώρα αργότερα, με νέα δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμπλήρωσε πως «από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, η Συνθήκη της Λωζάννης εξακολουθεί να ισχύει»...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.