Την εκτίμηση ότι το φαινόμενο της σεισμικής διέγερσης στην Ιταλία, που έδωσε την ισχυρή δόνηση, βαίνει προς εκτόνωση, διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ομότιμος καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Βασίλης Παπαζάχος και εξηγεί πώς γεννήθηκε ο μεγάλος αυτός σεισμός, που...
ταρακούνησε απ' άκρη σ' άκρη τη γειτονική χώρα, προκαλώντας -ευτυχώς τούτη τη φορά- μόνο υλικές ζημιές.
Στην ερώτηση για ενδεχόμενο σεισμικό ντόμινο που θα επηρεάσει την Ελλάδα, ο γνωστός σεισμολόγος δεν το θεωρεί πιθανό, μολονότι, όπως επισημαίνει, στη «σεισμολογία τίποτα δεν είναι απίθανο».
Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «η περιοχή τους είναι υψηλής σεισμικότητας. Μετά την Ελλάδα, η Ιταλία έχει την υψηλότερη σεισμικότητα σ' όλη της Μεσόγειο».
Όσο για το τι γεννάει αυτούς τους ισχυρούς σεισμούς στην Ιταλία, διευκρίνισε ότι αιτία είναι «η διαρκής σύγκρουση δύο τεκτονικών πλακών. Της Απουλίας πλάκας που καταλαμβάνει ολόκληρη την Αδριατική και φτάνει μέχρι το Ιόνιο και η οποία κινείται προς βορρά πιεζόμενη από την ιταλική χερσόνησο, που επίσης αποτελεί ξεχωριστή πλάκα κινούμενη προς το νότο και αυτή η σύγκρουση προκαλεί σεισμούς».
Σε ερώτηση για αν το ρήγμα μπορεί να ενεργοποιήσει τον ελληνικό χώρο, απάντησε ότι: «Το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει μέχρι και 7 Ρίχτερ. Όσο για το εάν μπορεί να επηρεάσει τα δικά μας ρήγματα τίποτα δεν είναι στη σεισμολογία απίθανο άλλα δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο. Η Ιταλία έχει τις δικές τις σεισμικές πλάκες, τα δικά της ρήγματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου