6.10.16

Πενθήμερη «μάχη» για δόση, χρέος, πλεονάσματα...

Καυτό πενθήμερο θα ζήσει από σήμερα το βράδυ το οικονομικό επιτελείο το οποίο θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και αμέσως μετά στο Eurogrοup της Δευτέρας όπου θα...
κριθεί το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Στόχος το τριήμερο της παραμονής του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη είναι μέσα από την αντιπαράθεση ΕΕ - ΔΝΤ να περάσουν τις ελληνικές θέσεις και για το θέμα του χρέους αλλά και για τους μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Θα επιχειρήσουν δηλαδή , να γεφυρώσουν την αντίθεση μεταξύ της παρελκυστικής πολιτικής των ευρωπαίων για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και της σταθερής στάσης του ΔΝΤ για λύση εδώ και τώρα ώστε να προκύψει για την Ελλάδα κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ως τέτοιο θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα στην συμφωνία της 25ης Μαΐου για την ελάφρυνση του χρέος.

Μόλις δηλαδή τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων και να ανακοινωθούν σε όλη τους την έκταση τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το θέμα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έφερε χθες στη δημοσιότητα το ΔΝΤ με την έκθεση του για τις δημοσιονομικές προοπτικές των κρατών μελών του θα είναι ένα ακόμη καυτό θέμα συζήτησης.

Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης μέσα από τις ακραίες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα προσπαθήσουν να υπάρχει έστω και ως εναλλακτική πρόβλεψη το ενδεχόμενο η χώρα μας να στοχεύει σε πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018 όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικού Σχεδιασμού 2017 - 2020, το οποίο επίτηδες καθυστερεί από το Ιούνιο να τεθεί έστω και ως εναλλακτική πρόβλεψη (σχέδιο Β), η αναγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 και 2% του ΑΕΠ για το 2020, κάτι που τώρα δεν δέχονται προς το παρόν Γερμανία και Ολλανδία.

Αγωνία ακόμη για τα προαπαιτούμενα

Στο μεταξύ στην Αθήνα χθες έκλεισαν άλλα δύο από τα 15 προαπαιτούμενα που αποτελούν την ουρά της πρώτης αξιολόγησης. Δρομολογήθηκε η νομοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

Μένει πλέον να ρυθμιστεί και το τέλος των εκπομπών ρύπων και των ΑΠΕ πριν το υπουργείο Οικονομικών δηλώσει ότι έχει ολοκληρώσει και τα 15 μέτρα και περάσει το συνολικό πακέτο από την πιστοποίηση της συμμόρφωσης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ( EWG ).

Ωστόσο όσο μένει ακόμη ανοιχτό το θέμα των τελών ρύπων και των ΑΕΠ η αγωνία συνεχίζεται όσο ο χρόνος λιγοστεύει για το Eurοgroup της Δευτέρας.

Ένας δεύτερος προβληματισμός είναι πως θα δουν τα κοινοτικά όργανα το θέμα της αξιολόγησης των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών το οποίο έχει μεν δρομολογηθεί αλλά η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου που θα συνεδριάσουν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης...

ΠΗΓΗ: enikonomia

Δεν υπάρχουν σχόλια: