Συνέντευξη με τον δ/ντή του Μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης...
«Όλα τα έθνη με αρχαίους πολιτισμούς μοιράζονται την ίδια επιθυμία, η διάσπαρτη πολιτιστική κληρονομιά να επιστρέψει στο σπίτι της», τονίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων o γενικός διευθυντής του Μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, δρ Σαν, όταν ερωτάται εάν...
υποστηρίζει το αίτημα της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο
«Όλα τα έθνη με αρχαίους πολιτισμούς μοιράζονται την ίδια επιθυμία, η διάσπαρτη πολιτιστική κληρονομιά να επιστρέψει στο σπίτι της», τονίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων o γενικός διευθυντής του Μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, δρ Σαν, όταν ερωτάται εάν υποστηρίζει το αίτημα της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, και συμπληρώνει: «Είναι η καλύτερη επιλογή, όταν ένα αντικείμενο διατηρηθεί να εμφανίζεται στην αρχική του τοποθεσία. Η αρχική προέλευσή του είναι και το καλύτερο σπίτι. Νομίζω ότι η Κίνα, η Ελλάδα και άλλες χώρες με αρχαίους πολιτισμούς θα πρέπει να ενώσουμε τα χέρια μας για να έρθουν πίσω τα αντικείμενα που έχουν εξαχθεί από τις χώρες μας».
Ο ίδιος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα και έχει «παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή τον ελληνικό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαχείριση των μουσείων στην Ελλάδα». Στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο αναφέρθηκε επίσης στην πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης και τα ελληνικά μουσεία στον τομέα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στο πολύ καλό επίπεδο της Ελλάδας στον τομέα αυτόν. «Είμαστε τυχεροί που έχουμε βοήθεια από τον ελληνικό φορέα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ελληνική κυβέρνηση», είπε και εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας με τα ελληνικά μουσεία.
Ο δρ Σαν παραχώρησε τη συνέντευξη στον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Μιχάλη Ψύλο, ο οποίος επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες το Πεκίνο, προσκεκλημένος του διεθνούς φόρουμ για την Προστασία των Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα.
Ερ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τον σκοπό αυτού του σημαντικού φόρουμ.
Απ. Έχουμε προετοιμαστεί για να κρατήσουμε το Φόρουμ για την Προστασία Αρχαίων Πολιτισμών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οκτώ χρόνια πριν, όταν ήμουν γενικός διευθυντής της Κρατικής Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπέγραψα Μνημόνιο Συνεργασίας με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας για την πρόληψη της κλοπής, παράνομης ανασκαφής και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών. Μετά την τελετή υπογραφής, ο υπουργός μάς δώρισε ένα αγαλματίδιο που απεικονίζει το περιστέρι της ειρήνης. Μιλήσαμε για την παγκόσμια ειρήνη. Εμείς δεν νομίζαμε ότι ζούσαμε σε έναν κόσμο ειρηνικό, ειδικά στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το λαθρεμπόριο και ο πόλεμος προκάλεσαν την καταστροφή. Μερικά έθνη με αρχαίους πολιτισμούς είχαν επίσης παρόμοιες εμπειρίες. Έτσι καταλήξαμε σε μια συμφωνία προώθησης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε χώρες με αρχαίους πολιτισμούς. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αθήνα, άκουσα ότι ο υπουργός Πολιτισμού είχε αποσυρθεί. Αλλά έχουμε ακόμη τη συμφωνία στο μυαλό μας και έχουν γίνει προετοιμασίες για την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών με αρχαίους πολιτισμούς ώστε να δημιουργήσουμε έναν πιο αρμονικό κόσμο.
Έχοντας εργαστεί ως γενικός διευθυντής της Κρατικής Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για δέκα χρόνια, ήρθα στο Μουσείο του Παλατιού ως διευθυντής του. Το Μουσείο του Παλατιού ιδρύθηκε βάσει των δυναστειών των Μινγκ και των Τσινγκ. Έτσι έχουμε στη συλλογή μας έναν μεγάλο αριθμό αντικειμένων που αντανακλούν στον κόσμο των πολιτισμών. Την ίδια στιγμή, το αρχιτεκτονικό συγκρότημα της Απαγορευμένης Πόλης είναι ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Έχουμε αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς και μουσεία, έτσι ώστε να ενημερωνόμαστε για τις συνθήκες της προστασίας της παγκόσμιας κληρονομιάς. Μετά από επικοινωνία με τα έθνη με αρχαίους πολιτισμούς, είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε αυτό το φόρουμ.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου