
αντιμετωπίζουν δεοντολογία και εργαζόμενους και πώς αντιμετωπίστηκαν από τον Τύπο.
Δύο χρόνια πριν
Δεν είναι μόνο η τροπολογία Νίκου Παππά για τα κανάλια που ήρθε στη Βουλή, ξαφνικά, Παρασκευή βράδυ. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πριν από δύο χρόνια. Ήταν 1η Αυγούστου 2014 σε θερινό μάλιστα τμήμα της Βουλής (δηλαδή μόλις 51 συνολικά ψήφοι βουλευτών), σε νομοσχέδιο 7 σελίδων του υπουργείου Υγείας (υπ. Μάκης Βορίδης), όταν κατατέθηκε από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ Παρασκευή βράδυ τροπολογία 28 σελίδων για τα ΜΜΕ και τη ΝΕΡΙΤ.
Η τροπολογία δεν αποσύρθηκε ποτέ και ψηφίστηκε την Τρίτη, ενώ είχε ήδη αποχωρήσει από τη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ).
Τι ψήφισαν τότε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με την τροπολογία;
Η κυβέρνηση προωθούσε τις συγχωνεύσεις στα ΜΜΕ και κυρίως στα τηλεοπτικά κανάλια.
Με την τροπολογία επιτρεπόταν πλέον οι «κατ’ εξαίρεση συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων» και καταργούνταν ο νόμος του 2007 που απαγόρευε «κάθε σύμπραξη μεταξύ επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης».
Επίσης, ενώ μέχρι τότε κάθε ραδιοτηλεοπτικό ΜΜΕ έπρεπε να απασχολεί συγκεκριμένο αριθμό εργαζόμενων, με τις συμπράξεις, «λαμβάνεται υπόψη και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με αυτούς επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν ενημερωτικά ή μη Μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά)».
Με την ίδια τροπολογία τότε είχαμε νέα, μία ακόμα, παράταση για την (ποια άλλη;) «προκήρυξη των νέων ραδιοτηλεοπτικών αδειών» που μεταφέρθηκε για το 2015. Μέσω τροπολογίας δηλαδή, και φυσικά εκτός ΕΣΡ, συνεχίστηκε το καθεστώς της «προσωρινής άδειας» των καναλιών, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς άδεια. Τότε όμως η Νέα Δημοκρατία δεν κραύγαζε υπέρ της απαίτησης να αποφασίσει το ΕΣΡ!
Είχε και άλλα περίεργα εκείνη η τροπολογία, π.χ. χαρακτήριζε «δημοσίου συμφέροντος» και κοινωνικά μηνύματα τα διαφημιστικά της διαπλεκόμενης DIGEA προκειμένου να εκπίπτουν κάθε είδους φορολόγησης!
Τι προβλέπει η νέα τροπολογία Παππά;
Θα μπει λουκέτο σε όσα κανάλια δεν έχουν πάρει άδεια πέντε ημέρες μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση των αδειών, αντί για το τρίμηνο που συζητούνταν μέχρι τώρα. Στους νέους καναλάρχες δίνεται προθεσμία έξι μηνών για να εκπέμψουν ολοκληρωμένο σήμα και πρόγραμμα σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), ενώ αυστηροποιούνται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους μη αδειοδοτημένους παρόχους (αφορά και τη διανομή, κωδικοποίηση και μετάδοση προγραμμάτων) με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και πρόστιμα που ξεκινούν από 20.000 ευρώ (σήμερα επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και πρόστιμο από 3.000 ευρώ). Επίσης με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο από 20.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ θα τιμωρούνται παραβάσεις σχετικά με τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και η παράνομη εμπορία ή χρήση τερματικού εξοπλισμού. Μετατίθεται εκ νέου κατά τρεις μήνες, δηλαδή από 1/1/2017 αντί 1/10/2016 που ισχύει σήμερα, η εφαρμογή για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων από ΜΜΕ.
Συνεπής ενημέρωση
Η «Εφ.Συν.» και τώρα και τότε ενημέρωνε τους αναγνώστες με συνέπεια, τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
Αντιθέτως, άλλες εφημερίδες, οι λεγόμενες συστημικές, απέκρυπταν τα γεγονότα. Τα «Νέα» που έκαναν την τροπολογία Παππά πρωτοσέλιδο (και το Σάββατο και χθες Δευτέρα), τότε δεν δημοσίευσαν καν την είδηση.
Η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε 24ωρη απεργία ζητώντας την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας-«ρουσφέτι» στους καναλάρχες, οι εφημερίδες δεν κυκλοφόρησαν την Τετάρτη 6 Αυγούστου και όμως οι αναγνώστες των «Νέων» δεν έμαθαν ποτέ γιατί δεν κυκλοφόρησε η εφημερίδα τους εκείνη την ημέρα...
Δημήτρης Κανελλόπουλος, Αντα Ψαρρά
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου