3.10.16

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπογράψει ένα μνημόνιο...

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπογράψει ένα μνημόνιο«Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει το μικρότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε.»...

Στην αναστροφή των τάσεων απορρύθμισης και στην ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στοχεύει το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η ΟΚΕ, με θέμα τις...
μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Κατρούγκαλος απέκλεισε, παράλληλα, το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης της ευελιξίας.

Όπως είπε, η Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, έχει την πιο απορρυθμισμένη αγορά εργασίας στην Ευρώπη. «Είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη», πρόσθεσε, «που ρητά απαγορεύεται από το νόμο στους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματευτούν για μισθολογικά θέματα σε επίπεδο χώρας, στο πλαίσιο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η οικονομία έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο καθοδικής πορείας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει το μικρότερο ποσοστό απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη (49,5%), ως αποτέλεσμα της "θηριώδους" ανεργίας, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά εξακολουθεί να είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα». «Βρισκόμαστε στον έκτο ή στον έβδομο συνεχή χρόνο αποεπένδυσης» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι το «brain drain», το γεγονός, δηλαδή ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν φύγει στο εξωτερικό, αποτελεί μία πολύ σημαντικότερη αποεπένδυση για το μέλλον της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπογράψει ένα μνημόνιο, «στο πλαίσιο του αναγκαστικού συμβιβασμού του περασμένου Ιουλίου». «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να σεβαστούμε την υπογραφή μας για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναλάβαμε να τις εκπληρώσουμε» είπε ο υπουργός Εργασίας. Ωστόσο, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αδρανοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες αιχμές των μνημονίων και να εξουδετερώσει τα υφεσιακά με αναπτυξιακά μέτρα. «Ένας από τους βασικότερους τομείς που επιχειρούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, είναι ο τομέας των εργασιακών» τόνισε.

Όπως υπογράμμισε, στις 13 Οκτωβρίου, θα παρουσιάσει στο συμβούλιο υπουργών Εργασίας, για πρώτη φορά, τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα είναι απλώς ένα επεισόδιο στη σύγκρουση μεταξύ των κοινωνικών και των αντικοινωνικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα Eurogroup των υπουργών Εργασίας στο πρότυπο του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών. Στόχος, όπως είπε, είναι να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική και κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος, με αφορμή και το θέμα της ημερίδας, σημείωσε ότι η ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη πάντοτε συνδυάζεται και με την κοινωνική προστασία. «Γι' αυτό», συμπλήρωσε, «οι πιο ανταγωνιστικές χώρες είναι οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι σκανδιναβικές, που συνδυάζουν ένα από τα πιο ανεπτυγμένα κοινωνικά κράτη με τη μεγαλύτερη διεθνή ανταγωνιστικότητα».

Αναφορικά με την επικείμενη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, είπε ότι η μάχη θα δοθεί για το «αν θα επικρατήσει μία κοινωνική Ευρώπη ή μία απέραντη νεοφιλελεύθερη αγορά χωρίς δικαιώματα για τους εργαζομένους». Επανέλαβε δε ότι η εθνική θέση είναι η θέση της κοινής δήλωσης των κοινωνικών εταίρων, η οποία θα προωθηθεί στην Ευρώπη. Επίσης, κάλεσε, για ακόμη μία φορά, τα πολιτικά κόμματα και, ιδίως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώσει, εάν είναι υπέρ της εθνικής θέσης που συνιστά η κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων ή διαφοροποιείται.

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να υπάρχει ηλικιακή ή οποιαδήποτε άλλη διάκριση στη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θεωρεί ότι ήταν παράνομη ως αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη η σχετική μνημονιακή ρύθμιση».

Κατέληξε δε ότι, «μέσω της απορρύθμισης, η ευελιξία των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα έχει φτάσει στο πιο ακραίο σημείο σε όλη την Ευρώπη». Σε ερώτηση σχετική με το ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό χαμηλότερο του επιδόματος ανεργίας, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας»...


newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: