Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ...
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καλείται, «με αίσθημα της ιστορικής ευθύνης» να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα...
Στο συνέδριο πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής απολογισμός από τα τρία αυτά χρόνια, από το 1ο στο 2ο Συνέδριο.
Και όρισε τα τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις:
Πρώτον: Αποτελεί εντέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την ευρωζώνη;
Δεύτερον: Έχει νόημα η αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;
Τρίτον: Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής;
Τέταρτον: Με ποιους θα πάμε; Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλησης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης Αριστεράς;
Όπως τόνισε, αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι, είναι «ένα σχέδιο αξιόπιστο και ρεαλιστικό για το πώς θα νικήσουμε».
«Αλλά μήνυμα καθαρό ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο για να νικήσουμε και θα νικήσουμε».
Παλιό και νέο πολιτικό σύστημα
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλα είναι εφικτά, καθώς «με την αισιοδοξία της βούλησης καταφέραμε να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα. Το παλιό - και χρεοκοπημένο - πολιτικό σύστημα που σήμερα δίνει μάχες οπισθοφυλακών».
Αφού συνέδεσε το κοινωνικό ρεύμα των πλατειών, με την εκλογική νίκη του Γενάρη του 2015, μίλησε για «πόλεμο φθοράς» ενάντια στην Ελλάδα που αγωνιζόταν, με γεγονότα όπως η χρηματοπιστωτική ασφυξία, οι θεσμοί και η «άτεγκτη στάση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρου του παλιού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας. Τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σύνολο σχεδόν των συστημικών μέσων ενημέρωσης».
Αναφέρθηκε εκτενώς στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, το οποίο όπως είπε «θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας σαν η μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας και των αγώνων του λαού μας».
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση πήγε «μέχρι εκεί που καμία κυβέρνηση που θα σκεπτόταν με ιδιοτελή κριτήρια, δε θα επέλεγε να πάει. Και πήγαμε για να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή και για να δείξουμε σε όλο το πλανήτη τη δύναμη του δίκιου και της ψυχής ενός ολόκληρου λαού. Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα. Γιατί πιο πέρα δεν ήταν το κόστος για εμάς».
«Το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και για τις εργαζόμενες τάξεις. Πήραμε λοιπόν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση», λέγοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε «να συνεχίσουμε στον Ευρωπαϊκό δρόμο - όπως οι Συνεδριακές μας αποφάσεις όριζαν άλλωστε- και να μην προχωρήσουμε σε μια αυτοκαταστροφική εθνική αναδίπλωση».
«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο» είπε διότι η έξοδος θα σήμαινε ακαριαία λεηλασία και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες.
Αυτό, όπως είπε, ήταν «το Σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας».
Με το δημοψήφισμα «κατορθώσαμε να ανοίξουμε ρωγμές στην Ευρώπη. Κερδίσαμε στο πεδίο της ηθικής τους αντιπάλους μας. Καταφέραμε ακόμη μια πολύ καλύτερη Συμφωνία από αυτή στην οποία ήταν δεσμευμένος ο Σαμαράς, κατά τουλάχιστον 22 δις στη τριετία, φέρνοντας μικρότερα πλεονάσματα».
«Αλλά δε καταφέραμε να τερματίσουμε τη λιτότητα», παραδέχθηκε, «Δε καταφέραμε να σπάσουμε τη συμπεφωνημένη γραμμή της Ευρώπης. Καταφέραμε όμως να τη διαρρήξουμε».
Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου
Αναφερόμενος στην προσφυγή στις κάλπες, τόνισε ότι αμέσως μετά τη Συμφωνία του Ιούλη, «απευθυνθήκαμε στον Ελληνικό λαός, με τη Συμφωνία γνωστή σε όλους και πάνω στο τραπέζι» με μία και μόνη υπόσχεση.
«Να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, κάθε περιθώριο, κάθε χαραμάδα, για να οικοδομήσουμε, παράλληλα με το πρόγραμμα, ένα σχέδιο κοινωνικής προστασίας, αναδιανομής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
»Και, παράλληλα, ένα σχέδιο προοδευτικών θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος».
«Και πήραμε όχι λευκή επιταγή, αλλά εκ νέου σαφή εντολή με τα ίδια ποσοστά για να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Και ταυτόχρονα να υλοποιήσουμε έναν οδικό χάρτη για την έξοδο από τη κρίση».
Η συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής, είπε ο πρωθυπουργός, και « όπως εμείς τη τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Pacta sunt servanda».
Σε τροχιά ανάκαμψης
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση χρέους καθώς και της ένταξης και της Ελλάδας στη ποσοτική χαλάρωση, της χώρας που το έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη, δεν έχει καμιά δικαιολογία.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες σε τροχιά ανάκαμψης τόνισε και σημείωσε:
«Αρκεί ένα και μόνο νεύμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ώστε αυτή η ανάκαμψη να μετατραπεί σε απογείωση. Και το νεύμα που δίνεται από τη διαρκή σύγκρουση και διαμάχη μεταξύ των θεσμών, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε. Και αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί. Είναι άδικο να συνεχιστεί. Και όχι μόνο για την Ελλάδα».
Συνέδεσε την ελληνική υπόθεση με την ευρωπαϊκή, τονίζοντας ότι η ελληνική κρίση πρέπει να επιτέλους να τελειώσει και να τελειώσει οριστικά, διότι η Ευρώπη δεν αντέχει άλλους κλυδωνισμούς και αναταράξεις και μάλιστα πριν από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, πριν από το δημοψήφισμα στην Ιταλία.
«Η Συμφωνία οφείλει να τηρηθεί από όλους. Ο Ελληνικός λαός έχει υποφέρει. Δικαιούται ανταμοιβή και δικαίωση».
Και κατέστησε σαφές πως η «αόριστη προτροπή “Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε...” δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε. Ταυτόχρονα».
Αναφερόμενος στα γερμανικά προσκόμματα, είπε ότι «ήδη διαμορφώνεται μια κοινή στάση μεταξύ χωρών αλλά και πολιτικών δυνάμεων που δεν στηρίζουν μόνο τις ελληνικές διεκδικήσεις αλλά μάχονται και για μια συνολικά διαφορετική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Είναι η σύγκρουση Βορρά-Νότου, Κέντρου-Περιφέρειας, αλλά και η σύγκρουση που την υπερπροσδιορίζει», τόνισε.
Το ευρωπαϊκό αριστερό μέτωπο
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξουν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη, ως πρωτοπόρα πολιτική δύναμη, δημιουργώντας ένα παράλληλο μέτωπο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, το οποίο θα θέσει τους εξής κύριους στόχους:
• Την αντιμετώπιση και την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας
• Την αντιμετώπιση της ανόδου της ακροδεξιάς
• Την αποφυγή των εθνικών αναδιπλώσεων
• Την αποφυγή της μετατροπής της Ευρώπης σε Ένωση-Φρούριο
• Την επίλυση της προσφυγικής κρίσης με όρους αλληλεγγύης και φιλοξενίας
• Την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής που έχει μετατραπεί σε πραγματική πυριτιδαποθήκη από τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και την άνοδο της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πρώτη φορά Αριστερά ήρθε σε δύσκολη συγκυρία και όμως έχει αρχίσει να υλοποιεί «μια πολιτική ανακατανομής των βαρών υπέρ των εργαζόμενων τάξεων αλλά και μια πολιτική περιορισμού των ανισοτήτων».
Στο σημείο αυτό θύμισε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας, τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, την αποκατάσταση των χιλιάδων αντισυνταγματικά απολυμένων του δημόσιου τομέα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες επιτύχει το άνοιγμα όλων των σχολείων ομαλά και την διανομή όλων των βιβλίων στην ώρα τους, το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εξασφαλίζοντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του, την αντιμετώπιση των αδικιών που δημιούργησε η κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και τη σταδιακή αντιμετώπιση του προβλήματος της εκτεταμένης μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής.
Η Νέα Δημοκρατία
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την κριτική του προς τη Ν.Δ. ταυτίζοντας τις θέσεις της με αυτές του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «επαγγέλλονται μια γενικευμένη απορύθμιση ώστε δήθεν να δημιουργήσουν ευνοϊκό έδαφος για επενδύσεις και από την άλλη μια πολιτική με ορίζοντα την αναδιανομή που στηρίζει την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων».
Μίλησε για τον αναγακίο αγώνα και τη σύγκρουση που «θα αφορά το ίδιο το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας με δεδομένη την σταθεροποίηση της οικονομίας και την εκκίνηση ενός αναπτυξιακού κύκλου, που μόλις τώρα ξεκινά και πρέπει να έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.
»Διότι ακόμη οι δυνάμεις που θέλουν ένα παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στη φτηνή και χωρίς δικαιώματα εργασία, χωρίς τήρηση των στοιχειωδών κανόνων
και χωρίς δημόσιο έλεγχο των επιχειρήσεων, οι δυνάμεις δηλαδή της απόλυτης ασυδοσίας της ελεύθερης αγοράς έχουν ισχυρά ερείσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση τόνισε ότι υπερασπίζεται και αγωνίζεται «για τη διαμόρφωση ενός παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των επιλογών. Ενός παραγωγικού μοντέλου που θα αξιοποιεί το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας: Το υψηλών προσόντων και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση θα κριθεί σε ορισμένα βασικά πεδία τα οποία προσδιόρισε ως εξής:
1) Η στήριξη της εργασίας και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
2) Το πεδίο αυτό της κοινωνικής οικονομίας.
3) Η συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση της μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής.
4) Η ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο κατά τα έτη 2010- 2014, κοινωνικού κράτους.
Η συνταγματική μεταρρύθμιση
Ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για «αναγκαία Συνταγματική μεταρρύθμιση, τον εκδημοκρατισμό του συνόλου των κρατικών θεσμών και την προώθηση μορφών άμεσης δημοκρατίας».
«Η δημοκρατία και η ενίσχυση της απαιτεί και κανόνες που θα ισχύουν για όλους», τόνισε, «Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».
Η διαπλοκή και τα ΜΜΕ
Ο πρωθυπουργός μίλησε και για χτύπημα στη διαπλοκή, με τον διαγωνισμό για τις άδειες μετά από 27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας, που «είναι πια μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αποτελεί μια μεγάλη τομή για το πολιτικό μας σύστημα».
Διότι «για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε το τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί και μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους συνέδρους και το κόμμα να «ομολογήσουμε με ειλικρίνεια τις αδυναμίες μας. Να αποτιμήσουμε όσα συνέβησαν, θετικά και αρνητικά, από το 1ο έως υπό 2ο Συνέδριο και να εντοπίσουμε τις αναγκαίες εκείνες παρεμβάσεις και αλλαγές στη λειτουργία μας».
Μίλησε για όσα συμφωνήθηκαν στο 1ο Συνέδριο αλλά δεν έγιναν πράξη και τόνισε ότι πρέπει να εστιάσουν «στις αιτίες αυτής της αδυναμίας».
«Στο όνομα του πλουραλισμού και της δημοκρατίας που δίνει καταστατικά δικαίωμα σε λειτουργία τάσεων, εμείς πήγαμε στο ακριβώς αντίθετο άκρο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, διότι «η δημοκρατία να περιορίζεται εντός τάσεων και δυστυχώς πολλές φορές μηχανισμών».
Μίλησε για συνεδριάσεις οργάνων που «θυμίζουν τις συνεδριάσεις συνδικαλιστικών οργάνων, αφού κυρίως οι πρώην σύντροφοί μας προσέρχονταν αφού πρωτίστως είχαν συνεδριάσει ξεχωριστά και εντός των οργάνων λειτουργούσαν με συγκεντρωτισμό».
Αλλά και για «φαινόμενα ήταν φαινόμενα κρίσης και διάλυσης. Και έχουμε ευθύνη και πρώτος εγώ, που δε τα αντιμετωπίσαμε έγκαιρα. Αυτή η τραυματική εμπειρία πρέπει να μας προβληματίσει».
Ως δεύτερη σημαντική απόφαση που δεν υλοποιήθηκε περιέγραψε το άνοιγμα και η αντιστοίχηση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.
Μίλησε για λάθη και από την πλευρά της ηγεσίας, για επιλογές στις δημοτικές εκλογές που «αποδείχτηκαν επιλογές καταστροφικής αυτοπεριχαράκωσης».
Ως τρίτο θέμα έθεσε τη θεσμική λειτουργία του κόμματος και τη δύσκολη σχέση ανάμεσα σε κόμμα και κυβέρνηση.
«Το Κόμμα πρέπει να ελέγχει τη κυβέρνηση αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του», είπε.
«Δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα», σημείωσε. «Όπως και δε μπορεί να χαράζεται στρατηγική σε ορισμένα υπουργεία αγνοώντας τις επεξεργασίες των αντίστοιχων τμημάτων και των ΕΠΕΚΕ».
Ηγεσία και όργανα του κόμματος
Όσον αφορά τη λειτουργία του κόμματος, μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει «ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μιας πολιτικής Γραμματείας που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο και θα λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και με πολιτική αλληλεγγύη».
«Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Π.Γ., δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός», τόνισε.
«Άλλωστε οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας», σημείωσε.
Επίσης, αναφέρθηκε στην κομματική δεοντολογία και τη συμπεριφορά.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια κόμμα που κυβερνά», είπε, «συνεπώς κρίνεται διαρκώς όχι μόνο για τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και για το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης. Και κρίνεται - και λογικά- πολύ πιο αυστηρά».
«Εμείς πρέπει να επιβεβαιώνουμε σε κάθε βήμα σε κάθε στιγμή ότι διαθέτουμε άλλο ήθος», σημείωσε, «Ανιδιοτέλεια, διάθεση για προσφορά, όχι για θέσεις».
Και πρότεινε πέραν της Κεντρικής Επιτροπής να εκλεγεί και επιτροπή Δεοντολογίας που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι όπου χρειάζεται πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
Κλείνοντας, κάλεσε όλους να πάρουν την απόφαση «να αναστυλώσουμε το σπίτι μας. Τον ΣΥΡΙΖΑ».
Γιατί, όπως είπε, το κόμμα «δεν πρέπει να είναι μόνο το αυτί μας στην κοινωνία αλλά και ενεργός παράγοντας κινητοποίησης της κοινωνίας. Μέσα στα συνδικάτα, μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα στη Νεολαία, μέσα στις επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις. Σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα. Όχι μόνο για να στηρίζει την κυβέρνηση αλλά και για να κρίνει την κυβέρνηση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, «δεν θέλουμε να είναι απλώς και μόνο ένα μαζικό κόμμα. Αλλά ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς».
Και κάλεσε όλους να γίνουν «παραδείγματα αυταπάρνησης, ανιδιοτέλειας και αγώνα μέσα στην κοινωνία. Σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου. Χωρίς αλαζονεία, χωρίς αξιοποίηση της μικρής ή μεγαλύτερης εξουσίας μας, παρά μόνο προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζουμε».
«Μόλις αυτό το καταφέρουμε θα φέρουμε εις πέρας και το πιο δύσκολο σχέδιο με επιτυχία».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου