29.9.16

Χρήση χημικών όπλων στο Σουδάν...

Στρατιώτης στο Σουδάν
...καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία...
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την κυβέρνηση του Σουδάν για χρήση χημικών όπλων σε επιθέσεις που στόχο είχαν πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών, σε απομακρυσμένη περιοχή του Νταρφούρ.

Η...
οργάνωση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι στη οκτάμηνη έρευνά της έχει συγκεντρώσει «τρομαχτικά στοιχεία» μέσα από εικόνες δορυφόρων, συνεντεύξεις με επιζώντες και αναλύσεις με ειδικούς σε ζητήματα χημικών όπλων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν τουλάχιστον 30 επιθέσεις με χημικά όπλα στην περιοχή Τζέμπελ Μάρα, από τον Ιανουαρίου, όταν οι δυνάμεις της χώρας ξεκίνησαν επιχείρηση ενάντια στον Απελευθερωτικό Στρατό του Σουδάν (Sudan Liberation Army).

«Το μέγεθος και η σκληρότητα αυτών των επιθέσεων είναι δύσκολο να διατυπωθεί με λόγια» δήλωσε η Τιράνα Χασάν, διευθύντρια Αντιμετώπισης Κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι εικόνες και τα βίντεο που συλλέξαμε είναι σοκαριστικά. Πολλές δείχνουν μικρά παιδιά καλυμμένα με πληγές και φουσκάλες, ενώ άλλα ήταν ανίκανα να αναπνεύσουν από το πολύ αίμα».

Μάρτυρες υποστηρίζουν ότι όσοι εισέπνευσαν τον «δηλητηριώδη καπνό» δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, έφτυναν αίμα,το δέρμα τους έπεφτε και τα μάτια τους άλλαζαν χρώμα ή πρήζονταν. Πολλοί υπέφεραν μήνες μετά από τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με την οργάνωση, περισσότερα από 200 άτομα, τα περισσότερα μάλιστα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις, ενώ δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες σε ζητήματα χημικών όπλων δήλωσαν ότι τα τραύματα είναι συμβατά με τη χρήση χημικών όπλων και πιθανότατα υποδεικνύουν αέριο μουστάρδας ή άλλου παράγοντα που προκαλεί φλύκταινες.

Η Διεθνής Αμνηστία ξεκινά νέα έρευνα ενώ κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Χαρτούμ, ώστε να επιτραπεί σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να εισέλθουν στις απομακρυσμένες περιοχές του Νταρφούρ.

Εκτός από τα δεδομένα της Διεθνούς Αμνηστίας, νέα στοιχεία για παραβιάσεις από μέρους της κυβέρνησης του Σουδάν είχε παρουσιάσει και πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που έκανε λόγο για μαζικούς βομβαρδισμούς, χρηματοδότηση ένοπλων οργανώσεων και πλήθος παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την άλλη, ο πρέσβης του Σουδάν στον ΟΗΕ, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και κατασκευασμένες, και στοχεύουν στο να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις για την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα για σταθερότητα και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της κοινωνικής συνοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: